"Černá zimnice" už nebude zabíjet

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Objevení nového léku proti takzvané černé zimnici, která má na svědomí ročně přes šedesát tisíc životů, ohlásila Světová zdravotnická organizace (WHO). Nové tabletky Miltefosine pomohly během experimentální léčby více než pětadevadesáti procentům nemocných.

„Černá zimnice“ už nebude zabíjet


Objevení nového léku proti takzvané černé zimnici, která má na svědomí ročně
přes šedesát tisíc životů, ohlásila Světová zdravotnická organizace (WHO).
Nové tabletky Miltefosine pomohly během experimentální léčby více než pětadevadesáti
procentům nemocných.



Největší zájem o nový lék má Indie, kde WHO registruje více než polovinu
všech nemocných. Při dodávkách léku budou mít přednost i další země, kde
si černá zimnice každý rok vybírá svou daň i mezi turisty - Bangladéš, Brazílie,
Nepál a Súdán.

Černou zimnici vyvolávají paraziti, kteří napadají játra a slezinu.
Nemoc se přenáší kousnutím malého pakomárce, který také způsobuje zimniční
nemoc, známou i jako horečka Paparači.



Průběh je zpravidla velmi rychlý a prudký, takže bez včasného podání léků hrozí pacientům téměř nevyhnutelně smrt.


„Objev nového léku znamená fantastický pokrok,“ říká generální ředitel
Světové zdravotnické organizace Gro Harlem Brundtland. „Lékaři mají konečně
k dispozici silný a účinný prostředek, který zachrání značné množství životů.“


Podle statistik WHO zemřelo na zimnici jen v Súdánu už přes 100 tisíc lidí. (Plus)


Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…