Černý čaj

| Autor: PR | Rubrika: Zdraví

Černý čaj se vyrábí z lístků čajovníku Camellia sinensis a pochází z Číny. Vyrábí se stejně jako např. čaje zelené, ale prochází delší fermentací. Díky tomu má silnější vůni a výraznější chuť. To je také důvod, proč byl kdysi důležitou obchodní komoditou a například v Mongolsku, Tibetu či na Sibiři platil jako měna. Tento čaj byl také nejvíce známý na Západě a dodnes zaujímá v prodeji a spotřebě přední místa.

Nejdůležitějším hlediskem pro zařazení čaje do konkrétní kategorie (zelené, bílé, žluté, polozelené, černé čaje) je způsob zpracování – fermentace sklizených lístků. Černé čaje se vyznačují tím, že jsou dokonale fermentované. Listy se nejdříve nechají zavadnout, poté se svinují na speciálních strojích, fermentují a v konečné fázi se suší a třídí. Při fermentaci, což je přirozený kvasný proces, při němž dochází k oxidaci buněčné šťávy listu a změně jeho chemických i chuťových vlastností, se mění barva lístků na měděnou , odtud černý čaj.

Pro černé čaje se nejčastěji užívá značení kvality mající svůj původ v koloniálních dobách, kdy drtivou většinu čajového trhu ovládalo Nizozemí a Anglie. Jde o zkratku několika slov vyjadřujících velikost a vzhled sklízených lístků, každá úroveň může být ještě rozdělena do dalších podskupin.

Černý čaj má stejně jako ostatní druhy čaje prospěšné účinky na naše zdraví. Staří Číňané jej používali jako prostředek k léčení únavy, střevních a žaludečních obtíží a dokonce i kožních nemocí. Nejvýznamnější složkou čaje jsou třísloviny, které mají příznivý vliv na krevní oběh a trávicí trakt, při pravidelné konzumaci pomáhá čaj také při prevenci srdečních chorob a infarktu. Černý čaj je dobrý také při průjmových nebo horečnatých onemocněních, podporuje pocení a mírní křeče. V čaji najdeme také vitaminy, hlavně B1, B2, C a A.

Šálek čaje dokáže zahnat žízeň i osvěžit. Podle výzkumů totiž horký nápoj snižuje tělesnou teplotu, zatímco studený nápoj působí v teplém počasí pouze v ústní dutině.

Jedna z vlastností čaje je ta, že k sobě váže různé vůně. To přivedlo výrobce na nápad přidávat do čaje různé sušené květy, bylinky či další složky. Proto teď na trhu najdeme také široký výběr ochucených černých čajů, které se těší velké oblibě.

Další články z rubriky

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Včera | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…

Trpíte nevolností v autě? Zkuste naše triky

Trpíte nevolností v autě? Zkuste naše triky

17. 7. | Žaludeční nevolností při jízdě autem trpí celkem velký počet lidí. Někoho tyto nesnáze provázejí…