Černý čaj

| Autor: PR | Rubrika: Zdraví

Černý čaj se vyrábí z lístků čajovníku Camellia sinensis a pochází z Číny. Vyrábí se stejně jako např. čaje zelené, ale prochází delší fermentací. Díky tomu má silnější vůni a výraznější chuť. To je také důvod, proč byl kdysi důležitou obchodní komoditou a například v Mongolsku, Tibetu či na Sibiři platil jako měna. Tento čaj byl také nejvíce známý na Západě a dodnes zaujímá v prodeji a spotřebě přední místa.

Nejdůležitějším hlediskem pro zařazení čaje do konkrétní kategorie (zelené, bílé, žluté, polozelené, černé čaje) je způsob zpracování – fermentace sklizených lístků. Černé čaje se vyznačují tím, že jsou dokonale fermentované. Listy se nejdříve nechají zavadnout, poté se svinují na speciálních strojích, fermentují a v konečné fázi se suší a třídí. Při fermentaci, což je přirozený kvasný proces, při němž dochází k oxidaci buněčné šťávy listu a změně jeho chemických i chuťových vlastností, se mění barva lístků na měděnou , odtud černý čaj.

Pro černé čaje se nejčastěji užívá značení kvality mající svůj původ v koloniálních dobách, kdy drtivou většinu čajového trhu ovládalo Nizozemí a Anglie. Jde o zkratku několika slov vyjadřujících velikost a vzhled sklízených lístků, každá úroveň může být ještě rozdělena do dalších podskupin.

Černý čaj má stejně jako ostatní druhy čaje prospěšné účinky na naše zdraví. Staří Číňané jej používali jako prostředek k léčení únavy, střevních a žaludečních obtíží a dokonce i kožních nemocí. Nejvýznamnější složkou čaje jsou třísloviny, které mají příznivý vliv na krevní oběh a trávicí trakt, při pravidelné konzumaci pomáhá čaj také při prevenci srdečních chorob a infarktu. Černý čaj je dobrý také při průjmových nebo horečnatých onemocněních, podporuje pocení a mírní křeče. V čaji najdeme také vitaminy, hlavně B1, B2, C a A.

Šálek čaje dokáže zahnat žízeň i osvěžit. Podle výzkumů totiž horký nápoj snižuje tělesnou teplotu, zatímco studený nápoj působí v teplém počasí pouze v ústní dutině.

Jedna z vlastností čaje je ta, že k sobě váže různé vůně. To přivedlo výrobce na nápad přidávat do čaje různé sušené květy, bylinky či další složky. Proto teď na trhu najdeme také široký výběr ochucených černých čajů, které se těší velké oblibě.

Další články z rubriky

Trpíte na modřiny? Může jít o vážné onemocnění

Trpíte na modřiny? Může jít o vážné onemocnění

Včera | Stává se vám, že se vám vytvoří modřina hrající všemi barvami, i když se jen lehce opřete o stůl?…

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

26. 5. | Brambory jsou snadno k dostání a když víte, jak je připravit, nebudou vás nudit. Existuje totiž…

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

25. 5. | 2 | Už jste se po dvacáté v posteli převalila ze strany na stranu a spánek se stále někde toulá?…

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

24. 5. | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…