Čerstvé ovoce a šťávy dokonale vyčistí tělo

Čerstvé ovoce a šťávy dokonale vyčistí tělo

Netradiční nahlédnutí do východní medicíny nabízí uznávaný odborník na výživu a trenér aerobiku David Holzer.

Lunární cykly ovlivňují život "V závislosti na lunárních cyklech mohou dobří kadeřníci stříhat tak, aby se vlasy vlnily nebo nevlnily, zedníci odlévají beton a vědí, že se v určitých dnech nebude drolit. Nebo když narubete dřevo na stavbu domu v určitém období, bude dobře vysychat, nebude se kroutit, nebude praskat a v jiném období to třeba není vůbec dobré," uvádí příklady starých moudrostí našich předků David Holzer.

Z hlediska čistících procesů v organismu je známá věc, že se dbá na to, kdy dorůstá měsíc a kdy naopak ubývá. Čištění jater se dělá za úplňku, zde je to rozděleno i do ročních období. Játra se čistí na jaře, na podzim se můžeme zaměřit na očistu trávicího traktu.

Ovoce a zeleninu jezte co nejdříve po utržení Jezte to, co právě dozrává. Má to logiku s biorytmy. "Pokud nyní dozrávají jahody, jezte jahody, protože vám mají co dát právě v tuto chvíli. Má to větší logiku, než když si budete kupovat zimní jahody. Zimní jahody totiž nejsou vůbec kvalitní. Největším problémem je právě to, že byly sklizeny nedozrálé. Což znamená, že tam ještě není moc aktivních látek a naopak mohou podporovat plísňová onemocnění střev, jako ostatně kterékoliv nedozrálé ovoce či zelenina. Čím dříve sníme ovoce, tím lépe," radí David Holzer.

Nezatracuje během období chřipek ani vitamínové doplňky. Ty tělu vypomůžou, pokud nemáme možnost konzumovat dostatečné množství kvalitního ovoce a zeleniny. Je vhodné, alespoň v období chřipek, kompenzovat to kvalitními vitamínovými doplňky. Ale je nutné dobře vybírat!

Melounová kúra na očistu jater a ledvin Kombinací čerstvě odšťavněných šťáv (nikoli krabicové džusy z obchodu) z mrkve, červené řepy a okurky v poměru 1:1 dokážete dobře revitalizovat a pročistit játra a žlučovody.

Stejně tak dobrá je na ledviny melounová kůra. V létě, kdy se u nás prodávají čerstvé melouny, tak můžeme denně sníst až 1,5 kg dužniny melounu. "Melounová kůra by měla trvat 2 až 3 týdny. Je to v podstatě pitný režim, navíc dokáže rozpouštět drobné močové kamínky a pročistit ledviny, jako takový bonus navíc," uzavírá svá doporučení David Holzer.

Doporučujeme

Články odjinud