Červené maso způsobuje rakovinu prsu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Team vědců z univerzity v Leedsu prováděl sedmiletou studie na 35 000 ženách. Zjistili, že ženy po menopauze, které jedly denně 5dkg masa, byly vystaveny o 56% vyššímu riziku, že onemocní rakovinou prsu než ty, které maso nejedly vůbec.

Při konzumaci upravovaného masa, např. slaniny, klobás nebo šunky, se toto riziko zvýšilo dokonce o 64%.

„Maso obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, které mají vliv na výši cholesterolu. Ten zase ovlivňuje produkci hormonu estrogenu, který způsobuje zvýšené riziko rakoviny prsu. Vaření masa za vysokých teplot navíc vytváří karcinogenní látky,“ vysvětluje vedoucí výzkumu profesor Cade.
Studie zároveň prokázala, že u žen konzumujících vysoké množství vlákniny, bylo riziko nádorového onemocnění prsu poloviční.

Odborníci zdůrazňují, že při vzniku této choroby hrají roli i další faktory, například věk, hmotnost a množství pohybu, ale zároveň odhadují, že 30% případů rakoviny má přímou souvislost s výživou.

Henry Scowcroft z Britského střediska pro výzkum rakoviny dodává, že nejlepší prevencí proti rakovině je přiměřená tělesná hmotnost, pravidelné cvičení, a strava neobsahující živočišné tuky.

Další články z rubriky

Tohle musíte udělat dnes, abyste od pondělka celý týden hubnuli

Tohle musíte udělat dnes, abyste od pondělka celý týden hubnuli

Dnes | Je jasné, že pokud chceme zhubnout, je třeba hubnoucímu režimu uzpůsobit jídelníček a také se začít…

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Včera | Kuře se připravuje po celém světě na různé způsoby. Domluví se na něm rodiny, děti, kamarádi a…

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

27. 4. | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

26. 4. | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…