Červené maso způsobuje rakovinu prsu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Team vědců z univerzity v Leedsu prováděl sedmiletou studie na 35 000 ženách. Zjistili, že ženy po menopauze, které jedly denně 5dkg masa, byly vystaveny o 56% vyššímu riziku, že onemocní rakovinou prsu než ty, které maso nejedly vůbec.

Při konzumaci upravovaného masa, např. slaniny, klobás nebo šunky, se toto riziko zvýšilo dokonce o 64%.

„Maso obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, které mají vliv na výši cholesterolu. Ten zase ovlivňuje produkci hormonu estrogenu, který způsobuje zvýšené riziko rakoviny prsu. Vaření masa za vysokých teplot navíc vytváří karcinogenní látky,“ vysvětluje vedoucí výzkumu profesor Cade.
Studie zároveň prokázala, že u žen konzumujících vysoké množství vlákniny, bylo riziko nádorového onemocnění prsu poloviční.

Odborníci zdůrazňují, že při vzniku této choroby hrají roli i další faktory, například věk, hmotnost a množství pohybu, ale zároveň odhadují, že 30% případů rakoviny má přímou souvislost s výživou.

Henry Scowcroft z Britského střediska pro výzkum rakoviny dodává, že nejlepší prevencí proti rakovině je přiměřená tělesná hmotnost, pravidelné cvičení, a strava neobsahující živočišné tuky.

Další články z rubriky

8 věcí o tamponech, které mužům vrtají hlavou

8 věcí o tamponech, které mužům vrtají hlavou

Včera | 3 | I když už dneska v televizi běží xkrát za večer reklama na všechny možné intimní výrobky, neznamená…

Doba bezinková: 5 receptů z bezinek na marmeládu, sirup či omáčku

Doba bezinková: 5 receptů z bezinek na marmeládu, sirup či omáčku

Včera | Je to už otřepané, ale pravdivé: Před bezinkou klekni, před heřmánkem smekni. Černý bez má mnoho…

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

19. 8. | Pokud chcete omezit konzumaci cukru, neznamená to, že jen ze svého jídelníčku vypustíte čokoládu,…

5 zajímavých receptů z okurek, ať už z hadovek nebo nakládaček

5 zajímavých receptů z okurek, ať už z hadovek nebo nakládaček

18. 8. | Koncem srpna je sklizeň okurek ze zahrádky v plném proudu a i v obchodech se dostanou koupit chutné…