Červené maso zvyšuje riziko vzniku artritidy

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Velké množství červeného masa do jídelníčku zdravého člověka určitě nepatří, neboť vědci opět odhalili nepříznivé účinky jeho nadměrného příjmu. Neumírněná konzumace totiž může vést k vyššímu riziku vzniku revmatoidní artritidy.

Lidé, kteří musejí mít kousek červeného masa na svém talíři každý den, zdvojnásobují riziko onemocnění touto nepříjemnou chorobou oproti těm, kteří jedí červené maso méně než dvakrát týdně.

"Konzumace masa může být buďto příčinou nebo spolupůsobící látkou, ale dosud nebylo zjištěno, že by měla přímý vliv na revmatoidní artritidu. Tohle je poprvé," prohlásil profesor Alan Silman z Univerzity v Manchesteru.

Podle něj jsou dalšími rizikovými faktory pro rozvoj této choroby také kouření, nízký obsah vitaminu C v potravě a vysoký příjem bílkovin, ať už rostlinných či živočišných.

Revmatoidní artritida je velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění, během nějž dochází opakovaně k zánětům kloubní blány. Následkem tohoto zanícení dochází k přecitlivělosti, tuhosti a otokům kloubů. Jen v České republice trpí nepříjemnou chorobou na desítky až stovky tisíc, zvláště starších obyvatel, které omezuje v pohybu.

Červené maso sice přímo neohrožuje lidské zdraví, ale jeho množství ve vyváženém jídelníčku by mělo být omezené. Ve svalovině vepřového, hovězího a skopového dobytka je hodně kolagenu, který patrně dráždí imunitní systém člověka. Následkem toho pak dochází k častým zánětům kloubů. Dalším možným viníkem je nadbytek železa, které se pak hromadí v revmatoidní kloubní membráně a způsobuje poškození tkáně.

Pomocí při onemocnění revmatoidní artritidou by mohl být jídelníček středomořských národů, které mají ve svém jídelníčku jen omezené množství červeného masa, případně vegetariánská či veganská strava. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…