Červené víno bez alkoholu je pro srdce ještě lepší než to klasické

Červené víno bez alkoholu je pro srdce ještě lepší než to klasické

Již dlouho se ví, že pravidelné pití malého množství červeného vína má příznivý vliv na srdce. Jsou ale lidé, kteří alkohol nepijí, ať už ze zdravotních, náboženských, či jiných důvodů. I pro ně mají vědci dobrou zprávu – poslední výzkumy ukázaly, že i nealkoholické červené víno v malých dávkách srdci prospívá. Dokonce víc než to klasické!

www.ulekare.cz

Skvělé polyfenoly

Pro mnoho lidí je právě prokázaný prospěšný účinek červeného vína záminkou se napít. Ovšem on to není alkohol, co je pro srdce prospěšné. Ochrannou funkci a příznivý vliv na snižování zvýšeného krevního tlaku mají polyfenoly – chemické látky přirozeně se vyskytující v červeném víně. A to ve stejném množství jak v běžné, tak i v nealkoholické variantě. Polyfenoly jsou silné antioxidanty, tzn. látky chránící buňky lidského těla před negativními vlivy. Naopak alkohol ve víně obsažený spíše částečně omezuje vliv nápoje na snižování krevního tlaku.

Pijte nealkoholicky

To tvrdí vědci poté, co uskutečnili čtyři týdny trvající studii:

Vybraní muži byli rozděleni do tří skupin: jedna pila přibližně 3 dl klasického červeného vína denně, druhá skupina respondentů požívala stejné množství nealkoholického červeného vína a ve třetí skupině páni pili zhruba 1 dl ginu denně.

Ve skupině mužů, kteří pravidelně pili gin, nedošlo k žádné změně krevního tlaku.

U respondentů pijících klasické červené víno se objevil mírný pokles krevního tlaku.

Nejlépe dopadli muži, kteří pili nealkoholické červené víno – u nich se riziko srdečního infarktu snížilo o 14 %, a riziko mozkové příhody dokonce o 20 %.

Tedy dobré zprávy pro ty, kteří dávají přednost nealkoholickému pití, a jistá výzva pro všechny, kteří zcela mylně vnímají alkoholické nápoje jako zdraví prospěšné.

www.ulekare.cz

Zdroj: www.kardiochirurgie.cz

Doporučujeme

Články odjinud