Červené zelí je desetkrát zdravější než bílé, rychle mizí z pultů

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Stačí, aby o něčem začali výživoví poradci a dietologové hovořit jako o zázraku, a rázem zboží mizí z pultů. Teď se musejí radovat producenti a prodejci červeného zelí. To je totiž podle biochemických analýz zdravější než bílá varianta. A na Západě tolik oblíbení výživoví poradci na červené zelí nedají dopustit. Fakt je, že díky tmavé barvě obsahuje desetkrát více vitaminu A.

Červené zelí je desetkrát zdravější než bílé, rychle mizí z pultů

Tedy tato barviva obsažená v červeném zelí slouží jako provitamin, z něhož si tělo vitamin A tvoří.

„Červené zelí je výživově nejbohatším druhem ze všech zelí, obsahuje desetkrát více vitaminu A a dvakrát více železa než zelí bílé,“ píše britský magazín Grocer, který vysvětluje, proč je červené zelí žádanější. A také dražší.

Červené zelí se častěji podává jako příloha k pečeným vodním ptákům, husám a kachnám, které stále častěji nahrazují – v Česku – oblíbené vepřo, knedlo, zelo, u něhož se používá spíše zelí bílé.

Hlávka červeného zelí je nejzdravější syrová, nakrouhaná do salátu a podávaná s olejem, který zajistí rozpuštění barviv (vitaminu A) a jejich absorpci do těla.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…