Češi přestali myslet na svoje zdraví, spotřeba mléčných výrobků klesá

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Spotřeba mléka v České republice podle Českomoravského svazu mlékárenského (za minulý rok) klesla o 3,2 %. V roce 2011 zkonzumoval každý Čech pouze 15,4 kg mléčných výrobků, přitom průměrný příjem mléčných výrobků v zemích EU je podstatně vyšší, téměř 18,7 kg na jednoho obyvatele.



Uvedený trend je patrný už od doku 2007 a znepokojil řadu lékařů a výživových poradců. „Údaje o tom, že se v České republice snižuje konzumace mléka a mléčných výrobků, jsou pro mne jako lékaře zarážející,“ uvádí předseda Společnosti pro výživu a vedoucí lékař FN Motol v Praze - MUDr. Petr Tláskal, CSc. Podle jeho slov konzumací kysaných mléčných výrobků, mezi které patří především jogurty, dostává člověk do těla kvalitní živočišnou bílkovinu, která pokrývá potřeby lidského organizmu mnohem lépe než například maso.

Další významnou složkou v mléčných výrobcích je vápník, který je obsažen i v některých rostlinných složkách potravy. Jeho vstřebávání z trávicího traktu je však výrazně nižší než u jogurtů, a tím je nižší jeho využitelnost. Vápník se také významně podílí na vytváření struktury a stability kostní tkáně. Nedostatky příjmu vápníku se projevují podle předsedy Společnosti pro výživu MUDr. Petra Tláskala především u žen ve středním a vyšším věku.

„Nedostatek vápníku způsobuje prořídnutí kostní struktury a tím dochází ke snadnému zlomení kostí. Tyto situace jsou relativně časté a v prevenci bychom neměli opomíjet fyzický pohyb, konzumaci kvalitní výživy včetně dostatečného přívodu vápníku, dostatečného příjmu vitaminu D a dalších látek,“ zdůrazňuje MUDr. Tláskal.




Vápník má v organismu i řadu dalších funkcí. Za všechny uvádí odborníci především zamezení tvorby tukové tkáně, tato vlastnost je důležitá především u osob trpících nadváhou či obezitou. „Příjem mléčného vápníku v rámci dalších metabolických procesů zvyšuje v trávicím traktu vylučování tuku a snižuje i jeho ukládání do tukové tkáně. Konzumace mléčných výrobků je proto doporučována i k prevenci a léčbě nadváhy či obezity,“ říká MUDr. Tláskal.

Podstatný význam zde má i ostatní složení mléčného kysaného výrobku. Rozhodující je obsah tuku a sacharidů. Mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku se stávají ideální potravinou pro prevenci a léčbu nadváhy a obezity. Tuk sice dodává potravě příjemnou chuť, organizmus však zasytí jen velmi málo. Tento fakt zhoršuje obézním lidem situaci. Dalším významným nebezpečím je také přívod sacharidů (cukrů).




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



Další články z rubriky

Potí se vám chodidla a páchnou? Zabraňte tomu!

Potí se vám chodidla a páchnou? Zabraňte tomu!

Včera | Obzvlášť v létě se řada lidí potýká s pocením a nepříjemnými pachy. Ty mohou zasáhnout i naše…

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

15. 8. | Na pět z vás čeká letní balíček plný zdravý. Nenechte se zaskočit problémy spojenými s cestováním.…

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

14. 8. | Roztroušenou sklerózu není zpočátku snadné odhalit, protože se téměř neprojevuje. Jejím příznakům…

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

14. 8. | 1 | Sezóna rajčat je tu, už jste letos měli rajčata s bazalkou a mozzarellou, rajský salát, polévku,…