Češi přestali myslet na svoje zdraví, spotřeba mléčných výrobků klesá

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Spotřeba mléka v České republice podle Českomoravského svazu mlékárenského (za minulý rok) klesla o 3,2 %. V roce 2011 zkonzumoval každý Čech pouze 15,4 kg mléčných výrobků, přitom průměrný příjem mléčných výrobků v zemích EU je podstatně vyšší, téměř 18,7 kg na jednoho obyvatele.



Uvedený trend je patrný už od doku 2007 a znepokojil řadu lékařů a výživových poradců. „Údaje o tom, že se v České republice snižuje konzumace mléka a mléčných výrobků, jsou pro mne jako lékaře zarážející,“ uvádí předseda Společnosti pro výživu a vedoucí lékař FN Motol v Praze - MUDr. Petr Tláskal, CSc. Podle jeho slov konzumací kysaných mléčných výrobků, mezi které patří především jogurty, dostává člověk do těla kvalitní živočišnou bílkovinu, která pokrývá potřeby lidského organizmu mnohem lépe než například maso.

Další významnou složkou v mléčných výrobcích je vápník, který je obsažen i v některých rostlinných složkách potravy. Jeho vstřebávání z trávicího traktu je však výrazně nižší než u jogurtů, a tím je nižší jeho využitelnost. Vápník se také významně podílí na vytváření struktury a stability kostní tkáně. Nedostatky příjmu vápníku se projevují podle předsedy Společnosti pro výživu MUDr. Petra Tláskala především u žen ve středním a vyšším věku.

„Nedostatek vápníku způsobuje prořídnutí kostní struktury a tím dochází ke snadnému zlomení kostí. Tyto situace jsou relativně časté a v prevenci bychom neměli opomíjet fyzický pohyb, konzumaci kvalitní výživy včetně dostatečného přívodu vápníku, dostatečného příjmu vitaminu D a dalších látek,“ zdůrazňuje MUDr. Tláskal.




Vápník má v organismu i řadu dalších funkcí. Za všechny uvádí odborníci především zamezení tvorby tukové tkáně, tato vlastnost je důležitá především u osob trpících nadváhou či obezitou. „Příjem mléčného vápníku v rámci dalších metabolických procesů zvyšuje v trávicím traktu vylučování tuku a snižuje i jeho ukládání do tukové tkáně. Konzumace mléčných výrobků je proto doporučována i k prevenci a léčbě nadváhy či obezity,“ říká MUDr. Tláskal.

Podstatný význam zde má i ostatní složení mléčného kysaného výrobku. Rozhodující je obsah tuku a sacharidů. Mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku se stávají ideální potravinou pro prevenci a léčbu nadváhy a obezity. Tuk sice dodává potravě příjemnou chuť, organizmus však zasytí jen velmi málo. Tento fakt zhoršuje obézním lidem situaci. Dalším významným nebezpečím je také přívod sacharidů (cukrů).




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…