Češi začínají více upřednostňovat zdravou stravu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Podle společnosti Sodexho klade stále více strávníků ve firemních restauracích důraz na zdravé a vyvážené stravování. Provozovny veřejného stravování by se proto měly zaměřit na akce podporující zdravou stravu, aby se změnily stravovací návyky a lidé začali správně jíst i doma.

Sodexho ve všech svých firemních restauracích po celých uplynulých dvanáct měsíců realizovalo stravovací koncept pod názvem Zdraví zachutná. Projekt měl za cíl propagovat vyváženou stravu, motivovat strávníky ke zdravému životnímu stylu a zlepšit jejich stravovací návyky. Jak se ukázalo z celorepublikového průzkumu, který si nechala společnost vypracovat, strávníci začínají upřednostňovat zdravou a vyváženou stravu. I zaměstnavatelé vítají všechny cesty, které by mohly vést ke zvýšení vitality pracovníků, snížení jejich nemocnosti a nárůstu efektivity práce. Společnost se proto rozhodla projekt na podporu zdravých stravovacích návyků dále rozvinout a pokračovat další fází, která odstartovala v listopadu.

„I když hodně našich zákazníků má stále nejraději svůj „zdravý řízek“, díky konceptu Zdraví zachutná se postupně rozšiřují řady těch, kteří stále více upřednostňují a vyhledávají vyváženou stravu. I když onen řízek z našich jídelníčků nikdy nezmizí, což by také byla velká škoda, může být výborně doplňován chutnými a vyváženými jídly, která jsou prospěšná našemu zdraví“, říká Pavel Trmal, ředitel technologie výroby Sodexho společné stravování a služby.

„Školíme naše zaměstnance v oblasti zdravé výživy a úzce spolupracujeme s předními odborníky na výživu. Každý den nabízíme jedno „zdravé menu“ z konceptu Zdraví zachutná. Jídlo se skládá zejména z bílého masa nebo ryb, přílohy, popř. teplé zeleniny“, doplňuje Martina Huclová, manažerka pro komunikaci Sodexho společné stravování a služby.

Zdravý stravovací koncept se netýká jen hlavního menu, ale dotýká se celé nabídky. Do budoucna se připravují novinky v salátovém baru, v doplňkovém prodeji nebo ve značkových menu „Sodexho brands“.

Projekt na podporu zdravých stravovacích návyků doprovodí promoakce ve spolupráci s jednotlivými dodavateli (Danone, Unilever a další). Celou akci podpoří plakáty a letáky na informačních tabulích v restauracích. Lidé se tak seznámí třeba s potravinovou pyramidou nebo s optimálním energetickým příjmem.

„V měsíci listopadu jsme ve spolupráci s Danone připravili pro naše zákazníky z vybraných provozoven tzv. "Dny zdraví”. Tým odborníků měřil zájemcům hladinu cholesterolu v krvi a doporučoval konkrétní změny v jídelníčku,“ představuje konkrétní akci Martina Huclová.

Jak a především co jíst, abychom neškodili svému zdraví a přitom neměli hlad?

Většina z nás už dnes ví, jak se zdravě stravovat, ale málokdo to opravdu realizuje. Mnoho lidí se totiž domnívá, že konzumování nízkotučné potravy zbavuje jídlo požitku. Je to ale jen mýtus. Dříve se vědci domnívali, že v pocitu nasycení hraje hlavní roli obsah tuku v potravě. Nové studie však ukazují, že rozhodující je množství ovoce, zeleniny, vody a vlákniny. Dopřávejte si tedy více ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin, protože obsahují značné množství ochranných látek, včetně vlákniny. Omezte příjem tuků, zejména živočišných. Preferujte rostlinné oleje. Klaďte větší důraz na luštěninová jídla, která jsou bohatým zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin s nízkým obsahem tuku. Dávejte přednost nízkotučnému mléku a nízkotučným mléčným výrobkům včetně zakysaných, které přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Pravidelně jezte ryby, protože mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Udržujte dostatečný příjem antioxidačních látek (vitamin E a C, karoteny, selen a zinek), které chrání organismus před působením volných radikálů.

zdroj: Previa

Další články z rubriky

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

Dnes | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Včera | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Včera | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…