České, tradiční a oblíbené: Frgále, králík nebo bryja

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Ochutnejte skvělá jídla napříč východním Českem, od Beskyd až do Slezska k polským hranicím. Chutím místní kuchyně vládnou králičí maso pečené dokřupava, valašské frgále i levné recepty z hor.

České, tradiční a oblíbené: Frgále, králík nebo bryja

Beskydský králík

Lehce stravitelné králičí maso se chuťově nejvíce podobá drůbežímu a v kombinaci s uzeným bokem se perfektně hodí jako večeře pro celou rodinu. Beskydský recept vsází na jednoduchost a dochucení divokým kořením.
Recept najdete zde.

Valašský frgál

Tradiční valašský koláč neboli frgál, nejčastěji zdobený mákem, tvarohem, marmeládou či jinou náplní. Základem je kynuté těsto a navrch nesmí chybět drobenka. Již v roce 1826 se o frgálech mluvilo a tyto koláče se tak staly nepostradatelnou součástí všech slavností.
Recept najdete zde.

Hrušková bryja s plackami

Bryja se dříve považovala za pokrm chudých, dnes ji využijete třeba na chalupě s přáteli. Ráno se uvaří plný hrnec a kdo má během dne hlad nebo chuť, pořádně si nabere. Když do omáčky přidáte slívy, vůči tradici se rozhodně neprohřešíte.
Recept najdete zde.

Fazolová polévka

Vyžaduje přípravu předem, kdy musíte namočit fazole na několik hodin - jsou lépe stravitelné, změknou a znásobí svou velikost. Správný říz dodá fazolové polévce hovězí vývar a smetana na zjemnění.
Recept najdete zde.

Víte, co znamená dát si „divoženku“?

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Dnes | 1 | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Včera | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

20. 3. | 7 | Bolestmi kloubů trpí v České republice více než 2 miliony lidí, každý pátý člověk. A nejde jen o…