Česnek chrání lidské srdce

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Pravidelná konzumace čerstvého česneku prospívá lidskému srdci. Američtí vědci nedávno zjistili, proč je tato zelenina tak účinná při prevenci kardiovaskulárních chorob.



Nejméně od 15. století před Kristem používali čínští a indičtí vědci česnek jako prostředek k ředění krve. A Hippokrates ,otec moderní medicíny, s jeho pomocí prý dokonce léčil rakovinu. Louis Pasteur poznal jeho antibakteriální a antimykotické účinky, což využil Albert Schweitzer při léčbě úplavice v Africe.

Odborníci z univerzity v Connecticutu nyní přišli na to, proč čerstvý česnek chrání naše srdce. "Čerstvě rozmačkaný česnek produkuje sirovodík," vysvětluje spoluautor studie, profesor Dipak K. Das. "Tento plyn může být jedovatý, ale v malém množství působí jako signalizační složka buněk, čímž může chránit srdce a cévy."

A protože jde o těkavý plyn, v případě sušení nebo jiného druhu zpracování mizí. Česnek si přesto udržuje své antioxidační účinky, ne ale v takové míře jako čerstvý.

Během studie zveřejněné v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry podávali vědci čerstvý a sušený česnek dvěma skupinám krys, které předtím prodělaly simulovaný srdeční infarkt. Jak sušený, tak čerstvý česnek, snížil poškození tkání způsobené nedostatkem kyslíku, ale čerstvý měl výrazně větší účinek.

Lékaři doporučují konzumovat denně alespoň jeden stroužek, který se rozmačká a nechá 10 až 15 minut stát. Poté je vhodné zamíchat ho do jogurtu, medu nebo jiné studené potraviny. A k tomu, abychom svým dechem netrápili okolí, postačí trocha petržele na závěr.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz





STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU


Další články z rubriky

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Dnes | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Včera | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

20. 3. | 7 | Bolestmi kloubů trpí v České republice více než 2 miliony lidí, každý pátý člověk. A nejde jen o…