Česnek chrání lidské srdce

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Pravidelná konzumace čerstvého česneku prospívá lidskému srdci. Američtí vědci nedávno zjistili, proč je tato zelenina tak účinná při prevenci kardiovaskulárních chorob.



Nejméně od 15. století před Kristem používali čínští a indičtí vědci česnek jako prostředek k ředění krve. A Hippokrates ,otec moderní medicíny, s jeho pomocí prý dokonce léčil rakovinu. Louis Pasteur poznal jeho antibakteriální a antimykotické účinky, což využil Albert Schweitzer při léčbě úplavice v Africe.

Odborníci z univerzity v Connecticutu nyní přišli na to, proč čerstvý česnek chrání naše srdce. "Čerstvě rozmačkaný česnek produkuje sirovodík," vysvětluje spoluautor studie, profesor Dipak K. Das. "Tento plyn může být jedovatý, ale v malém množství působí jako signalizační složka buněk, čímž může chránit srdce a cévy."

A protože jde o těkavý plyn, v případě sušení nebo jiného druhu zpracování mizí. Česnek si přesto udržuje své antioxidační účinky, ne ale v takové míře jako čerstvý.

Během studie zveřejněné v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry podávali vědci čerstvý a sušený česnek dvěma skupinám krys, které předtím prodělaly simulovaný srdeční infarkt. Jak sušený, tak čerstvý česnek, snížil poškození tkání způsobené nedostatkem kyslíku, ale čerstvý měl výrazně větší účinek.

Lékaři doporučují konzumovat denně alespoň jeden stroužek, který se rozmačká a nechá 10 až 15 minut stát. Poté je vhodné zamíchat ho do jogurtu, medu nebo jiné studené potraviny. A k tomu, abychom svým dechem netrápili okolí, postačí trocha petržele na závěr.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz





STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU


Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…