Česnek chrání lidské srdce

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Pravidelná konzumace čerstvého česneku prospívá lidskému srdci. Američtí vědci nedávno zjistili, proč je tato zelenina tak účinná při prevenci kardiovaskulárních chorob.



Nejméně od 15. století před Kristem používali čínští a indičtí vědci česnek jako prostředek k ředění krve. A Hippokrates ,otec moderní medicíny, s jeho pomocí prý dokonce léčil rakovinu. Louis Pasteur poznal jeho antibakteriální a antimykotické účinky, což využil Albert Schweitzer při léčbě úplavice v Africe.

Odborníci z univerzity v Connecticutu nyní přišli na to, proč čerstvý česnek chrání naše srdce. "Čerstvě rozmačkaný česnek produkuje sirovodík," vysvětluje spoluautor studie, profesor Dipak K. Das. "Tento plyn může být jedovatý, ale v malém množství působí jako signalizační složka buněk, čímž může chránit srdce a cévy."

A protože jde o těkavý plyn, v případě sušení nebo jiného druhu zpracování mizí. Česnek si přesto udržuje své antioxidační účinky, ne ale v takové míře jako čerstvý.

Během studie zveřejněné v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry podávali vědci čerstvý a sušený česnek dvěma skupinám krys, které předtím prodělaly simulovaný srdeční infarkt. Jak sušený, tak čerstvý česnek, snížil poškození tkání způsobené nedostatkem kyslíku, ale čerstvý měl výrazně větší účinek.

Lékaři doporučují konzumovat denně alespoň jeden stroužek, který se rozmačká a nechá 10 až 15 minut stát. Poté je vhodné zamíchat ho do jogurtu, medu nebo jiné studené potraviny. A k tomu, abychom svým dechem netrápili okolí, postačí trocha petržele na závěr.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz





STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU


Další články z rubriky

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Dnes | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

Dnes | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…