Česnek chrání lidské srdce

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Pravidelná konzumace čerstvého česneku prospívá lidskému srdci. Američtí vědci nedávno zjistili, proč je tato zelenina tak účinná při prevenci kardiovaskulárních chorob.



Nejméně od 15. století před Kristem používali čínští a indičtí vědci česnek jako prostředek k ředění krve. A Hippokrates ,otec moderní medicíny, s jeho pomocí prý dokonce léčil rakovinu. Louis Pasteur poznal jeho antibakteriální a antimykotické účinky, což využil Albert Schweitzer při léčbě úplavice v Africe.

Odborníci z univerzity v Connecticutu nyní přišli na to, proč čerstvý česnek chrání naše srdce. "Čerstvě rozmačkaný česnek produkuje sirovodík," vysvětluje spoluautor studie, profesor Dipak K. Das. "Tento plyn může být jedovatý, ale v malém množství působí jako signalizační složka buněk, čímž může chránit srdce a cévy."

A protože jde o těkavý plyn, v případě sušení nebo jiného druhu zpracování mizí. Česnek si přesto udržuje své antioxidační účinky, ne ale v takové míře jako čerstvý.

Během studie zveřejněné v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry podávali vědci čerstvý a sušený česnek dvěma skupinám krys, které předtím prodělaly simulovaný srdeční infarkt. Jak sušený, tak čerstvý česnek, snížil poškození tkání způsobené nedostatkem kyslíku, ale čerstvý měl výrazně větší účinek.

Lékaři doporučují konzumovat denně alespoň jeden stroužek, který se rozmačká a nechá 10 až 15 minut stát. Poté je vhodné zamíchat ho do jogurtu, medu nebo jiné studené potraviny. A k tomu, abychom svým dechem netrápili okolí, postačí trocha petržele na závěr.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz





STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU


Další články z rubriky

8 věcí o tamponech, které mužům vrtají hlavou

8 věcí o tamponech, které mužům vrtají hlavou

Dnes | 3 | I když už dneska v televizi běží xkrát za večer reklama na všechny možné intimní výrobky, neznamená…

Doba bezinková: 5 receptů z bezinek na marmeládu, sirup či omáčku

Doba bezinková: 5 receptů z bezinek na marmeládu, sirup či omáčku

Dnes | Je to už otřepané, ale pravdivé: Před bezinkou klekni, před heřmánkem smekni. Černý bez má mnoho…

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

19. 8. | Pokud chcete omezit konzumaci cukru, neznamená to, že jen ze svého jídelníčku vypustíte čokoládu,…

5 zajímavých receptů z okurek, ať už z hadovek nebo nakládaček

5 zajímavých receptů z okurek, ať už z hadovek nebo nakládaček

18. 8. | Koncem srpna je sklizeň okurek ze zahrádky v plném proudu a i v obchodech se dostanou koupit chutné…