Česnek chrání lidské srdce

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Pravidelná konzumace čerstvého česneku prospívá lidskému srdci. Američtí vědci nedávno zjistili, proč je tato zelenina tak účinná při prevenci kardiovaskulárních chorob.



Nejméně od 15. století před Kristem používali čínští a indičtí vědci česnek jako prostředek k ředění krve. A Hippokrates ,otec moderní medicíny, s jeho pomocí prý dokonce léčil rakovinu. Louis Pasteur poznal jeho antibakteriální a antimykotické účinky, což využil Albert Schweitzer při léčbě úplavice v Africe.

Odborníci z univerzity v Connecticutu nyní přišli na to, proč čerstvý česnek chrání naše srdce. "Čerstvě rozmačkaný česnek produkuje sirovodík," vysvětluje spoluautor studie, profesor Dipak K. Das. "Tento plyn může být jedovatý, ale v malém množství působí jako signalizační složka buněk, čímž může chránit srdce a cévy."

A protože jde o těkavý plyn, v případě sušení nebo jiného druhu zpracování mizí. Česnek si přesto udržuje své antioxidační účinky, ne ale v takové míře jako čerstvý.

Během studie zveřejněné v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry podávali vědci čerstvý a sušený česnek dvěma skupinám krys, které předtím prodělaly simulovaný srdeční infarkt. Jak sušený, tak čerstvý česnek, snížil poškození tkání způsobené nedostatkem kyslíku, ale čerstvý měl výrazně větší účinek.

Lékaři doporučují konzumovat denně alespoň jeden stroužek, který se rozmačká a nechá 10 až 15 minut stát. Poté je vhodné zamíchat ho do jogurtu, medu nebo jiné studené potraviny. A k tomu, abychom svým dechem netrápili okolí, postačí trocha petržele na závěr.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz





STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU


Další články z rubriky

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Dnes | Problémy se žaludkem rozhodně nejsou nic příjemného. Mohou mít řadu příčin, někdy si je ale možná…

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

23. 9. | 9 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…