Chaluhy: Lék na obezitu

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Chaluhy na talíři mají většinou jen vyznavači zdravé výživy. Jenže pravidelně konzumovat by je měli především lidé holdující tučným masitým pokrmům.



Podle britských výzkumů je totiž vláknina alginát obsažená v chaluhách účinným lékem na obezitu, neboť při trávení zhoršuje vstřebávání tuků z potravy do těla.

Podle vědců z Newcastle University snižuje alginát vstřebávání tuků až o 75 procent. A profesor Jeff Pearson a doktor Iain Brownlee zjistili, že alginát je dokonce mnohem účinnější než všechny dosud testované léky na obezitu, které mají zabraňovat vstřebávání tuků v těle.

Oba vědci prokázali účinnost alginátu v laboratoři, ale teď by rádi testovali, jak účinný bude v reálných podmínkách, tedy u obézních lidí. U dobrovolníků přitom budou testovat podávání chaluh, čistého výtažku alginátu i potravin obohacených o vlákninu z chaluh.

Podle Brownleeho by mohl být alginát v budoucnosti v rámci prevence obezity přidáván do chleba či jogurtů.

Komentáře

Komentářů celkem: 2
jak to asi chutná? Budu muset vyzkoušet :D Janováci 24. 3. 2010 | 11:49
Super... Harpie 24. 3. 2010 | 11:17

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…