Chaluhy na talíři mají většinou jen vyznavači zdravé výživy. Jenže pravidelně konzumovat by je měli především lidé holdující tučným masitým pokrmům.
Podle britských výzkumů je totiž vláknina alginát obsažená v chaluhách účinným lékem na obezitu, neboť při trávení zhoršuje vstřebávání tuků z potravy do těla.
Podle vědců z Newcastle University snižuje alginát vstřebávání tuků až o 75 procent. A profesor Jeff Pearson a doktor Iain Brownlee zjistili, že alginát je dokonce mnohem účinnější než všechny dosud testované léky na obezitu, které mají zabraňovat vstřebávání tuků v těle.
Oba vědci prokázali účinnost alginátu v laboratoři, ale teď by rádi testovali, jak účinný bude v reálných podmínkách, tedy u obézních lidí. U dobrovolníků přitom budou testovat podávání chaluh, čistého výtažku alginátu i potravin obohacených o vlákninu z chaluh.
Podle Brownleeho by mohl být alginát v budoucnosti v rámci prevence obezity přidáván do chleba či jogurtů.