Chcete být zdraví a úspěšní? Zpomalte!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Toužíte po spokojeném manželství, výnosném zaměstnání a pevném zdraví? Vezměte si příklad ze želv. Uvádíme první dva kroky ke kvalitnějšímu životu.

Dýchání:
Lékaři, kteří uznávají jak západní medicínu tak léčitelské metody Východu, poukazují na to, že nejjednodušší cestou k lepšímu zdraví je pomalé dýchání.
"Lidé mají dva nervové systémy: sympatikus, který můžeme přirovnat k plynovému pedálu, a parasympatikus, fungující jako brzda," vysvětluje doktor Mehmet Oz, ředitel kardiovaskulárního institutu Kolumbijské univerzity a dodává:

"V současném hektickém světě spíš šlapeme na plyn než na brzdu a naše dýchání je rychlé a mělké. Naše plíce se neokysličují do hloubky a k ostatním orgánům se tak nedostane dostatečné množství kyslíku."

Doktor Oz radí, abychom denně zkoušeli dýchat tzv. do břicha, to znamená tak, aby se nám břicho při pomalém nádechu zvětšilo až dokud nebudeme mít pocit, že plíce jsou plné a tlačí svým objemem na bránici. Při výdechu se bránice vrací na své místo a pomáhá vytlačit vzduch z plic.

"Je zřejmé, že řádné dýchání odstraňuje stres, zpomaluje srdeční tep a reguluje krevní tlak. Zároveň se díky němu uvolňují z těla toxiny," tvrdí Oz.

Jezte pomalu:
Lidský žaludek je protkán nervovými receptory, které vydávají signál do mozku, že jsme sytí.

"Mezi vysláním tohoto signálu a jeho zpracováním v mozku ale uplyne určitá doba," vysvětluje doktor Katz z Yaleské univerzity a pokračuje: "Máme důvod se domnívat, že čím déle si vychutnáte každé sousto, tím víc se budete cítit sytí, i když toho sníte méně."

Bylo skutečně zjištěno, že lidé, kteří jedli pomalu, spotřebovali o 70 kalorií na porci méně, než ti, kdo spěchali. Znásobte si je třemi jídly denně a je jasné, že při pomalém jídle musíte zhubnout.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…