Chcete být zdraví a úspěšní? Zpomalte a dýchejte!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Toužíte se zbavit stresu a získat pevné zdraví? Vezměte si příklad ze želv. První dva kroky k lepšímu životu spočívají v tom nejobyčejnějším - v dýchání a jídle.



Lékaři, kteří uznávají jak západní medicínu, tak léčitelské metody Východu, poukazují na to, že nejjednodušší cestou k lepšímu zdraví je pomalé dýchání.

"Lidé mají dva nervové systémy: sympatikus, který můžeme přirovnat k plynovému pedálu, a parasympatikus, fungující jako brzda," vysvětluje Dr. Mehmet Oz, ředitel kardiovaskulárního institutu Kolumbijské univerzity, a dodává:

"V současném hektickém světě spíš šlapeme na plyn než na brzdu a naše dýchání je rychlé a mělké. Naše plíce se neokysličují do hloubky a k ostatním orgánům se tak nedostane dostatečné množství kyslíku."

Doktor Oz radí, abychom denně zkoušeli dýchat tzv. do břicha. Tedy tak, aby se nám břicho při pomalém nádechu zvětšilo, až dokud nebudeme mít pocit, že plíce jsou plné a tlačí svým objemem na bránici. Při výdechu se bránice vrací na své místo a pomáhá vytlačit vzduch z plic.

"Je zřejmé, že řádné dýchání odstraňuje stres, zpomaluje srdeční tep a reguluje krevní tlak. Zároveň se díky němu uvolňují z těla toxiny," tvrdí Oz. Lidský žaludek je protkán nervovými receptory, které vydávají signál do mozku, že jsme sytí.

"Mezi vysláním tohoto signálu a jeho zpracováním v mozku ale uplyne určitá doba," vysvětluje dr.Katz z Yaleské univerzity a pokračuje: "Máme důvod se domnívat, že čím déle si vychutnáte každé sousto, tím víc se budete cítit sytí, i když toho sníte méně."

Bylo skutečně zjištěno, že lidé, kteří jedli pomalu, spotřebovali o 70 kalorií na porci méně, než ti, kdo spěchali. Znásobte si je třemi jídly denně a je jasné, že při pomalém jídle musíte zhubnout.





ČTĚTE TAKÉ:
Horoskop na březen 2012






ČTĚTE TAKÉ:
Jennifer Garner porodila Benu Afleckovi syna!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

28. 12. 2017 | Čtyřicet pět procent Čechů trápí zimomřivost. Mají pořád studené ruce, nohy, od září do května…