Chcete být zdraví? Zapomeňte na cukr – oslabuje imunitu

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Není cukr jako cukr. Složité sacharidy, obsažené v ovoci, zelenině či obilí, jsou zdraví prospěšné. Naopak jednoduché cukry, které přijímáme v podobě sladkých limonád nebo různých cukrovinek, mohou náš organismus značně poškodit. Nadměrný příjem těchto látek snižuje imunitu, ale stojí také za rozvojem cukrovky, obezity a srdečních chorob.

Chcete být zdraví? Zapomeňte na cukr – oslabuje imunitu

Cukr a imunita

Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů poškozuje imunitní systém lidského organismu. Alespoň to ukazují výsledky vědeckých výzkumů. Podle lékařů dokáže výrazný pokles imunitních funkcí způsobit už takové množství cukru, které je obsaženo například ve 3/4 litru sladké limonády. Zvýšená konzumace jednoduchých cukrů snižuje schopnost bílých krvinek pohlcovat bakterie až po dobu pěti hodin od požití sladkého nápoje či potraviny. Naproti tomu příjem zvýšeného množství složitých sacharidů nebo škrobu nemá na imunitu žádný negativní vliv. I v případě sladkostí by tedy mělo platit lidové moudro „všeho s mírou“.

Pokud se k nadměrnému holdování sladkému přidá dlouhodobý stres, je zaděláno na pořádný problém. Stres totiž také nepříznivě ovlivňuje imunitní funkce. Kombinace sladkostí a stresu tak přináší zvýšené riziko přenosu infekčních chorob, ale také možnost vzniku autoimunitních nemocí nebo nádorového bujení.

Přeslazený organismus

Nadměrný příjem cukrů a tuků ve stravě způsobuje rozvoj cukrovky. Chronické onemocnění metabolismu způsobuje mnoho komplikací, mezi které patří poškození velkých cév, sítnice, ledvin či nervů. Je pravda, že za cukrovku zčásti mohou geny. Životním stylem ale můžete rozvoj cukrovky značně oddálit, nebo také naopak uspíšit. V dnešní době jsou chemicky slazené výrobky mnohem levnější než kvalitní potraviny přírodního původu, a tak enormní konzumace cukrů vede i k rozvoji obezity. Lidské tělo si s nadbytečným množstvím cukru poradí tak, že ho přemění na zásobní tuk. Nejen tuk, ale i cukr tedy způsobuje vznik obezity. Přeměna cukru v tuk způsobuje zvýšení hladiny nebezpečných lipidů v krvi, jež mohou stát za vznikem srdečních chorob nebo akutního zánětu slinivky břišní.

Cukr by se ale rozhodně neměl stát nepřítelem číslo jedna. Komplexní, tedy složité sacharidy a škroby jsou pro lidský organismus nanejvýš prospěšné, protože představují hlavní zdroj energie pro naše tělo. Proto bychom do svého zdravého jídelníčku měli zařadit vždy alespoň kousek ovoce nebo zeleniny a výrobky z celozrnných obilovin. Jednoznačně škodlivé jsou naopak všelijaké pamlsky v podobě sladkostí či slazených limonád. Avšak i v tomto případě platí, že pokud zhřešíte jednou za čas, tolik se zase nestane.

Zdroj: www.ulekare.cz

Další články z rubriky

Potí se vám chodidla a páchnou? Zabraňte tomu!

Potí se vám chodidla a páchnou? Zabraňte tomu!

Dnes | Obzvlášť v létě se řada lidí potýká s pocením a nepříjemnými pachy. Ty mohou zasáhnout i naše…

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

15. 8. | Na pět z vás čeká letní balíček plný zdravý. Nenechte se zaskočit problémy spojenými s cestováním.…

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

14. 8. | Roztroušenou sklerózu není zpočátku snadné odhalit, protože se téměř neprojevuje. Jejím příznakům…

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

14. 8. | 1 | Sezóna rajčat je tu, už jste letos měli rajčata s bazalkou a mozzarellou, rajský salát, polévku,…