Chcete prožít chřipkové epidemie bez obav? Poradíme vám!

Chcete prožít chřipkové epidemie bez obav? Poradíme vám!

Chřipka je nemoc, která sice nevyvolává zvýšené obavy, její průběh ale může být velmi nepříjemný. Navíc existují i mnohá rizika. Chcete-li tedy prožít chřipkové epidemie ve zdraví, nechte se inspirovat.

Proč jsou chřipkové epidemie záležitostí především zimy?

Samozřejmě že chřipku můžeme dostat v podstatě po celý rok. Jenže některé měsíce jsou pro propuknutí tohoto nepříjemného onemocnění „příhodnější". Rizikové období představují především leden a únor, kdy často propukají chřipkové epidemie. Víte, proč tomu tak je? RNA viry z čeledi Orthomyxoviridae, které jsou za nemoc zodpovědné, se v tomto období šíří skutečně rychle. Jedním z poměrně překvapivých důvodů přitom může být i nedostatek vitamínu D.

Chřipka sklátí především lidi se sníženou imunitou. Podstatná je tedy obranyschopnost organismu. Právě vitamín D je zajímavý pro své imunoprotektivními účinky. Ačkoli jej můžete získat z potravin či běžně dostupných doplňků stravy, zhruba 90 % je tvořeno v kůži, a to vlivem působení slunečních paprsků. Některé lékařské studie tak dávají zimní období do souvislosti s chřipkovými epidemiemi i díky nedostatku slunných dnů. Z toho také vyplývá, že na obou polokoulích Země probíhají jindy.

Co dělat, aby vás chřipka nesklátila?

Vzhledem k tomu, že je velmi důležitá imunita, zapracovat je nutné především na tomto aspektu. Zásadní je přitom zdravý životní styl. Změna stravy, pravidelná fyzická námaha, ale třeba také otužování jsou tedy činnosti, které patří mezi nejúčinnější prevence proti chřipce. Na druhou stranu se jedná o aktivity dlouhodobého charakteru. Další řešení tedy představuje očkování anebo některé přípravky pro zvýšení imunity, která seženete i v mnoha lékárnách jako např. Pharmapoint.cz.

Klepněte pro větší obrázek

Jaké jsou vlastně symptomy chřipky?

Mnoho lidí si neuvědomuje, že nachlazení a chřipka nejsou totožné, ač mohou být symptomy podobné. Nejenže však bývá ve druhém případě průběh daleko horší, což někdy vede u slabších osob i k úmrtí, ale léčení může trvat až dva týdny. Průvodními jevy jsou v každém případě bolesti hlavy i dalších částí těla, únava, kašel, kýchání a samozřejmě horečka, kterou často doprovází zimnice. Všechny tyto symptomy jsou důkazem, že se jedná o chřipku a bude potřeba léčba.

Pokud už chřipka propukne...

Samozřejmě že nic není stoprocentní, takže vás chřipka může sklátit, i když budete žít opravdu zdravě. Tuto nemoc přitom rozhodně nelze podceňovat a v jejím průběhu je nutné dodržovat několik důležitých kroků. Jaké to jsou?

  • Chřipku určitě neignorujte. S jejím přechozením se totiž pojí různá negativa. Nejenže bude nemoc delší a průběh horší, ale existují i zásadní rizika, přičemž následky mohou být celoživotní.
  • Samozřejmě je vhodné navštívit lékaře, do kterého získáte všechny potřebné informace.
  • Nemoc odstonejte v posteli a hodně spěte, aby mělo tělo více energie se bránit.
  • V tomto ohledu je důležitý i zvýšený příjem vitamínů, které se nacházejí např. v čerstvém ovoci či zelenině.
  • Co se týče zvýšené teploty, tímto způsobem se tělo brání proti chřipkovým virům. Pokud tedy zásadně nepřesáhne 38 °C, nesnažte se ji snižovat. Vyšší teploty nicméně už mohou být nebezpečné.
  • V průběhu chřipky je podstatný i dostatečný příjem tekutin, neboť v opačném případě hrozí dehydratace organismu.
  • Pokud jste kuřák, cigaretu si raději nedopřávejte. Dýchací cesty totiž v tomto období trpí i bez příjmu kouře.

Doporučujeme

Články odjinud