Chcete se v létě slunit? Začněte trénovat!

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Na vysoké dávky slunečního záření je třeba připravit pleť už nyní. Účinné látky, které chrání kůži před neblahými účinky slunečních paprsků, totiž potřebují až 12 týdnů, než připraví pokožku na vysoké dávky slunečního záření.

Pokud začnete „trénovat“ už nyní, budete se moci vystavovat slunci bez obav ze spálení déle než ti, kdo si lehnou na slunce bez přípravy.

Účinky slunečního záření na pokožku se v poslední době zabývaly četné vědecké studie. Jejich výsledky vyzdvihují význam antioxidantů a karotenoidů pro správné fungování a ochranu kůže, největšího lidského orgánu. Vhodné přípravky, které tyto látky obsahují, jsou běžně dostupné v lékárnách či v prodejnách s potravinovými doplňky.

Jen málokdo však ví, že žádná z těchto látek neúčinkuje okamžitě, nýbrž potřebuje určitou dobu, než pokožku „vyladí“. Jako s minimem se počítá se čtyřmi týdny, většinou je však potřeba 10 až 12 týdnů. Seriózní vědci tento fakt uvádějí, reklama z celkem pochopitelných důvodů nikoli. Zázraky se však nedějí, a tak je potřeba s přípravou na sluneční lázeň začít včas. Třeba úpravou jídelníčku.

Odborníci doporučují, aby lidé, kteří se v létě rádi opalují, konzumovali už v prvních jarních týdnech mnohem více citrusů bohatých na vitamín C, ořechů (vitamin E) a potravin s vysokým obsahem karotenoidů (mrkev, špenát).

Teprve čtyři týdny poté, co zmíněné potraviny zařadíme ve větší míře do svého jídelníčku, má význam porozhlédnout se po vhodných potravních doplňcích s obsahem selenu a polyfenolů. Ti, kteří se chystají na jaře za sluncem, mají tedy nejvyšší čas! (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…