Chcete zhubnout? Atkinsova dieta radí: Jezte hamburgery a pomfrity

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Chcete zhubnout? Zapomeňte na pomeranče i mrkev. Jezte hamburgery a pomfrity. Zdá se vám to absurdní? Podle vědců, však na tom něco je.

Chcete zhubnout? Atkinsova dieta radí: Jezte hamburgery a pomfrity

Na kongresu Americké Asociace Srdce (AHA), který se konal nedávno v Chicagu, se mimo jiné mluvilo i o takzvané Atkinsově dietě. Metoda, která nese jméno známého amerického dietologa, spočívá v omezení příjmu glycidů a zvýšení konzumace tuků a proteinů. V praxi to znamená jíst, co běžné diety přísně zapovídají.

Doktor Eric Westman z univerzity v Durhamu, v americkém státě Severní Karolína, se rozhodl dietu vyzkoušet na skupině 120 obézních dobrovolníků. Polovině z nich „naordinoval“ Atkinsovu dietu chudou na glycidy (cukry obsažené v pečivu, těstovinách, ale i v ovoci) a obohacenou o lipidy. A jako důležité doplňky lněný olej a rybí tuk.

Druhá polovina dostávala stravu chudou na tuky. Lipidy v ní tvořily jen třetinu denního příjmu kalorií. Po 6 měsících takové stravy zhubla „Atkinsova skupina“ v průměru o 14 kilogramů, kdežto kontrolní (netučná) skupina pouze o 9 kilogramů.

Výsledky rovněž prokázaly, že Atkinsova dieta pomohla snížit hladinu cholesterolu v krvi a upravila poměr mezi „dobrým“ (HDL) a „špatným“ (LDL) cholesterolem, který, jak známo, napomáhá vzniku kardiovaskulárních chorob.

Dietologové nicméně zdůrazňují, že nic se nemá přehánět – a konzumace hamburgerů už vůbec ne. Zdaleka totiž neplatí, že všechny potraviny bohaté na lipidy jsou vhodné. Hovězí maso nebo máslo například obsahují mastné nasycené kyseliny, kterým je třeba se vyhnout a nahradit je olivovým nebo řepkovým olejem a ořechy.

Na úpravu hladiny cholesterolu však každopádně velmi dobře fungují lněný olej a rybí tuk, které se dnes všeobecně málo konzumují. Jejich blahodárné účinky přitom znaly už naše babičky. (Plus)

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…