Chcete zhubnout? Pijte a jezte mléčné výrobky!

Chcete zhubnout? Pijte a jezte mléčné výrobky!

Optimální cestou, jak zhubnout, je hubnout postupně. Nejenže se nemusíte radikálně omezovat, ale zároveň vám hrozí mnohem menší nebezpečí jojo-efektu. Skvělým pomocníkem ke snížení váhy jsou jednoznačně mléko a mléčné výrobky. Které jsou pro hubnutí nejvhodnější a jak je využít?

Mléčné výrobky nám usnadňují hubnutí díky vysokému obsahu bílkovin a obsahu vápníku. Bílkoviny velmi dobře sytí a také vápník přináší řadu výhod.

„Nejenže vápník snižuje riziko vzniku osteoporózy, ale také zabraňuje poklesu aktivní svalové hmoty v průběhu redukčního režimu,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci kampaně na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Vápník ve stravě zároveň zvyšuje vylučování tuku stolicí. Ať držíte dietu nebo ne, nezapomínejte, že doporučený denní příjem vápníku pro ženy je 1000 mg.“

Jestliže jste najeli na redukční režim, určitě na několik týdnů zapomeňte na plnotučné mléko. „V období diety je vhodné mléko nízkotučné, popř. polotučné. Nízkotučné mléko má pouze nižší obsah tuku a v tuku rozpustných vitaminů. Jeho pozitivem je také nižší obsah cholesterolu.“

Pokud jste milovníci kávy v mléčném provedení, vyhněte se smetaně a nahraďte ji smetanou light nebo polotučným mlékem.

Mléčné „vychytávky“ v kuchyni

1. Přídavek mléka, tvarohu nebo sýra významně zvýší nutriční hodnotu pokrmu a zvýší se tak obsah potřebných bílkovin (př. polévky, saláty)

2. Přídavek mléka do luštěnin nebo brambor vylepší spektrum obsažených aminokyselin

3. Mléko přidané do zeleniny, která obsahuje kyselinu šťavelovou, omezuje její nepříznivý vliv na ztráty vápníku

4. Mléko svařujeme krátce (nejlépe mlékovar) – necháme vzkypět, ihned odstavíme a zchladíme

5. Dlouhým vařením se

• Znehodnocují bílkoviny

• Ničí vitaminy a minerální látky

• Narušuje se jemná emulze tuku, který pak vytváří na povrchu mléka mastná kola

Nezapomeňte na zakysané mléčné výrobky!

Jogurty, podmáslí, acidofilní mléka, kefíry… Zakysané mléčné výrobky patří mezi jedny z nejstarších mléčných výrobků vůbec. Jsou lehce stravitelné a bakteriální kultury v nich obsažené pozitivně ovlivňují složení střevní mikroflóry. Obsahují méně laktózy než klasické mléko.

„Mezi jogurty vybírejte pečlivě. Probiotickým kulturám totiž příliš nesvědčí vysoký obsah tuku ve smetanových mléčných výrobcích nebo přídavky barviv a jiných látek. Pro optimální růst probiotických kultur je nejlepší kvalitní bílý, polotučný jogurt o obsahu tuku 2–3 %,“ říká odbornice. „Jogurtem můžete někdy nahradit i zakysanou smetanu – snížíte tak energetický obsah pokrmu.“

Jak je to se sýry a dietou?

Možná máte představu, že během diety nesmíte jíst sýry, protože jsou příliš tučné. Ale to jste na omylu! Sýry byste rozhodně neměli vynechat, představují totiž vydatný zdroj kvalitních bílkovin (průměrně kolem 20 g/100 g) a mají mimo jiné vysoký obsah dobře vstřebatelného vápníku.

„I ze sýrů si lze během redukčního režimu vybrat. Je třeba, abyste kontrolovali jejich obsah tuku. To, že má sýr 30% tuku, neznamená, že obsahuje 30 g tuku – údaj nám vyjadřuje množství tuku v sušině. Musíme tedy znát i množství sušiny,“ upozorňuje nás expertka. „Množství tuku v sýru pak vypočtete následovně - např. sýr Eidam má 30 % tuku a 50 % sušiny. Výpočet pro obsah tuku je 30 x 50 a výsledek vydělíte stem (100), to znamená, že tento Eidam obsahuje 15 g tuku“.

S mléčnými výrobky k vysněné váze

Snažíte-li se zhubnout, dělejte to s rozumem. „Rozhodně se nepouštějte do ničeho radikálního. Jídelníček doplňujte o mléčné výrobky – k výběru vám pomohou tabulky s hlavními živinami a ukázkové jídelníčky,“ uzavírá PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci kampaně na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

Více informací najdete na www.bileplus.cz.


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud