CHILLI PAPRIČKY: Afrodiziakum, které léčí omrzliny i brání infarktu | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

CHILLI PAPRIČKY: Afrodiziakum, které léčí omrzliny i brání infarktu

Jestli existuje koření, které je na první pohled pikantně přitažlivé, tak to je zaručeně chilli paprička. Navíc dokáže udělat přitažlivé také vás, protože má příznivé účinky na hubnutí.

Štiplavé chilli papričky patří k nejoblíbenějším druhům koření světa. Různé národní kuchyně si bez nich neumějí představit svůj každodenní jídelníček: USA, Indie, oblast Karibiku, asijská kuchyně a hlavně Mexiko, jež je jejich původním domovem, ve kterém má horká „chilli kultura“ tradici přibližně 6000 let.

Barvy slunce

Podobně jako jiné druhy koření byly v minulosti i chilli papričky vzácným, exotickým a luxusním zbožím. Dnes je bez problémů seženeme čerstvé, sušené či konzervované, zelené, červené, oranžové anebo žluté.

Malá, ale silná

Při výběru chilli papriček je nejlepší řídit se pravidlem, že čím menší je paprička, tím ostřejší účinky bude mít. Co se týče intenzity chuti, platí, že čerstvé budou vždy pikantnější než sušené nebo v prášku. A taky platí, že čím delší dobu se chilli papričky vaří, tím je jídlo štiplavější, proto když příliš pálivému jídlu neholdujete, raději je přidávejte až na závěr vaření. Síla těchto miniaturních červených plodů tkví v obsahu kapsaicinu, který je zdrojem jejich ostré chuti i léčivých účinků.

Čertovsky zdravé koření

Chilli papričky jsou dobře známé jako afrodiziakum, méně známé jako médium pro uvolnění hormonu štěstí endorfinu, ale za pozornost stojí hlavně jejich účinky na zdraví. Příznivě ovlivňují krevní oběh, zabraňují tvorbě krevních sraženin, působí proti usazování hlenů v plících, příjemně zahřejí, používají se i při léčbě omrzlin a podlitin. Chilli papriček by se neměli bát ani lidé, kteří se snaží zhubnout. Zvyšují rychlost metabolismu, stimulují žaludeční sekreci a celkově působí na dobré zažívaní. Při cukrovce snižují hladinu krevního cukru. Avšak doporučuje se konzumovat je s mírou, ve větším množství mohou podráždit pohlavní a močové ústrojí, těhotným ženám a lidem s vředovým onemocněním se jejich konzumace nedoporučuje vůbec.

Co je doma, to se počítá

Ohnivé chilli papričky jsou nejen chutné a zdravé, ale mohou být i výborným estetickým doplňkem do interiéru vaší kuchyně. Kdo by si je chtěl vypěstovat doma, má štěstí, protože únor je ideální dobou na sázení semínek. Když rostlinka povyroste, je třeba ji přesadit do hezkého květináče a dát na nejsvětlejší místo v kuchyni, případně na balkon, a při každodenní péči (zalévání) se můžeme těšit na pikantní úrodu.

Doporučujeme

Články odjinud