Chilli uzdravuje slinivku

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Na chilli papričky nedají dopustit milovníci kořeněných pokrmů. Většinou ani netuší, že za tuto specifickou chuť vděčí lusky jeho červené odrůdy substanci zvané capsaicin, která má navíc specifickou schopnost ničit rakovinové buňky, jež napadly slinivku břišní.

Prokázaly to alespoň pokusy na myších, jimž američtí vědci naočkovali lidské nádory tohoto orgánu.

Hlodavcům podávali podle jejich váhy třikrát až pětkrát týdně odpovídající dávky capsaicinu.

V závěru experimentu zjistili, že u konzumentů výtažků z chilli se tumory zmenšily na poloviční velikost, na rozdíl od strávníků, kteří přijímali potravu bez této složky. (Plus)

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Včera | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…