Chipsy skrývají nebezpečí rakoviny

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Bramborové chipsy a další podobné produkty obsahují látky vyvolávající rakovinu. Bohužel i naše mládež konzumuje právě chipsy ve velkém – například při návštěvě multitikina. Dalo by se říci, že se chipsy stávají stejně důležitým znakem mladého teaneggera jako láhev pepsi či coca-coly.

Chipsy skrývají nebezpečí rakoviny


Bramborové chipsy a další podobné produkty obsahují látky vyvolávající
rakovinu. Bohužel i naše mládež konzumuje právě chipsy ve velkém – například
při návštěvě multitikina. Dalo by se říci, že se chipsy stávají stejně
„důležitým“ znakem mladého teaneggera jako láhev pepsi či coca-coly.


K závěru o škodlivosti chipsů na lidské zdraví došel tým švédských
lékařů, jejichž prohlášení vyvolalo pořádný chaos. Ukázalo se, že v
některých případech tepelného zpracování, například u přípravy
bramborových lupínků nebo dokonce při pečení určitých druhů chleba, se
v těchto výrobcích objevuje kancerogenní látka.

Výzkum byl proveden vědeckým týmem s Univerzity ve Stockholmu, který
zkoumal více než stovku vzorků potravin, zakoupených v běžných švédských
obchodech.či restauracích. Tito odborníci zjistili, že některé z těchto
potravin obsahují příliš mnoho acrylamidů, což může být podle názoru
expertů vysvětlením pro řadu případů vzniku rakovinových nádorů u mladých
lidí.

„To, že acrylamid vzniká v procesu přípravy potravin je pro vědu
novinka“, řekl Leif Busk, vedoucí výzkumu Národní správy pro potraviny.
Acrylamid se využívá v průmyslu a vědci ho označují za potenciální
kancerogen. Experti z jiných oborů ale upozorňují, že další potvrzení
pro výroky švédských vědců zatím nejsou.

Švédská vládní komise předala výsledky výzkumu nejmenované mezinárodní
výzkumné skupině, kromě toho byla stejná informace poskytnuta příslušným
orgánům EU. V důsledku závažnosti této informace bylo ve Švédsku
rozhodnuto o jejím okamžitém zveřejnění. Zatím však nebyla vydána žádná
doporučení týkající se omezení konzumace některých potravin.

Odborníci americké Správy pro potraviny a léky (FDA), kteří obvykle velmi
pozorně sledují podobné údaje, tentokrát výsledky švédských vědců
nekomentovali.

Někteří američtí experti však doporučují vyčkat na další výsledky
testů, které probíhají souběžně na několika pracovištích.


zdroj: Plus


Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…