Chipsy skrývají nebezpečí rakoviny

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Bramborové chipsy a další podobné produkty obsahují látky vyvolávající rakovinu. Bohužel i naše mládež konzumuje právě chipsy ve velkém – například při návštěvě multitikina. Dalo by se říci, že se chipsy stávají stejně důležitým znakem mladého teaneggera jako láhev pepsi či coca-coly.

Chipsy skrývají nebezpečí rakoviny


Bramborové chipsy a další podobné produkty obsahují látky vyvolávající
rakovinu. Bohužel i naše mládež konzumuje právě chipsy ve velkém – například
při návštěvě multitikina. Dalo by se říci, že se chipsy stávají stejně
„důležitým“ znakem mladého teaneggera jako láhev pepsi či coca-coly.


K závěru o škodlivosti chipsů na lidské zdraví došel tým švédských
lékařů, jejichž prohlášení vyvolalo pořádný chaos. Ukázalo se, že v
některých případech tepelného zpracování, například u přípravy
bramborových lupínků nebo dokonce při pečení určitých druhů chleba, se
v těchto výrobcích objevuje kancerogenní látka.

Výzkum byl proveden vědeckým týmem s Univerzity ve Stockholmu, který
zkoumal více než stovku vzorků potravin, zakoupených v běžných švédských
obchodech.či restauracích. Tito odborníci zjistili, že některé z těchto
potravin obsahují příliš mnoho acrylamidů, což může být podle názoru
expertů vysvětlením pro řadu případů vzniku rakovinových nádorů u mladých
lidí.

„To, že acrylamid vzniká v procesu přípravy potravin je pro vědu
novinka“, řekl Leif Busk, vedoucí výzkumu Národní správy pro potraviny.
Acrylamid se využívá v průmyslu a vědci ho označují za potenciální
kancerogen. Experti z jiných oborů ale upozorňují, že další potvrzení
pro výroky švédských vědců zatím nejsou.

Švédská vládní komise předala výsledky výzkumu nejmenované mezinárodní
výzkumné skupině, kromě toho byla stejná informace poskytnuta příslušným
orgánům EU. V důsledku závažnosti této informace bylo ve Švédsku
rozhodnuto o jejím okamžitém zveřejnění. Zatím však nebyla vydána žádná
doporučení týkající se omezení konzumace některých potravin.

Odborníci americké Správy pro potraviny a léky (FDA), kteří obvykle velmi
pozorně sledují podobné údaje, tentokrát výsledky švédských vědců
nekomentovali.

Někteří američtí experti však doporučují vyčkat na další výsledky
testů, které probíhají souběžně na několika pracovištích.


zdroj: Plus


Další články z rubriky

8 receptů na báječné palačinky: Těsto tenčí než papír nebo s banány

8 receptů na báječné palačinky: Těsto tenčí než papír nebo s banány

Dnes | Palačinky jsou klasika, která se jednou za čas objeví v každé rodině. Tradičně se u nás podávají na…

8 věcí, za které může menstruace: Ovlivňuje sex i naši krásu

8 věcí, za které může menstruace: Ovlivňuje sex i naši krásu

Včera | Co by člověk, tedy žena neudělala pro zachování lidského rodu. Ale kdo má ty bolesti spojené s…

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

26. 7. | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…