Chipsy skrývají nebezpečí rakoviny

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Bramborové chipsy a další podobné produkty obsahují látky vyvolávající rakovinu. Bohužel i naše mládež konzumuje právě chipsy ve velkém – například při návštěvě multitikina. Dalo by se říci, že se chipsy stávají stejně důležitým znakem mladého teaneggera jako láhev pepsi či coca-coly.

Chipsy skrývají nebezpečí rakoviny


Bramborové chipsy a další podobné produkty obsahují látky vyvolávající
rakovinu. Bohužel i naše mládež konzumuje právě chipsy ve velkém – například
při návštěvě multitikina. Dalo by se říci, že se chipsy stávají stejně
„důležitým“ znakem mladého teaneggera jako láhev pepsi či coca-coly.


K závěru o škodlivosti chipsů na lidské zdraví došel tým švédských
lékařů, jejichž prohlášení vyvolalo pořádný chaos. Ukázalo se, že v
některých případech tepelného zpracování, například u přípravy
bramborových lupínků nebo dokonce při pečení určitých druhů chleba, se
v těchto výrobcích objevuje kancerogenní látka.

Výzkum byl proveden vědeckým týmem s Univerzity ve Stockholmu, který
zkoumal více než stovku vzorků potravin, zakoupených v běžných švédských
obchodech.či restauracích. Tito odborníci zjistili, že některé z těchto
potravin obsahují příliš mnoho acrylamidů, což může být podle názoru
expertů vysvětlením pro řadu případů vzniku rakovinových nádorů u mladých
lidí.

„To, že acrylamid vzniká v procesu přípravy potravin je pro vědu
novinka“, řekl Leif Busk, vedoucí výzkumu Národní správy pro potraviny.
Acrylamid se využívá v průmyslu a vědci ho označují za potenciální
kancerogen. Experti z jiných oborů ale upozorňují, že další potvrzení
pro výroky švédských vědců zatím nejsou.

Švédská vládní komise předala výsledky výzkumu nejmenované mezinárodní
výzkumné skupině, kromě toho byla stejná informace poskytnuta příslušným
orgánům EU. V důsledku závažnosti této informace bylo ve Švédsku
rozhodnuto o jejím okamžitém zveřejnění. Zatím však nebyla vydána žádná
doporučení týkající se omezení konzumace některých potravin.

Odborníci americké Správy pro potraviny a léky (FDA), kteří obvykle velmi
pozorně sledují podobné údaje, tentokrát výsledky švédských vědců
nekomentovali.

Někteří američtí experti však doporučují vyčkat na další výsledky
testů, které probíhají souběžně na několika pracovištích.


zdroj: Plus


Další články z rubriky

Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

Včera | Čtyřicítka se u žen bere jako zlomový věk. Větší únava, zpomalující se metabolismus, proměna…

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

20. 2. | Svíčková je klasika, kterou milujeme, a málokdo ví, že její příprava je velmi jednoduchá. Blýskněte…

6 večerních rituálů, které vám pomůžou hubnout

6 večerních rituálů, které vám pomůžou hubnout

18. 2. | Co kdybyste mohla hubnout jen díky tomu, že změníte svoje večerní rituály? Zní to až moc jednoduše,…

Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

16. 2. | 1 | Dodnes nevíme proč, ale Alhzeimerova choroba postihuje hlavně ženy. Možná proto, že jsou obecně…