Chipsy skrývají nebezpečí rakoviny

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Bramborové chipsy a další podobné produkty obsahují látky vyvolávající rakovinu. Bohužel i naše mládež konzumuje právě chipsy ve velkém – například při návštěvě multitikina. Dalo by se říci, že se chipsy stávají stejně důležitým znakem mladého teaneggera jako láhev pepsi či coca-coly.

Chipsy skrývají nebezpečí rakoviny


Bramborové chipsy a další podobné produkty obsahují látky vyvolávající
rakovinu. Bohužel i naše mládež konzumuje právě chipsy ve velkém – například
při návštěvě multitikina. Dalo by se říci, že se chipsy stávají stejně
„důležitým“ znakem mladého teaneggera jako láhev pepsi či coca-coly.


K závěru o škodlivosti chipsů na lidské zdraví došel tým švédských
lékařů, jejichž prohlášení vyvolalo pořádný chaos. Ukázalo se, že v
některých případech tepelného zpracování, například u přípravy
bramborových lupínků nebo dokonce při pečení určitých druhů chleba, se
v těchto výrobcích objevuje kancerogenní látka.

Výzkum byl proveden vědeckým týmem s Univerzity ve Stockholmu, který
zkoumal více než stovku vzorků potravin, zakoupených v běžných švédských
obchodech.či restauracích. Tito odborníci zjistili, že některé z těchto
potravin obsahují příliš mnoho acrylamidů, což může být podle názoru
expertů vysvětlením pro řadu případů vzniku rakovinových nádorů u mladých
lidí.

„To, že acrylamid vzniká v procesu přípravy potravin je pro vědu
novinka“, řekl Leif Busk, vedoucí výzkumu Národní správy pro potraviny.
Acrylamid se využívá v průmyslu a vědci ho označují za potenciální
kancerogen. Experti z jiných oborů ale upozorňují, že další potvrzení
pro výroky švédských vědců zatím nejsou.

Švédská vládní komise předala výsledky výzkumu nejmenované mezinárodní
výzkumné skupině, kromě toho byla stejná informace poskytnuta příslušným
orgánům EU. V důsledku závažnosti této informace bylo ve Švédsku
rozhodnuto o jejím okamžitém zveřejnění. Zatím však nebyla vydána žádná
doporučení týkající se omezení konzumace některých potravin.

Odborníci americké Správy pro potraviny a léky (FDA), kteří obvykle velmi
pozorně sledují podobné údaje, tentokrát výsledky švédských vědců
nekomentovali.

Někteří američtí experti však doporučují vyčkat na další výsledky
testů, které probíhají souběžně na několika pracovištích.


zdroj: Plus


Další články z rubriky

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Dnes | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

Dnes | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

18. 5. | Trápí vás často křeče v břiše, nadýmání a pocit opuchlosti? Příčin může být hned několik. Některé…