Chléb napomáhá šíření akné

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Pro dospívající mládež, trpící nepříjemnými kožními defekty známými jako akné, přinášejí odborníci na výživu a kožní problémy převratné novinky. Horší než tučné jídlo a čokoláda může být pro teenagery chléb a obiloviny!

Američtí vědci tak varují zvláště pacienty, u kterých se akné rozvíjí ve značných rozměrech. Biologové z Univerzity státu Colorado tvrdí, že původcem kožních problémů je tepelně zpracovaný škrob, který se v žaludku snadno tráví.

Co to vlastně znamená v praxi? A proč vůbec vadí lehce stravitelný škrob?
Právě jeho snadné vstřebávání do krve totiž způsobuje náhlé a prudké vylévání inzulínu do krve. Takový stav může vést k navýšení produkce mužského pohlavního hormonu, který v kůži způsobuje zvýšenou tvorbu mazu. Bakterie mající na svědomí hnisající vřídky akné totiž maz milují a mohou se díky jeho dostatečnému množství dále množit a šířit po těle.

Zajímavým objevem amerických expertů se chtějí zabývat i odborníci z Austrálie, kteří oznámili, že budou v pokračovat v testování účinků konzumace obilovin na kvalitu pleti. Pro svůj výzkum vyberou šedesát mladých dobrovolníků trpících akné, kteří by se podrobili tříměsíční dietě se sníženým příjmem karbohydrátů. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 10
Lenka Řehulova 31. 10. 2008 | 17:31
ahoj mám trochu akné na obličeji Tereza Janků 31. 10. 2008 | 17:27
Kdyz se tak kouknu do skolni kantyny (bagetky, rohlici a tak) tak uz chapu proc vypadame jak… Gtr 7. 6. 2005 | 17:40
jojo pšenice je driák;) toy 6. 2. 2005 | 10:41
jojo pšenice je driák;) toy 6. 2. 2005 | 10:41

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…