Blíží se období chřipkových epidemií a nachlazení, období, kdy bychom měli ve zvýšené míře pečovat o svoje tělo a dodávat mu potřebné dávky vitamínů.
Chraňte své tělo, doplňujte vitamíny
Blíží se období chřipkových epidemií a nachlazení, období, kdy bychom měli ve
zvýšené míře pečovat o svoje tělo a dodávat mu potřebné dávky vitamínů ( o své
tělo bychom ale měli pečovat nejen v těchto rizikových měsících). Kromě přírodních
vitamínů existuje celá řada vitamínových doplňků potravy. Ty by měly být užívány
opatrně a jejich spotřeba by neměla překračovat doporučené dávky.
Kdy je nejvhodnější užívat:
- vitamín A, D, E (jsou rozpustné v tucích) - pravidelně s jídlem (vitamín
E - ochraňuje organismus před volnými radikály, snižuje riziko infarktu, cévní
mozkové příhody, šedého zákalu a některých typů zhoubných nádorů, vitamín A
- prospívá zdraví kůže a sliznic, udržuje zdravý zrak)
- vitamín C - nejlépe s jídlem, hlavně tehdy, pokud máte problémy s překyselením
žaludku (udržuje zdravé dásně, posiluje imunitní systém, snižuje riziko srdečně-cévních
onemocnění, cévní mozkové příhody, šedého zákalu, některých typů zhoubných
nádorů)
- vápník - nejvhodnější večer nebo mezi jídly
- zinek - s jídlem (nutný pro správné fungování imunitního systému, pro
tvorbu tkání, důležitý pro růst vlasů, některé smysly-chuň a čich)
- komplex vitamínů B - nejúčinnější ráno
- hořčík - večer, neboň může vyvolávat ospalost
- multivitaminy a antioxydanty - s dostatkem tekutin, během dne