Chraňte své tělo, doplňujte vitamíny

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Blíží se období chřipkových epidemií a nachlazení, období, kdy bychom měli ve zvýšené míře pečovat o svoje tělo a dodávat mu potřebné dávky vitamínů.

Chraňte své tělo, doplňujte vitamíny


Blíží se období chřipkových epidemií a nachlazení, období, kdy bychom měli ve
zvýšené míře pečovat o svoje tělo a dodávat mu potřebné dávky vitamínů ( o své
tělo bychom ale měli pečovat nejen v těchto rizikových měsících). Kromě přírodních
vitamínů existuje celá řada vitamínových doplňků potravy. Ty by měly být užívány
opatrně a jejich spotřeba by neměla překračovat doporučené dávky.


Kdy je nejvhodnější užívat:



  • vitamín A, D, E (jsou rozpustné v tucích) - pravidelně s jídlem (vitamín
    E - ochraňuje organismus před volnými radikály, snižuje riziko infarktu, cévní
    mozkové příhody, šedého zákalu a některých typů zhoubných nádorů, vitamín A
    - prospívá zdraví kůže a sliznic, udržuje zdravý zrak)

  • vitamín C - nejlépe s jídlem, hlavně tehdy, pokud máte problémy s překyselením
    žaludku (udržuje zdravé dásně, posiluje imunitní systém, snižuje riziko srdečně-cévních
    onemocnění, cévní mozkové příhody, šedého zákalu, některých typů zhoubných
    nádorů)

  • vápník - nejvhodnější večer nebo mezi jídly

  • zinek - s jídlem (nutný pro správné fungování imunitního systému, pro
    tvorbu tkání, důležitý pro růst vlasů, některé smysly-chuň a čich)

  • komplex vitamínů B - nejúčinnější ráno

  • hořčík - večer, neboň může vyvolávat ospalost

  • multivitaminy a antioxydanty - s dostatkem tekutin, během dne


Další články z rubriky

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Včera | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

26. 4. | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…