Chraňte své tělo, doplňujte vitamíny

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Blíží se období chřipkových epidemií a nachlazení, období, kdy bychom měli ve zvýšené míře pečovat o svoje tělo a dodávat mu potřebné dávky vitamínů.

Chraňte své tělo, doplňujte vitamíny


Blíží se období chřipkových epidemií a nachlazení, období, kdy bychom měli ve
zvýšené míře pečovat o svoje tělo a dodávat mu potřebné dávky vitamínů ( o své
tělo bychom ale měli pečovat nejen v těchto rizikových měsících). Kromě přírodních
vitamínů existuje celá řada vitamínových doplňků potravy. Ty by měly být užívány
opatrně a jejich spotřeba by neměla překračovat doporučené dávky.


Kdy je nejvhodnější užívat:



  • vitamín A, D, E (jsou rozpustné v tucích) - pravidelně s jídlem (vitamín
    E - ochraňuje organismus před volnými radikály, snižuje riziko infarktu, cévní
    mozkové příhody, šedého zákalu a některých typů zhoubných nádorů, vitamín A
    - prospívá zdraví kůže a sliznic, udržuje zdravý zrak)

  • vitamín C - nejlépe s jídlem, hlavně tehdy, pokud máte problémy s překyselením
    žaludku (udržuje zdravé dásně, posiluje imunitní systém, snižuje riziko srdečně-cévních
    onemocnění, cévní mozkové příhody, šedého zákalu, některých typů zhoubných
    nádorů)

  • vápník - nejvhodnější večer nebo mezi jídly

  • zinek - s jídlem (nutný pro správné fungování imunitního systému, pro
    tvorbu tkání, důležitý pro růst vlasů, některé smysly-chuň a čich)

  • komplex vitamínů B - nejúčinnější ráno

  • hořčík - večer, neboň může vyvolávat ospalost

  • multivitaminy a antioxydanty - s dostatkem tekutin, během dne


Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Dnes | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Včera | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…