Chřest je zelenina králů

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Chřest pojídali už Egypťané a staří Řekové, ale i ti jej měli za luxus, určený stolům bohatých gastronomů. Tak tomu zůstalo po celá staletí, kdy si chřest mohli dovolit jen ti nejbohatší. Stal se zeleninou králů.

Ludvík XIV. mu propadl natolik, že jej na svém stole vyžadoval denně. Své zahradníky zavázal povinností, dodávat tyto jemné výhonky v každou roční dobu. Vymysleli tedy způsob, jak přírodu oklamat. Je jím takzvané pěstování „pod teplou vrstvou“, který se, samozřejmě zmodernizovaný a zracionalizovaný, osvědčuje dodnes. Na svou demokratizaci, a tím i širší dostupnost, si ovšem chřest musel počkat až do poloviny XIX století, kdy se jeho pěstování začalo rozvíjet (a vyplácet) i v širším měřítku. Nejprve v okolí Paříže, postupně však, v závislosti na klimatických podmínkách expandovalo do celé Evropy.

Je to tak dobře, protože podle dietologů je chřest zeleninou vskutku výjimečnou. Lehký, lahodný a snadno stravitelný, s vysokým obsahem vitamínů a minerálů, zejména vitamínu C, B, A, E, hořčíku a železa. Nezanedbatelný je též jeho diuretický účinek a jeho vláknina má příznivý vliv na funkci střev. Nandat na talíř si můžete do sytosti, 100 g má totiž jen 17 kcal. Chřest se dá jíst nejen vařený, ale i syrový. A právě tehdy má v sobě nejvíc cenných látek.

Přesto, že dnes už nemusíme být boháči, abychom si chřest mohli dopřát, není tato zelenina zrovna levná záležitost, navíc jej po většinu roku dostaneme pouze konzervovaný, tedy i zbavený valné části jeho dietetických vlastností. Doba, kdy je chřest možné kupovat čerstvý a za přijatelnou cenu, tedy „chřestová sezóna“, netrvá dlouho. Od května do července. Právě tedy začíná. Proč si královsky a zdravě nepochutnat?

Známe dva druhy chřestu, resp. dvojí druh zpracování. Jedná se o bělený a nebělený, tedy zelený chřest. Zelený chřes má ponechánu výraznou zeleninovou chuť a podíl vitamínu C je podstatně vyšší, než u chřestu běleného, který je však jemnější.
Chřest vám vydrží asi 3 dny v lednici, zmražený až 9 měsíců.

Několik receptů s chřestem:

Chlebíčky se zeleným chřestem
Ingredience
100 g zeleného chřestu, sůl, cukr, 1 krajíc chleba, 1 lžíce majonézy, 2 lžíce pomerančového džusu, 1 lžička malinového octa, pepř
Postup přípravy
Očistíme chřest, nakrájíme na stejně dlouhé kousky a ve vodě se solí a cukrem 15 min vaříme.
Krajíček chleba nasucho opečeme. Smícháme majonézu, pomerančový džus a malinový ocet a opepříme. Chřest položíme na toast, přelijeme ho majonézovou omáčkou a ozdobíme pomerančovou kůrou.

ZAPEČENÝ CHŘEST S UZENÝM MASEM
Potřebujeme: 250 g chřestu, 400 g brambor, sůl, 200 g kedlubny, 250 g mrkve, 125 ml masového vývaru, 150 g zmrazeného hrášku, pepř, 20 g másla, 250 g uzeného masa, 100 g strouhaného sýra, lžíci strouhanky.

Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupaný chřest, mrkev a kedlubnu nakrájíme na plátky nebo kostičky, povaříme 10 min. ve vývaru a přidáme hrášek. Osolíme a opepříme. Vymastíme plochou ohnivzdornou mísu, nakrájené maso rozložíme po dně, navrch dáme brambory a zeleninu, podlijeme vývarem, posypeme sýrem, strouhankou a kousky másla a zapékáme dozlatova 30 min. v troubě předehřáté na 200°C.

CHŘESTOVÁ OMELETA SE ŽAMPIONY
Potřebujeme: 750 g chřestu, 200 g žampionů, špetku cukru, 30 g margarínu, 200 g grilovací klobásy, 2 lžíce smetany, 2 lžičky škrobové moučky rozmíchané ve vodě, 4 vejce, lžíci mléka a hladké mouky, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 1 pokrájený citron, petržel.

Oloupaný chřest povaříme 20 min. v osolené vodě s cukrem. Žampiony nakrájíme na plátky a podusíme na margarínu a přidáme oloupanou klobásu nakrájenou na kostičky a smetanu. Podlijeme 2-3 lžícemi vody, dusíme 5-10 min. a před koncem přidáme škrobovou moučku, aby směs zhoustla. Osolíme a opepříme. Žloutky rozšleháme v mléce, přimícháme mouku a sníh z bílků, osolíme a na oleji upečeme 4 omelety.

BÍLÝ CHŘEST S NOKY
Potřebujeme: 1 kg bílého chřestu, sůl, 1/2 lžičky cukru, svazek jarní cibule, 2 stroužky česneku, 4-5 snítek tymiánu, balíček italských noků z chladícího boxu (325 g), 3 lžíce olivového oleje, 2 rajčata, bílý pepř.

Chřest oloupeme, odkrojíme 1 cm konečků, vaříme 12-15 min. v osolené a mírně oslazené vodě. Noky opečeme za stálého míchání dozlatova na rozehřátém oleji s česnekem a tymiánem. Rajčata rozkrojíme na čtvrtky, odstraníme semena, nakrájíme na kostičky a přidáme k nokům spolu s cibulí nakrájenou na tenká kolečka. Prohřejeme, osolíme a opepříme. Chřest a noky upravíme na mísu a můžeme posypat sýrem či polít holandskou omáčkou.

HOLANDSKÁ OMÁČKA
Potřebujeme: 2 rajčata, 1/2 svazku bazalky, 125 g přepuštěného másla, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 žloutky, 125 g zakysané smetany, sůl, lžičku rajčatového protlaku, cayennský pepř, cukr.

Rajčata spaříme, oloupeme, odstraníme semena a dužinu nakrájíme na kostičky. Lístky bazalky drobně nakrájíme. Máslo rozehřejeme. Ve vodní lázni ušleháme žloutky, citrónovou šťávu a sůl, až vznikne krémovitá omáčka. Po kapkách přišleháme tekuté máslo. Ve smetaně rozmícháme protlak a spolu s rajčaty přimícháme do omáčky. Dochutíme pepřem, solí a špetkou cukru a nakonec zamícháme sekanou bazalku.

CHŘESTOVÝ SALÁT S JOGURTOVOU ZÁLIVKOU
Potřebujeme: Po 500 g bílého chřestu a mladého zeleného chřestu, sůl, lžičku cukru, lžíci másla, 200 g žampionů, červenou cibuli, 2 lžíce sherry octa, 3-4 lžíce oleje, bílý pepř, 6 lžic jogurtu, 2 lžíce sekané pažitky, řeřichu.

Bílý chřest oloupeme, u zeleného pouze odkrojíme konce. Přivedeme k varu vodu se lžičkou soli a cukru, vložíme chřest a vaříme 15 min. Vyjmeme a nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky. Olej a ocet zředíme 2 lžícemi chřestového odvaru, osolíme, opepříme, nalijeme na chřest, přidáme jemně nakrájenou cibuli, promícháme. Chřest a půlky sterilovaných žampionů upravíme na talíře. Na zálivku rozšleháme jogurt, osolíme, opepříme a přidáme pažitku. Zdobíme řeřichou.

CHŘESTOVÝ KOLÁČ SE ŠUNKOU
Potřebujeme: 250 g zeleného a bílého chřestu, lžičku másla a cukru, 100 g šunky, 500 ml bešamelové omáčky (nejlépe z pytlíku), 4 žloutky, 100 g strouhaného sýra, kerblík, bílý pepř, 300 g mraženého listového těsta.

Chřest oloupeme, odkrojíme spodní konce, nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky a vaříme 15 min. v osolené a oslazené vodě s máslem. Do hotové omáčky vmícháme žloutky, na nudličky nakrájenou šunku, sýr, lístky kerblíku a osolíme. Z těsta vyválíme plát a vložíme do vodou navlhčené rozevírací formy, přesahující těsto odkrojíme. Hmotu naneseme na těsto, na povrch dáme chřest a lehce zatlačíme. Pečeme dozlatova 1/2 h v troubě předehřáté na 220°C. Podáváme teplé.

CHŘESTOVÝ ZÁVIN S HOLANDSKOU OMÁČKOU
Potřebujeme: 800 g zeleného a 400 g bílého chřestu, 100 g tučného tvarohu, 3 lžičky kukuřičného škrobu, 2 lžíce hl. mouky, 4 žloutky, sůl, pepř, balíček zmrazeného listového těsta, 30 g másla, 4 lžíce strouhanky.

Chřest oloupeme, hlavičky povaříme 10 min. v osolené vodě. Výhonky nakrájíme na kousky, uvaříme doměkka, scedíme, rozmixujeme, smícháme s tvarohem, škrobem, moukou, žloutky, osolíme, opepříme a dáme vychladnout. Z těsta vyválíme plát, posypeme strouhankou, naneseme nádivku, aby zůstala 1/3 volná. Na povrch rozdělíme hlavičky a opatrně závin stočíme, potřeme máslem, dáme na plech, pečeme 60 min. při 180°C. Podáváme s holandskou omáčkou.

Další recepty najdete na stránkách vaření s chřestem

Další články z rubriky

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

Včera | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Včera | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…

7 situací, kdy podprsenka může škodit zdraví

7 situací, kdy podprsenka může škodit zdraví

28. 11. | Hledáte padnoucí podprsenku? Nejste sama. Ideální podprsenka by vás neměla nikde utlačovat, škrtit…