Chudé matky rodí předčasně

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Výsledky výzkum, jejž provedl institut pro hospodářský rozvoj v Essenu, zamotaly pořádně hlavu i jeho iniciátorům. Vyplynulo z nich totiž, že rodičkám z hůře finančně situovaných vrstev hrozí až o dvacet procent vyšší riziko, že přivedou dítě na svět předčasně.

Proč tomu tak je, sami vědci nevědí. Novorozenci vzešlí takříkajíc z chudých poměrů jsou na tom, pokud jde o jejich zdravotní stav, naprosto stejně jako ti, které povily majetnější ženy. V prvních třech měsících života nepotřebují ani častější návštěvy u pediatrů, ani netráví větší počet dní na nemocničním lůžku. Nelze ovšem vyloučit, že v rodinách imigrantů zřejmě nebývá obvyklé opakovaně docházet s kojencem k lékaři.

Autoři výzkumné práce, kteří soustředili a porovnali údaje o 565 novorozencích z let 2003 a 2004, se proto domnívají, že hlavní příčinou předčasných porodů není ekonomická situace těhotných žen, ale jejich zdravotní stav, který se odráží i na nenarozeném dítěti. Naproti tomu plod nijak zásadně neovlivňují vnější faktory, jako je například zaměstnání budoucí matky.

Při hodnocení získaných dat se ukázalo, že kolem sedmi procent perspektivních rodiček žilo rok před porodem v relativní chudobě. Disponovalo pouhými padesáti procenty průměrných příjmů, v některých případech šlo i o nižší částky. Většinou byly odkázány na zákonné zdravotní pojištění a radily se s gynekology a porodníky třikrát méně než ty, které si platily soukromé pojišťovny. Ovšem ani tento fakt nelze nijak generalizovat. Frekvenci návštěv u ženských lékařů totiž většinou určovala pouze vzájemná dohoda mezi těhotnou ženou a příslušným odborníkem. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…