Chudí lidé stárnou rychleji

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Výše příjmů souvisí s úrovní života na mnoha úrovních včetně stravování a zdravotního stavu. Lidé s nižšími příjmy vedou většinou nezdravější životní styl a mají horší zdravotní péči. A to se podepisuje na jejich délce života.




Podle nové skotské studie je přitom rychlost stárnutí mezi chudými a bohatými evidentní už na genetické úrovni. Lidem s nízkými příjmy se výrazně rychleji zkracují tzv. telomery na chromozomech.

Lidé, kteří se narodí s kratšími telomerami, mají také kratší život. Na University of Glasgow pak zjistili, že na délce telomer se také podepisuje výše příjmů. Ne, že by peníze přímo ovlivňovaly chromozomy, ale nižší příjmy ovlivňují životní styl a ten ovlivňuje zkracování chromozomů.

U osob s nejnižšími příjmy se za dobu sledování zkrátily telomery o 7,7 procenta, zatímco u osob s nejvyššími příjmy jen o 0,6 procenta. Podnájemníkům se zkrátily o 8,7 procenta, majitelům domu o 7,7 procenta.

Ale že má na zkracování vliv skutečně nezdravý způsob života, prokázala analýza, do níž byl jako proměnná zahrnut životní styl. Osoby, které se stravovaly zdravě, zaznamenaly zkrácení o 1,8 procenta, osoby s nezdravým životním stylem o 7,7 procenta.






POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!









ČTĚTE TAKÉ: Kate Upton se podařilo vypudit vyzáblé modelky!!

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…