Cibule. Co vše byste měli o ni vědět?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

I když při krájení cibule pláčete, za trochu slz její zdraví prospěšné účinky určitě stojí! Říká se, že jedna cibule denně vás zachrání před všemi doktory.

Cibule. Co vše byste měli o ni vědět?
  • Typické štiplavé aroma cibuli dodává silně éterický olej. Tvoří ho více než sto různých látek, z nichž je nejhojněji zastoupen allicin. Ten má antibakteriální i protiplísňové účinky.
  • Silice a jiné látky, které jsou v cibuli obsaženy, dokážou posílit srdce a krevní oběh, zpevňují cévy a čistí krev.
  • Z minerálních látek je ve stejném množství čerstvé cibule přibližně 130 mg draslíku, 10 mg sodíku, 22 mg vápníku, 7 mg hořčíku, 0,3 mg manganu, 1,1 mg železa, 0,1 mg mědi, asi 14 mg fosforu, 65 mg síry a až 13,6 mg zinku.
  • 100 g čerstvé cibule (Allium cepa) obsahuje až 12 mg vitaminu C, zvyšujícího obranyschopnost našeho organismu. Dále pak obsahuje vitaminy řady B (B1 příznivě působí na nervovou soustavu a paměť, B 2 je důležitý pro zdravou pokožku, vlasy a nehty a vitamin B3 snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu

RADY Z DOMÁCÍ LÉKÁRNY

Cibulová šťáva: Nahrubo pokrájejte oloupanou cibuli, posypte ji cukrem nebo smíchejte se lžící medu a nechte přes noc stát. Šťáva, kterou cibule uvolní, vám uleví od dráždivého kašle.

Cibulový čaj: Dvě oloupané a pokrájené cibule dejte do půllitrového hrnku a po okraj zalijte vroucí vodou. Nechte 10-15 minut louhovat. Pak sceďte a oslaďte cukrem nebo medem. Pomáhá při virózách, chřipce i onemocnění průdušek.

Rozkrojená cibule přiložená na místo na kůži poštípané od hmyzu zabrání otoku i bolestivému pálení.

Chcete-li pročistit vzduch od choroboplodných bakterií a virů, stačí rozkrojit napůl velkou cibuli a položit ji na talířku do místnosti.

Je také prokázáno, že cibule pomáhá zvyšovat hustotu kostí, takže je obzvlášť prospěšná pro ženy po menopauze. Je bohatá na enzymatické látky, které mají příznivý účinek na trávicí procesy, zpomaluje rozklad inzulinu a prodlužuje jeho účinek v těle, proto je prospěšná i pro diabetiky.

Zvyšuje produkci moči a díky svému zásaditému účinku napomáhá vylučování odpadních látek. Je vhodná jako součást diety pro pacienty s ledvinovými kameny, infekcemi ledvin a ledvinovým selháním.

Cibule podporuje též detoxikační funkci jater a zlepšuje činnost žláz, které produkují trávicí šťávy. Osvědčuje se při selhání jater způsobeném chronickou hepatitidou nebo cirhózou.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejlepší bábovka: Zkuste olejovou, hrníčkovou, třenou i tvarohovou

Nejlepší bábovka: Zkuste olejovou, hrníčkovou, třenou i tvarohovou

Včera | Tradiční bábovka neodmyslitelně patří k svátečnímu stolu. Milují ji děti, pochutnají si na ní i…

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

22. 2. | Jste to, co jíte – to platí opravdu beze zbytku. Jídlo ovlivňuje naši chemickou rovnováhu, a tím…

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

21. 2. | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…