Cibule: královna kuchyně s léčivými účinky

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Řeč je o cibuli. Těžko si bez ní představíme guláš, francouzskou cibulačku nebo výtečný cibulový koláč a samozřejmě také tradiční pomazánky, jako jsou například rybičková nebo vajíčková.

Cibule: královna kuchyně s léčivými účinky

Trocha historie…

Cibule má svůj původ v asijských stepích a je považována za jednu z nejstarších kulturních rostlin. Ve faraonských dobách byla v Egyptě posvátnou rostlinou, která byla zasvěcena velké bohyni Isis. Do Evropy se cibule dostala díky Římanům. Zde žijící Keltové a Germáni jí byli doslova fascinováni a užívali ji jako posilující a pročišťující prostředek a také jako afrodiziakum. V dobách morových epidemií posloužily hlízy cibule svým charakteristickým pachem jako prostředek, který z těla vypudí všechny nemoci, a dokonce i zlé duchy.

Cibule v Čechách a na Moravě

O tom, zda má cibule schopnost zapudit zlé duchy, nic nevíme, ale že je odpradávna také v našich končinách oblíbenou a využívanou zeleninou nejen v kuchyni, ale i léčitelství, víme jistě. Těžko byste hledali zahrádku, na které není vysázena cibule, nebo ji nenašli na tolik oblíbených farmářských trzích. Pěstování cibule má také dlouholetou tradici ve Všestarech, kde klimatické a půdní podmínky nadprůměrně vyhovují jejímu pěstování. Originalita Všestarské cibule spočívá v tom, že obsahuje o čtvrtinu více železa než průměrná cibule, a dokonce dvojnásobek niacinu (vitamin B3) s absencí škodlivých látek. Tyto pozitivní vlastnosti jsou dány přírodními podmínkami, šetrností pěstování, zpracování a skladování. Díky tomu je Všestarská cibule od roku 2008 držitelem chráněného zeměpisného označení Evropské unie.

Cibule nesmí chybět ve vaší zelené lékárně

Cibule je velmi účinná proti virům způsobujícím nemoci z nachlazení, funguje také jako prevence astmatických záchvatů, zmírňuje kašel a udržuje v dobré kondici cévy. Obsahuje cenné silice nazývané fytoncidy, které působí proti bakteriím, plísním a virům. Látky obsažené v cibuli také napomáhají pravidelnému trávení, regulují složení střevní mikroflóry, zvyšují chuť k jídlu, podporují činnost štítné žlázy, ledvin, krevní oběh a látkovou výměnu. Cibulové obklady se osvědčily při léčbě bolestivého zánětu středního ucha. Cibulová šťáva podporuje hojení jizev a zmírňuje následky hmyzího bodnutí. Je bohatá na karoten, vitaminy komplexu B, E a vitamin C. Proto byste ji měli mít stále po ruce nejen jako ingredienci pro vaření, ale také jako účinný lék.

Náš tip:Cibulový sirup

- uvolňuje hleny, zmírňuje záněty, uklidňuje a působí antibakteriálně
Šálek nadrobno nakrájené cibule přelijte šálkem akátového medu, nechte 2 hodiny stát a pak slijte. Užívejte 5 až 10 čajových lžiček sirupu v průběhu dne.

Další články z rubriky

Věděla jste to? Tyto nemoci mají většinou ženy, mužům se vyhýbají!

Věděla jste to? Tyto nemoci mají většinou ženy, mužům se vyhýbají!

Dnes | Některé nemoci jsou pro ženy typické, například premenstruační syndrom nebo vaginální mykóza. Jsou…

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

21. 11. | Patříte k lidem, kteří se ráno budí s úsměvem a těší se z toho, co nového zažijí? Anebo vstáváte s…

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

20. 11. | 1 | K tomu, aby léky neúčinkovaly tak, jak mají, někdy stačí jen malá chyba. Přitom pokud bojujete s…

13x rychlý oběd do půl hodiny! Špenátové rolky i kuřecí tortilla

13x rychlý oběd do půl hodiny! Špenátové rolky i kuřecí tortilla

17. 11. | Přes týden člověk nemá příliš času vařit a mnohdy i o víkendu chce raději jet na výlet než trávit…