Cibule snižuje riziko srdečních onemocnění

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Cibule je všelék už pro mnoho generací. Jihokorejští vědci přišli nyní se zprávou, že může snižovat riziko řady srdečních onemocnění. Nejvíce lidskému tělu prospěšných látek se přitom skrývá ve slupce.

Cibule snižuje riziko srdečních onemocnění

Vědci z jihokorejské Kyungnam University zkoumali skupinu žen, jimž podávali extrakty z cibulových slupek po dobu dvou týdnů. „Už za tu dobu se u nich snížila hladina cholesterolu. Právě ten je jedním z nejrizikovějších faktorů rozvoje kardiovaskulárních chorob,“ tvrdí autoři studie.

Za vše může především kvercetin – jeden z nejsilnějších a nejrozšířenějších biologicky aktivních flavonoidů nacházejících se v ovoci a zelenině.

Jak uvádí web Bezpecnostpotravin.cz, preventivní a léčivé účinky kvercetinu jsou založeny především na tom, že působí jako silný antioxidant, tzn. působí proti zánětům, růstu některých rakovinných buněk, kardiovaskulárním onemocněním, proti bakteriím a virům. Volnými kyslíkovými radikály a okysličeným cholesterolem LDL působí proti trombóze a pomáhá bránit vzniku krevních sraženin a poškození cév a udržovat cévy čisté a průchodné. Významný je účinek kvercetinu na tlumení alergických reakcí včetně astmatu nebo po bodnutí hmyzem, protože potlačuje uvolnění histaminu z buněk.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Včera | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…