Čínská jídla brání rakovině prsu

Výskyt rakoviny prsu je v Číně čtyřikrát až pětkrát nižší než v západních zemích. Příčinou je pravděpodobně potrava, kterou se Číňanky živí. Vědci se rozhodli zjistit, v čem tkví tajemství čínského jídla. Rozhodli se prozkoumat houbu s latinským názvem Phellinus linteus, po staletí využívanou ve východní medicíně jako omlazující prostředek.

Ukázalo se, že ženy, které přežily rakovinu prsu a užívaly denně alespoň 10 gramů extraktu z této houby, měly o 64 procent nižší pravděpodobnost, že se jim onemocnění vrátí. Pokud k tomu ještě pravidelně pily zelený čaj, snížilo se riziko opětovného zhoubného bujení dokonce o 90 procent.

"Zelený čaj i houby se k prevenci používaly už v dávné minulosti. Náš výzkum jen potvrdil, že oprávněně, nevíme ale ještě, jestli jsou účinné pro každou ženu. Každopádně musíme ve výzkumu na tomto poli pokračovat," vysvětluje doktorka Julie Sharpová z britského centra pro výzkum rakoviny.

Zároveň však upozorňuje, že na vznik tohoto smrtelného onemocnění nemá vliv pouze strava, ale celkový životní styl. Například to, že Číňanky mívají děti v ranějším věku a mají víc pohybu než ženy na Západě.

Doporučujeme

Články odjinud