Čínská jídla brání rakovině prsu

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Výskyt rakoviny prsu je v Číně čtyřikrát až pětkrát nižší než v západních zemích. Příčinou je pravděpodobně potrava, kterou se Číňanky živí. Vědci se rozhodli zjistit, v čem tkví tajemství čínského jídla. Rozhodli se prozkoumat houbu s latinským názvem Phellinus linteus, po staletí využívanou ve východní medicíně jako omlazující prostředek.

Ukázalo se, že ženy, které přežily rakovinu prsu a užívaly denně alespoň 10 gramů extraktu z této houby, měly o 64 procent nižší pravděpodobnost, že se jim onemocnění vrátí. Pokud k tomu ještě pravidelně pily zelený čaj, snížilo se riziko opětovného zhoubného bujení dokonce o 90 procent.

"Zelený čaj i houby se k prevenci používaly už v dávné minulosti. Náš výzkum jen potvrdil, že oprávněně, nevíme ale ještě, jestli jsou účinné pro každou ženu. Každopádně musíme ve výzkumu na tomto poli pokračovat," vysvětluje doktorka Julie Sharpová z britského centra pro výzkum rakoviny.

Zároveň však upozorňuje, že na vznik tohoto smrtelného onemocnění nemá vliv pouze strava, ale celkový životní styl. Například to, že Číňanky mívají děti v ranějším věku a mají víc pohybu než ženy na Západě.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…