Čínská jídla brání rakovině prsu

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Výskyt rakoviny prsu je v Číně čtyřikrát až pětkrát nižší než v západních zemích. Příčinou je pravděpodobně potrava, kterou se Číňanky živí. Vědci se rozhodli zjistit, v čem tkví tajemství čínského jídla. Rozhodli se prozkoumat houbu s latinským názvem Phellinus linteus, po staletí využívanou ve východní medicíně jako omlazující prostředek.

Ukázalo se, že ženy, které přežily rakovinu prsu a užívaly denně alespoň 10 gramů extraktu z této houby, měly o 64 procent nižší pravděpodobnost, že se jim onemocnění vrátí. Pokud k tomu ještě pravidelně pily zelený čaj, snížilo se riziko opětovného zhoubného bujení dokonce o 90 procent.

"Zelený čaj i houby se k prevenci používaly už v dávné minulosti. Náš výzkum jen potvrdil, že oprávněně, nevíme ale ještě, jestli jsou účinné pro každou ženu. Každopádně musíme ve výzkumu na tomto poli pokračovat," vysvětluje doktorka Julie Sharpová z britského centra pro výzkum rakoviny.

Zároveň však upozorňuje, že na vznik tohoto smrtelného onemocnění nemá vliv pouze strava, ale celkový životní styl. Například to, že Číňanky mívají děti v ranějším věku a mají víc pohybu než ženy na Západě.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…