Cítíte se stále unavená? Může za to nedostatek vody, pohybu i železa!

Cítíte se stále unavená? Může za to nedostatek vody, pohybu i železa!

Cítíte se stále unavená, takže po práci zamíříte rovnou domů, kde se povalujete u televize, a víkend rovnou prospíte celý? Právě to by mohla být chyba! Co všechno může způsobit únavu?

Málo se hýbete

Pokud nepracujete rukama a k práci naopak potřebujete především hlavu, můžete se na konci pracovního dne cítit unaveně stejně tak, jako byste právě uběhla maraton. Rozeznat psychické a fyzické vyčerpání není snadné. Po pracovním dnu je ale zdravý pohyb skutečně žádoucí. Pravidelné cvičení pomáhá (kromě vaší fyzičky a hezčích boků) vašemu kardiovaskulárnímu systému, a lépe tak dodává kyslík i živiny do celého těla. Vědci navíc zjistili, že díky pravidelnému pohybu se budete cítit méně unavená a budete nabitá energií.

Pokračování 2 / 7

Málo pijete

Dehydratace má mnoho negativních dopadů. Jedním, který vás možná překvapí, je právě pocit únavy. Dokonce už ztráta pouhých dvou procent tekutin z lidského organismu ovlivňuje naši bdělost. Při dehydrataci houstne krev v těle, čímž se stěžuje frekvence pumpování srdce. Tělu se tak nedostává v potřebné rychlosti dostatek okysličené krve a svaly i orgány těla pak nedostávají potřebné živiny. Organismus je v důsledku dehydratace unavený.

Pokračování 3 / 7

Dbejte na dostatek železa

Cítíte se pomalí, podráždění, malátní a někdy máte potíže zaostřit? To by mohlo ukazovat na nedostatek železa. Podobně jako u dehydratace je váš organismus nedostatečně okysličen, tentokrát ovšem kvůli železu. Pro doplnění železa do těla jezte více hovězího masa, fazolí, listové zeleniny a ořechů. Pokud dokážete připravit jídlo, které bude navíc obsahovat suroviny s vysokým obsahem vitaminu C, pomůžete tak železu lépe se vstřebat.

Pokračování 4 / 7

Nesnídáte

To, že je snídaně nejdůležitější jídlo dne, jste už zaručeně slyšela a je to pravda! Snídaně by vám měla dodat dostatek energie až do oběda. Měla by obsahovat dostatečné množství vlákniny, cukr v podobě kousku ovoce a bílkoviny. Zdravá a dobrá snídaně vám určitě nedovolí cítit se během dopoledne unaveně.

Pokračování 5 / 7

Jíte nezdravě

Pokud jste zvyklá stravovat se narychlo v rychlém občerstvení nebo u stánků s nezdravým jídlem, pak není divu, že se cítíte unavená. Potraviny s vysokým obsahem tuku a jednoduchých sacharidů zvyšují hladinu cukru v krvi, což může vyvolávat pocit únavy. Zdravý jídelníček s potřebným obsahem bílkovin udrží stabilní hladinu cukru v krvi.

Pokračování 6 / 7

Pijete moc kávy

Nedokážete si představit pořádné ráno bez šálku horké kávy? V pořádku! Studie dokazují, že dva až tři šálky kávy denně mohou být tělu prospěšné, pokud víme, kdy je pít. Káva by se měla pít především dopoledne po jídle, aby napomohla lepšímu trávení. Ve špatném užití může kofein narušit váš spánkový cyklus. Odborníci proto nedoporučují popíjet kávu dokonce až šest hodin před spánkem, aby látky nenarušovaly rytmus.

Pokračování 7 / 7

Válíte se o víkendu v posteli

Během týdne máte zažitý spánkový rytmus, a o víkendu jako byste se z řetězu utrhla? Dlouhodobé narušování vašeho režimu ale může mít silný dopad na potíže s usínáním. Přestože jste prospala celou neděli, snadno se vám pak může stát, že se v pondělí probudíte úplně unavená. Pokud se během víkendu chcete lépe vyspat, dopřejte si během dne dvacetiminutové šlofíčky tak, aby se vaše tělo neuvedlo do hlubších fází spánku, po kterých se můžete cítit ještě více unavená.

Doporučujeme

Články odjinud