Citrusové plody obsahují protirakovinné látky

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pomeranče, mandarinky, grepy, citrony, limety a další citrusové plody by se měly stát součástí našeho denního jídelníčku. Odborníci z amerického Texasu věří, že se vbrzku stanou ještě něčím víc, totiž účinným lékem proti rakovině.

Obsahují totiž řadu látek, jež lze souborně shrnout pod název limonoidy. Tyto látky jsou obsaženy výhradně v citrusových plodech a dokáží preventivně předcházet vzniku rakoviny, zpomalovat její růst a dokonce hubit buňky nádorů. A to dokonce i neuroblastů (typ nádoru), které jsou jedním z nejčastějších u dětí.

Deset procent všech nádorů u dětí tvoří právě neuroblasty. Jsou to zhoubná bujení krční, hrudní nebo bederní páteře, nebo také nadledvinek. Limonoidy mají laboratorně prokázané protirakovinné účinky a navíc, jejich přednost je skrytá především v tom, že nemají žádné vedlejší účinky.

"Limonoidy jsou přírodní látky. Oproti jiným protirakovinným lékům nejsou toxické a nezpůsobují žádné bolesti pacientům. To je jejich nedocenitelný potenciál," tvrdí doktor Ed Harris z texaského Výzkumného zemědělského ústavu.

"Citrusové plody jsou obrovskou zásobárnou protirakovinných látek. Limonoidy se vyskytují jen v citrusových plodech. Nenajdete je v jiném ovoci ani zelenině. Mým úkolem je odhalit jejich účinky na lidské zdraví. Některé se v plodech ale vyskytují jen ve velmi malé koncentraci a je potřeba je proto izolovat a získat jich velké množství. Pomerančový džus budeme pít nejen kvůli vitaminu C, ale také kvůli flavonoidům a limonoidům. Ty nás proti rakovině ochrání, zpomalí její případný růst anebo dokonce zcela nádor zahubí," prohlásil Harrisův kolega Bhimu Patil. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Co takhle obrázky mno...?????.... jinak ok!!! 4. 5. 2009 | 19:21

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Včera | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…