Citrusové plody obsahují protirakovinné látky

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pomeranče, mandarinky, grepy, citrony, limety a další citrusové plody by se měly stát součástí našeho denního jídelníčku. Odborníci z amerického Texasu věří, že se vbrzku stanou ještě něčím víc, totiž účinným lékem proti rakovině.

Obsahují totiž řadu látek, jež lze souborně shrnout pod název limonoidy. Tyto látky jsou obsaženy výhradně v citrusových plodech a dokáží preventivně předcházet vzniku rakoviny, zpomalovat její růst a dokonce hubit buňky nádorů. A to dokonce i neuroblastů (typ nádoru), které jsou jedním z nejčastějších u dětí.

Deset procent všech nádorů u dětí tvoří právě neuroblasty. Jsou to zhoubná bujení krční, hrudní nebo bederní páteře, nebo také nadledvinek. Limonoidy mají laboratorně prokázané protirakovinné účinky a navíc, jejich přednost je skrytá především v tom, že nemají žádné vedlejší účinky.

"Limonoidy jsou přírodní látky. Oproti jiným protirakovinným lékům nejsou toxické a nezpůsobují žádné bolesti pacientům. To je jejich nedocenitelný potenciál," tvrdí doktor Ed Harris z texaského Výzkumného zemědělského ústavu.

"Citrusové plody jsou obrovskou zásobárnou protirakovinných látek. Limonoidy se vyskytují jen v citrusových plodech. Nenajdete je v jiném ovoci ani zelenině. Mým úkolem je odhalit jejich účinky na lidské zdraví. Některé se v plodech ale vyskytují jen ve velmi malé koncentraci a je potřeba je proto izolovat a získat jich velké množství. Pomerančový džus budeme pít nejen kvůli vitaminu C, ale také kvůli flavonoidům a limonoidům. Ty nás proti rakovině ochrání, zpomalí její případný růst anebo dokonce zcela nádor zahubí," prohlásil Harrisův kolega Bhimu Patil. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Co takhle obrázky mno...?????.... jinak ok!!! 4. 5. 2009 | 19:21

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…