Citrusové plody obsahují protirakovinné látky

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pomeranče, mandarinky, grepy, citrony, limety a další citrusové plody by se měly stát součástí našeho denního jídelníčku. Odborníci z amerického Texasu věří, že se vbrzku stanou ještě něčím víc, totiž účinným lékem proti rakovině.

Obsahují totiž řadu látek, jež lze souborně shrnout pod název limonoidy. Tyto látky jsou obsaženy výhradně v citrusových plodech a dokáží preventivně předcházet vzniku rakoviny, zpomalovat její růst a dokonce hubit buňky nádorů. A to dokonce i neuroblastů (typ nádoru), které jsou jedním z nejčastějších u dětí.

Deset procent všech nádorů u dětí tvoří právě neuroblasty. Jsou to zhoubná bujení krční, hrudní nebo bederní páteře, nebo také nadledvinek. Limonoidy mají laboratorně prokázané protirakovinné účinky a navíc, jejich přednost je skrytá především v tom, že nemají žádné vedlejší účinky.

"Limonoidy jsou přírodní látky. Oproti jiným protirakovinným lékům nejsou toxické a nezpůsobují žádné bolesti pacientům. To je jejich nedocenitelný potenciál," tvrdí doktor Ed Harris z texaského Výzkumného zemědělského ústavu.

"Citrusové plody jsou obrovskou zásobárnou protirakovinných látek. Limonoidy se vyskytují jen v citrusových plodech. Nenajdete je v jiném ovoci ani zelenině. Mým úkolem je odhalit jejich účinky na lidské zdraví. Některé se v plodech ale vyskytují jen ve velmi malé koncentraci a je potřeba je proto izolovat a získat jich velké množství. Pomerančový džus budeme pít nejen kvůli vitaminu C, ale také kvůli flavonoidům a limonoidům. Ty nás proti rakovině ochrání, zpomalí její případný růst anebo dokonce zcela nádor zahubí," prohlásil Harrisův kolega Bhimu Patil. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Co takhle obrázky mno...?????.... jinak ok!!! 4. 5. 2009 | 19:21

Další články z rubriky

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Včera | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

20. 4. | Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i…

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

19. 4. | Není nic lepšího, než vyléčit kocovinu jídlem. Řeč je o poctivé domácí česnečce, pečené cibuli i…