Citrusy jako lék. Dopřejte si aromaterapii s pomocí citrusových esencí | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Citrusy jako lék. Dopřejte si aromaterapii s pomocí citrusových esencí

Užijte si začátek zimy ve znamení typické vůně citrusových plodů! Osvěží vaše tělo i duši, takže si budete připadat jako znovuzrození.

Aromaterapie je léčba, která používá pouze čisté rostlinné silice, také nazývané jako éterické oleje. Nemusíte se obávat žádné chemie, využívají se jen části rostlin kořenů, listů, kůry, plodů a květů. Výtažky z nich (esence) se rychle odpařují a vydávají silné aroma. Uchovávají se proto v tmavých a dobře uzavíratelných lahvičkách, aby jejich vzácné účinky nebyly ovlivněny denním světlem nebo UV zářením.

Vyberte si

Aromaterapie zná tisíce účinků, které z rostlin můžeme načerpat. Do zimního počasí si vyberte esence z citrusů, které posilují imunitu a zahánějí špatnou náladu. Esence z květů se získávají starodávným způsobem, parní destilací, plody je ale nutné lisovat nebo častěji odstřeďovat. Pro nás neuchopitelné vůně pak prostupují čichovým centrem v mozku, kde na nás působí. Některé oblasti mozku posilují a jiné zase zklidňují. Stačí si jen vybrat.

Aroma masáže

Esence na nás mohou působit léčivě nejen přes čich, ale také přes pokožku. Jako nosiče se pro jednotlivé vůně nebo jejich směsi používají mastné rostlinné oleje z rostlin a ořechů (případně alkohol), usnadňují tím pronikání do lidského organismu při masáži. Při ní se zahřeje povrch pokožky na ideální teplotu a éterické oleje tak snadno proniknou až do nejhlubších vrstev kůže. Masážní oleje účinkují ještě dlouhou dobu po masáži, proto bude lepší, když vynecháte koupel nebo sprchu.

„V aromaterapii se můžeme snažit o zdravou duši, vyhlazovat vrásky, pečovat o pleť nebo vyléčit ekzém,“ říká aromaterapeutka Adéla Zrubecká. Vůni můžete využít i při koupeli, když přidáte do vany 5 až 6 kapek silice v oleji. Vytvoří na povrchu tenkou vrstvu a díky horkem rozšířeným pórům je může pokožka dokonale vstřebávat.

Jak citrusy pomáhají

Mandarinka – uspí, zklidní

Z mandarinek čerpáme vitaminy pro posílení imunity při nevlídném počasí. Čerstvé plody obsahují jemnou a harmonizující silici, která uvolňuje psychické napětí, rozptyluje melancholii a smutek pociťovaný při nedostatku slunečního svitu.

Usnadňuje také usínání, proto ji vyzkoušejte i tak, že kápnete esenci na polštář. Pomáhá také zlepšit trávení, při pálení žáhy a při nevolnosti. Esence z mandarinky harmonizují i dětskou psychiku. Přidejte 3 až 5 kapek do vody v aromalampě nebo do difuzéru.

Pomeranč – utěšuje

Přírodní silice z pomerančů působí jako antidepresivum. Svým osvěžujícím aroma zlepšují náladu a povzbuzují. Zahání nervozitu a stres při pracovní zátěži. Osvěžte se sprchou a k vonné relaxaci vyzkoušejte po stresovém dni koupelový gel s výtažky z pomeranče (Manufaktura) nebo si připravte koupel s 1 dl plnotučného mléka a dvěma kapkami esence ze sladkého pomeranče.

Citron – detoxikuje

Jedna z nejvýznamnějších silic pomáhá k detoxikaci organismu, posiluje imunitní systém, působí při potížích s horečkou na mnoha úrovních (ochlazuje organismus, zmírňuje zápaly), je silně antibakteriální a protiinfekční. Pomáhá tedy řešit podstatu problému, ať už je v nachlazení, nebo ve střevních potížích.

„Citronovou silici můžete nakapat do aromalampy v pokoji nemocného nebo naředit v panenském rostlinném oleji a použít k potření zad, hrudníku, obličeje, zápěstí nebo chodidel alespoň třikrát denně,“ doporučuje aromaterapeutka Adéla Zrubecká.

Grapefruit – vyhlazuje celulitidu

Olej s grapefruitovou esencí se získává z kůry, má antioxidační vlastnosti a pomáhá s problémy s imunitním systémem. Vhodný je pro sportovce, rychle totiž uvolňuje ztuhlé svaly. Efektivně také pomáhá v boji s celulitidou, bojuje s infekcemi, zabíjí choroboplodné zárodky ve vzduchu. Je vhodné ho používat v místnostech do osvěžovače, kde pracuje více lidí.

Je užitečný i jako vlasové tonikum pro růst vlasů, kterým dává přirozený lesk. V době chřipek můžete vyzkoušet Aromaterapeutický med (Grapefruit, Schizandra), který má významný efekt při respiračních problémech či běžném nachlazení.

Bergamot – rozhýbe

Olej je získáván z plodů bergamotového stromu. Bergamotové listí je jednou ze základních ingrediencí oblíbeného čaje Earl Grey. Vlastní esenciální olej ovlivňuje nervový systém, a tak při špatné náladě nebo při stresech lehce rozprašte jeho vůni po místnosti.

Ženám pomáhá regulovat menstruační cyklus, má i regenerační účinky jako olej na pokožku, speciálně při akné a oparech. Také je to efektivní deodorant, který je velmi rozšířený v kosmetickém průmyslu.

Do aromalampy použijte 2 až 5 kapek, využijte v sauně, do koupele s rostlinnými oleji či k masáži. Jeho vlastnosti rozhýbou váš energetický systém.


Článek vyšel v časopise Dieta 11/2013.

Doporučujeme

Články odjinud