Co dělat a nedělat při omrzlinách

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Omrzliny mohou vzniknout při zimní procházce do kopců (v důsledku ledového větru), během dopoledne na sjezdovce, a dokonce i při dlouhém čekání na autobus ve vánici.

Co dělat a nedělat při omrzlinách


Omrzliny mohou vzniknout při zimní procházce do kopců (v důsledku ledového
větru), během dopoledne na sjezdovce, a dokonce i při dlouhém čekání na
autobus ve vánici. poklesne-li teplota tkání na minus 5 stupňů celsia,
vytvoří se v nich ledové krystaly. Ty tkáň ničí, brání cirkulaci krve a
mohou způsobit i její sražení. Bez okamžitého ošetření zmrzlá tkáň
odumře, rozvine se gangréna a nakonec může být nezbytná i amputace.


Co udělat při omrzlinách:










  • Během čekání na lékaře, nebo pokud odborná pomoc není na
    dosah okamžitě proveďte opatření první pomoci.

  • Ukryjte se někde, např. v chatě, ve voze nebo v spacím pytli.
    Z postiženého místa svlékněte vlhký oděv a odstraňte vše,
    co by mohlo bránit cirkulaci krve (tj. rukavice, prsteny, náramkové
    hodinky, boty, ponožky, ..).

  • Postiženou oblast jemně zahřejte tím, že na ni položíte
    teplou ruku, nebo jí vložíte do podpaží. Postižené místo
    nemačkejte ani netřete. Nezahřívejte je nad ohněm či kamny,
    ani horkou vodou.

  • Je-li to možné, namáčejte postižené místo vodou o teplotě
    krve.

  • Jakmile se vrací cit a normální barva (tzn. cirkulace se
    obnovuje), přikryjte postižené místo volně čistou látkou a
    poté lehkou pokrývkou nebo svetrem.

  • Vyhledejte rychle lékařskou pomoc. Je třeba zabránit infekci.
    Lékař musí ošetřit puchýře nebo strupy na kůži i eventuální
    zničenou tkáň.

  • Nedotýkejte se omrzlými prsty horkého šálku a nevystavujte
    omrzlý obličej horké páře.

  • Nepijte alkohol ani cokoli jiného, co by mohlo snížit vaši bdělost.

  • Neprocházejte se sem a tam. snažte se, je-li to možné, držet
    omrzlou oblast nad úrovní hrudníku. Máte-li omrzlé nohy, lehněte
    si a něčím je podepřete.

  • Krvavé puchýře, které se během rozmrzání vyvinou,
    nepropichujte ani ničím nepotíejte.


 




Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…