Co dělat, když neustále bojujete s chutí na sladké?

| Autor: Kristýna Kalinová | Rubrika: Zdraví

Zdravý životní styl a cukr - to přece nejde dohromady! Co mlsat, když vás honí chutě na sladké?

Co dělat, když neustále bojujete s chutí na sladké?

V první řadě je nutné zamyslet se nad tím, proč vás tyto chutě lákají a máte potřebu se „dopovat“ sladkými dobrotami. Důvodů může být mnoho – zajídáte nudu (sledování televize), zaháníte stres či problémy nebo třeba tělu chybějí některé živiny. Jak svou touhu po sladkém utlumit?

Pravidelností – účinným opatřením, jak předcházet chutím na sladké, je stravovat se pravidelně po malých porcích 5x denně. Nezapomínat na výživnou snídani, oběd, lehkou večeři a svačiny během dne. Jednotlivá jídla byste si měli dávat v rozmezí dvou až tří hodin.

Vyvážeností – strava by neměla postrádat kvalitní bílkoviny (maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, sójové produkty), komplexní sacharidy (celozrnné pečivo, těstoviny, brambory, rýže) a nenasycené mastné kyseliny (rostlinné oleje). Dbát bychom měli i na dostatečný příjem vlákniny, zeleniny a ovoce.

Pitným režimem – ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Než sáhnete po něčem kalorickém, zkuste se nejdříve napít vody nebo čaje.

Správným výběrem – upřednostňujte potraviny s nízkým glykemickým indexem, které nezpůsobují tak strmý vzestup hladiny cukru a inzulinu po jídle, navozují delší pocit sytosti a zároveň jsou spojeny s menším pocitem hladu.

Nehladovte – hladověním docílíte pouze kolísání krevního cukru a chutě na sladké tak posílíte.

Dostatečným spánkem a přiměřenou fyzickou aktivitou – pokud budete dostatečně dlouho spát (alespoň osm hodin), nemělo by se vám stávat, že po probuzení budete mít hned chuť na sladké. Stejně tak u sportu: nenakládejte si toho na bedra příliš, zabraňte velkému vyčerpání a nezapomínejte správně jíst před a po cvičení a udržujte tak cukr v krvi stále v optimální hodnotě.

Vyvarujte se stresu a smutku – při velkém psychickém vypětí potřeba glukózy výrazně stoupá a je více než pravděpodobné, že vás přepadne chuť na sladké. Nezajídejte své problémy. Raději se odreagujte v přírodě.

Pokud máte často chuť na sladké, předem se na to připravte:

MÜSLI TYČINKY – vhodnou alternativou mléčných čokolád, bonbonů a zákusků jsou müsli tyčinky. Ale pozor, jen ty bez čokoládové polevy, která obsahuje velké množství cukru a nekvalitního ztuženého tuku.

ČOKOLÁDA S VYSOKÝM PODÍLEM KAKAA – obsahuje antioxidanty a vzhledem k její výrazné chuti jí nesníte hodně. Pokud si navíc vyberete variantu z nepražených kakaových bobů, oceníte, že je často bez přidaného rafinovaného cukru, slazena pouze sušeným ovocem nebo sirupem z agáve.

PROTEINOVÉ TYČINKY – místo bonbonů zobejte na menší kousky pokrájené proteinové tyčinky. Chutí připomínají klasické sladké tyčinky, mají však nižší energetickou hodnotu, víc bílkovin a méně tuků. Takže si na nich můžete pochutnat, aniž by vám rozházely hladinu krevního cukru.

BÍLÝ JOGURT S OVOCEM – jogurt neobsahuje příliš kalorií a ukrývá v sobě bílkoviny. Neochucená verze vaše chutě na sladké asi příliš neuspokojí a ovocné varianty bývají zase plné cukru. Fintou je si do jogurtu nakrájet nebo rozmixovat čerstvé ovoce. V prodejně zdravé výživy seženete i kvalitní marmeládu (se 70% podílem ovoce), která je slazena pouze koncentrovanou jablečnou šťávou. Stačí jedna lžička, která udělá s obyčejným jogurtem divy. DOMÁCÍ ZMRZLINA – zajímavou obměnou jsou mrazené jogurty, které díky absenci smetany nemají tolik tuku.

Na trhu jsou k dostání domácí stroje na výrobu zmrzliny a vy si tak do ní můžete přidat požadované množství ovoce či tvarohu. Zmrzlinu připravíte i bez přístroje – zmrazené ovoce rozmixujte, přidejte trochu medu a tvaroh a promíchejte.

Článek vyšel v časopise Dieta

Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Dnes | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…