Co je dobré pro vaše tělo?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Co vše si můžeme ve výživě dovolit, abychom zůstali zdraví a nepoškozovali svůj organismus, určuje zjednodušeně "pravidlo pěti".

Co je dobré pro vaše tělo?


Co vše si můžeme ve výživě dovolit, abychom zůstali zdraví a nepoškozovali
svůj organismus, určuje zjednodušeně "pravidlo pěti". Podle něho
by měa naše denní strava obsahovat některou z potravin z těchto pěti
skupin:



  • zelenina - do této skupiny patří zelenina, ovoce, brambory, rýže,
    kroupy, luštěniny

  • mléko - mléko, tvaroh, sýry, jogurt

  • chléb - chléb, pečivo

  • maso - maso, ryby, výrobky z masa, vejce

  • tuky - máslo, rostlinný olej, sádlo


V jakémkoli množství ( ovšem podle nasycení, chuti a snášenlivosti)
můžeme konzumovat čerstvé ovoce, zeleninu, tmavý chléb, nízkotučné mléko,
podmáslí, luštěniny, brambory, pitnou vodu, čerstvé ovocné šňávy a
stolní minerální vodu. Střídmě bychom měli do našeho jídelníčku
zařadit maso, masné výrobky, vejce, tuky a tučnější potraviny, kávu,
pivo, víno a slazené nealko nápoje. Omezeně bychom měli jíst výrobky
z bílé mouky, čokoládu, cukrářské a trvanlivé pečivo, sůl, cukr,
zmrzlinu, škvarky, smetanu, velmi tučné sýry. Maximálně bychom měli
omezit lihoviny a velmi slané pečivo.


Skladbu jídelníčku bychom měli přizpůsobit věku, měnící se tělesné
aktivitě, aktuálnímu zdravotnímu stavu.


Autor: Dana Švigová


Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…