Co je to osteoporóza a proč u žen vzniká?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Osteoporóza nebo-li řídnutí kostí postihuje především ženy po menopauze. Ovšem prevence osteoporózy začíná již v dětství.

Co je to osteoporóza a proč u žen vzniká?


Osteoporóza nebo-li řídnutí kostí postihuje především ženy po
menopauze. Ovšem prevence osteoporózy začíná již v dětství. K zabezpečení
maximální hustoty kostí je důležitý přísun vápníku ve vhodné podobě
již před pubertou. Kost je tvořena sítí kolagenních vláken a v nich uloženými
solemi vápníku. Ztrátou těchto dvou složek dochází k řídnutí kostí (
v těch je mimochodem uloženo 99 % tělesného vápníku).

Například v těhotenství při nedostatku vápníku jsou na tvorbu kostry
plodu využívány minerály vyplavované z kostí matky. Proto by žena měla v
těhotenství a také během kojení jíst hodně mléčných výrobků, hlavně
sýry ( nejbohatší zdroj vápníku).

Maximum kostní hmoty bývá ve věku mezi 35-45 rokem života, potom se její
množství v důsledku nerovnováhy mezi tvorbou a odbouráváním snižuje. Žena
v menopauze ztrácí průměrně 2-3% kostní hmoty za rok, ale může to být i
5%. Rozvoj osteoporózy urychluje nedostatečný přísun vápníku před
menopauzou, nízké hladiny vitamínů A a D ( napomáhají vstřebávání vápníku,
snížení hladiny vápníku podporují kouření cigaret, vyšší dávky
alkoholu, masa a soli. Vliv na vznik osteoporózy má také nedostatek pohybu, některé
léky jako steroidy a nemoci ( např. zvýšená aktivita příštítných tělísek).


Autor: Dana


Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…