Co je to osteoporóza a proč u žen vzniká?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Osteoporóza nebo-li řídnutí kostí postihuje především ženy po menopauze. Ovšem prevence osteoporózy začíná již v dětství.

Co je to osteoporóza a proč u žen vzniká?


Osteoporóza nebo-li řídnutí kostí postihuje především ženy po
menopauze. Ovšem prevence osteoporózy začíná již v dětství. K zabezpečení
maximální hustoty kostí je důležitý přísun vápníku ve vhodné podobě
již před pubertou. Kost je tvořena sítí kolagenních vláken a v nich uloženými
solemi vápníku. Ztrátou těchto dvou složek dochází k řídnutí kostí (
v těch je mimochodem uloženo 99 % tělesného vápníku).

Například v těhotenství při nedostatku vápníku jsou na tvorbu kostry
plodu využívány minerály vyplavované z kostí matky. Proto by žena měla v
těhotenství a také během kojení jíst hodně mléčných výrobků, hlavně
sýry ( nejbohatší zdroj vápníku).

Maximum kostní hmoty bývá ve věku mezi 35-45 rokem života, potom se její
množství v důsledku nerovnováhy mezi tvorbou a odbouráváním snižuje. Žena
v menopauze ztrácí průměrně 2-3% kostní hmoty za rok, ale může to být i
5%. Rozvoj osteoporózy urychluje nedostatečný přísun vápníku před
menopauzou, nízké hladiny vitamínů A a D ( napomáhají vstřebávání vápníku,
snížení hladiny vápníku podporují kouření cigaret, vyšší dávky
alkoholu, masa a soli. Vliv na vznik osteoporózy má také nedostatek pohybu, některé
léky jako steroidy a nemoci ( např. zvýšená aktivita příštítných tělísek).


Autor: Dana


Další články z rubriky

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Včera | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

Včera | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

18. 5. | Trápí vás často křeče v břiše, nadýmání a pocit opuchlosti? Příčin může být hned několik. Některé…