Co je to osteoporóza a proč u žen vzniká?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Osteoporóza nebo-li řídnutí kostí postihuje především ženy po menopauze. Ovšem prevence osteoporózy začíná již v dětství.

Co je to osteoporóza a proč u žen vzniká?


Osteoporóza nebo-li řídnutí kostí postihuje především ženy po
menopauze. Ovšem prevence osteoporózy začíná již v dětství. K zabezpečení
maximální hustoty kostí je důležitý přísun vápníku ve vhodné podobě
již před pubertou. Kost je tvořena sítí kolagenních vláken a v nich uloženými
solemi vápníku. Ztrátou těchto dvou složek dochází k řídnutí kostí (
v těch je mimochodem uloženo 99 % tělesného vápníku).

Například v těhotenství při nedostatku vápníku jsou na tvorbu kostry
plodu využívány minerály vyplavované z kostí matky. Proto by žena měla v
těhotenství a také během kojení jíst hodně mléčných výrobků, hlavně
sýry ( nejbohatší zdroj vápníku).

Maximum kostní hmoty bývá ve věku mezi 35-45 rokem života, potom se její
množství v důsledku nerovnováhy mezi tvorbou a odbouráváním snižuje. Žena
v menopauze ztrácí průměrně 2-3% kostní hmoty za rok, ale může to být i
5%. Rozvoj osteoporózy urychluje nedostatečný přísun vápníku před
menopauzou, nízké hladiny vitamínů A a D ( napomáhají vstřebávání vápníku,
snížení hladiny vápníku podporují kouření cigaret, vyšší dávky
alkoholu, masa a soli. Vliv na vznik osteoporózy má také nedostatek pohybu, některé
léky jako steroidy a nemoci ( např. zvýšená aktivita příštítných tělísek).


Autor: Dana


Další články z rubriky

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Včera | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

Včera | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…