Co jíst, abyste se co nejlépe vyrovnali se stresem?

Co jíst, abyste se co nejlépe vyrovnali se stresem?

Drobným či zásadnějším stresovým situacím musíme čelit každý den. A pokud nejste naprostý flegmatik, který je prostě neřeší, můžete s nimi bojovat třeba i pomocí konzumace určitých potravin.

Pokud se vracíte večer z práce domů s pocitem totálně špatného dne a vaše první cesta vede do ledničky, zkuste ji naplnit jídlem, které vám pomůže náladu vylepšit. Existují totiž určité potraviny, které obsahují důležité minerální látky, aminokyseliny a flavonoidy s pozitivním vlivem na lidskou psychiku. Rozhodně to ale neznamená, že se nemusíte vzdávat masa, sýrů nebo sladkostí. Jen se při příštím nákupu zaměřte třeba na lososa, parmazán nebo celozrnné sušenky. A samozřejmě nic nezkazíte ani oříšky, ovocem a zeleninou.

LOSOS

Tato tučná ryba je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které mohou zabránit prudkému nárůstu stresových hormonů tím, že snižují hladinu kortizolu, jenž se právě vlivem stresu zvyšuje. Chrání tak před onemocněním srdce či poruchami nálad, jako jsou deprese, a dokonce i premenstruační syndrom. Tučné ryby bychom do jídelníčku měli zařadit alespoň dvakrát týdně.

PARMAZÁN

Parmazán má výraznou chuť, takže jej stačí pro obohacení pokrmů přidat jen malé množství. Obsahuje aminokyselinu fenylalanin, která je důležitá pro správnou činnost nervové soustavy. Tato látka zlepšuje paměť, odolnost vůči stresu, a dokonce uvolňuje hormony, které tlumí chuť k jídlu.

JABLKO

Ne nadarmo naše babičky říkávaly – jablko každý den a doktor může ven! Díky obsaženým látkám posiluje imunitu, ale také dokáže zvýšit odolnost vůči stresu. Měli bychom je jíst neloupaná, protože nejbohatším zdrojem je slupka – obsahuje železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, karoten a vlákninu. Vysoký obsah fosforu pozitivně působí na mozkové buňky.

MANDLE

Mandle obsahují hodně tryptofanu a hořčíku, jehož nedostatek vede k celkové únavě. Navíc se při stresu spotřebovává více než v klidovém stavu. Pravidelná konzumace mandlí posiluje nervový systém a pomáhá proti úzkostem a stresu. Obsahují také vápník, fosfor, draslík a mezi rostlinnými zdroji vedou i v obsahu bílkovin.

CELOZRNNÉ SUŠENKY

Když už toužíte po sladkém, uspokojte chutě zdravější alternativou. Takové sušenky budou obsahovat více vlákniny a méně cukru. Sacharidy na nás mohou mít uklidňující účinek, důležité jsou ale cukry, které se uvolňují postupně. Jedině tak zajistíte, aby se vám hladina krevního cukru nerozkolísala a vy jste neměli ještě horší náladu. A pokud sušenky obsahují ovesné vločky, uklidní vás ještě víc. Oves je totiž bohatý na vitamin B2, což je vitamin neobyčejně důležitý při léčení stresových stavů.

KLÍČKY MUNGO

Tím pravým životabudičem jsou naklíčená semínka nebo luštěniny. Klíčky jsou bohaté nejen na rostlinné bílkoviny, ale také na vitaminy skupiny B, E a kyselinu listovou, z minerálů především na draslík, hořčík, fosfor a železo. Všechny tyto živiny podporují nervovou soustavu a bojují proti nervozitě a únavě. Klíčení není nijak náročné a obzvláště v zimním období, kdy jíme mnohem méně zeleniny, jsou skvělým pomocníkem v doplnění potřebných výživných látek.

NEPRAŽENÉ KAKAOVÉ BOBY

Kakaové boby jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum, a to díky obsahu dopaminu a serotoninu, které příznivě ovlivňují duševní zdraví i náladu.

Proto mají také ženy při vypjatých situacích nejčastěji chuť na čokoládu. Nejvíce účinných látek je ale uchováno v nepražených kakaových bobech, které dnes můžete koupit v prodejnách zdravé výživy. Jíst se dají samotné nebo se přidávají do studených dezertů či ovocných smoothie nápojů.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud