CO JSTE NEVĚDĚLI O KOKOSU a ani by vás nenapadlo se zeptat

| Autor: Zuzana Čermáková | Rubrika: Zdraví

Jeho vůni a chut máme spojenou nejen s Vánocemi, ale také s orientální kuchyní. Dokonce i kosmetický prumysl ho využívá do svých produktu.

CO JSTE NEVĚDĚLI O KOKOSU a ani by vás nenapadlo se zeptat
  • Kokosový ořech je plod palmy zvané kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera). Tyto až 30 metrů vysoké stromy rostou v přímořských oblastech tropů v Asii, Střední a Jižní Americe, Africe a Tichomoří.
  • Od sedmého roku jejich růstu na nich ročně dozrává 5 až 150 plodů. Využívají se nejen jako lahůdková pochutina, ale také jako významná olejnina nebo v kosmetice.
  • Z dužniny se vyrábí sušený strouhaný kokos, kokosové mléko a smetana, kokosová mouka a rovněž kokosový olej.
  • Bez užitku není ani kokosová skořápka. Z jejích vláken se v místě jeho původu vyrábějí lodní lana nebo koberce zvané kokosáky. Skořápky lze využít i jako misky.
  • Z rašících listů kokosové palmy se připravuje salát, ze zkvašeného kokosového mléka se vyrábí alkoholický arak.

  • Kokosové mléko se získává z dužniny zralých hnědých kokosů. Ta se pomixuje s horkou vodou, případně s kravským mlékem, nechá se zhruba půl hodiny odstát a pak se překape přes čisté plátno nebo hustý cedník. Do vzniklé tekutiny „přejde“ velká část tuků a jiných látek z dužniny. Toto mléko je neodmyslitelnou součástí asijské kuchyně, může se přidávat do ovocných koktejlů a jídel. Občerstvuje a poskytuje kvalitní živiny. Lze ho smíchat s vodou či kravským mlékem. V jednom hrnku kokosového mléka je podle způsobu výroby a podle použitého poměru kokosové dužniny a vody obsaženo 5-8 g bílkovin, 6-25 g sacharidů, 5-7 g vlákniny a 40-60 g tuku. Kokosové mléko je také zdrojem polyfenolů, antioxidantů, vitaminů řady B (kromě B2 a B12), vitaminu C, kyseliny listové, hořčíku, železa, draslíku a zinku.
  • Kokosová voda se tvoří uvnitř zeleného - mladého - kokosu. Jeden ořech má až litr této blahodárné, mírně nasládlé zdravé tekutiny. Ta obsahuje proteiny, vitaminy, chválit ji lze za dostatek obsaženého vitaminu C a vitaminů řady B pro podporu imunity. Je v ní rovněž mnoho minerálních látek - litr kokosové vody obsahuje přibližně 300 mg hořčíku, což je DDD (doporučená denní dávka) pro dospělého člověka, a dále sodík, draslík a vápník. Kokosová voda je chudá na tuk (jen jedno jediné procento).
  • Dobře zahání žízeň a hydratuje.
  • Bílý vnitřek zralého plodu - endosperm, po usušení nazývaný kopra -obsahuje 60-67 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinu a 6 % vody. Lisováním nebo extrakcí se z něj získává kokosový olej s bodem tání 23-26 °C.
  • Lisuje se zastudena buď suchým způsobem (z usušené dužniny), nebo způsobem mokrým (z čerstvé dužniny). Nastrouhaný ho známe jako kokosovou moučku, surovinu nezbytnou při přípravě vánočního pečiva zvaného kokosky. ¨
  • Panenský kokosový olej je univerzální. Dá se využít nejen jako potravina nebo doplněk stravy, ale také jako přírodní tělová i vlasová kosmetika. Namasírujte si s ním ztuhlé svaly, uvolní je.
  • Kokosový olej můžete použít do těsta i na smažení, což z něj činí všestranný produkt. Je tepelně stabilní až do 200 °C.


Pečuje o pokožku i vlasy

  • Panenský kokosový olej je velmi oblíbeným masážním přípravkem, jeho výhodou je dobrá vstřebatelnost.
  • Zklidňuje pokožku po delším pobytu na slunci a regeneruje spálenou kůži. Obsahuje velké množství antioxidantů, které bojují proti působení volných radikálů, pomáhají tak předcházet předčasnému stárnutí kůže a tvorbě vrásek.
  • Můžete ho využít i jako balzám po holení. Je ideální pro citlivou pokožku, která se holením narušuje.
  • Zkuste použít panenský kokosový olej na rty místo balzámu. Zvláčňuje popraskané rty, chrání je před mrazem.
  • Při pravidelném používání reguluje vypadávání vlasů, dodává jim lesk, změkčuje a vyživuje vlasovou pokožku a dokáže zmírnit problémy s lupy. Nejlépe působí jako zábal vlasů před jejich umytím, ale můžete ho také vetřít do vlasové pokožky.

Článek vyšel v časopise Moje Zdraví

Další články z rubriky

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Včera | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

23. 3. | 2 | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

22. 3. | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…