CO JSTE NEVĚDĚLI O KOKOSU a ani by vás nenapadlo se zeptat

| Autor: Zuzana Čermáková | Rubrika: Zdraví

Jeho vůni a chut máme spojenou nejen s Vánocemi, ale také s orientální kuchyní. Dokonce i kosmetický prumysl ho využívá do svých produktu.

CO JSTE NEVĚDĚLI O KOKOSU a ani by vás nenapadlo se zeptat
  • Kokosový ořech je plod palmy zvané kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera). Tyto až 30 metrů vysoké stromy rostou v přímořských oblastech tropů v Asii, Střední a Jižní Americe, Africe a Tichomoří.
  • Od sedmého roku jejich růstu na nich ročně dozrává 5 až 150 plodů. Využívají se nejen jako lahůdková pochutina, ale také jako významná olejnina nebo v kosmetice.
  • Z dužniny se vyrábí sušený strouhaný kokos, kokosové mléko a smetana, kokosová mouka a rovněž kokosový olej.
  • Bez užitku není ani kokosová skořápka. Z jejích vláken se v místě jeho původu vyrábějí lodní lana nebo koberce zvané kokosáky. Skořápky lze využít i jako misky.
  • Z rašících listů kokosové palmy se připravuje salát, ze zkvašeného kokosového mléka se vyrábí alkoholický arak.

  • Kokosové mléko se získává z dužniny zralých hnědých kokosů. Ta se pomixuje s horkou vodou, případně s kravským mlékem, nechá se zhruba půl hodiny odstát a pak se překape přes čisté plátno nebo hustý cedník. Do vzniklé tekutiny „přejde“ velká část tuků a jiných látek z dužniny. Toto mléko je neodmyslitelnou součástí asijské kuchyně, může se přidávat do ovocných koktejlů a jídel. Občerstvuje a poskytuje kvalitní živiny. Lze ho smíchat s vodou či kravským mlékem. V jednom hrnku kokosového mléka je podle způsobu výroby a podle použitého poměru kokosové dužniny a vody obsaženo 5-8 g bílkovin, 6-25 g sacharidů, 5-7 g vlákniny a 40-60 g tuku. Kokosové mléko je také zdrojem polyfenolů, antioxidantů, vitaminů řady B (kromě B2 a B12), vitaminu C, kyseliny listové, hořčíku, železa, draslíku a zinku.
  • Kokosová voda se tvoří uvnitř zeleného - mladého - kokosu. Jeden ořech má až litr této blahodárné, mírně nasládlé zdravé tekutiny. Ta obsahuje proteiny, vitaminy, chválit ji lze za dostatek obsaženého vitaminu C a vitaminů řady B pro podporu imunity. Je v ní rovněž mnoho minerálních látek - litr kokosové vody obsahuje přibližně 300 mg hořčíku, což je DDD (doporučená denní dávka) pro dospělého člověka, a dále sodík, draslík a vápník. Kokosová voda je chudá na tuk (jen jedno jediné procento).
  • Dobře zahání žízeň a hydratuje.
  • Bílý vnitřek zralého plodu - endosperm, po usušení nazývaný kopra -obsahuje 60-67 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinu a 6 % vody. Lisováním nebo extrakcí se z něj získává kokosový olej s bodem tání 23-26 °C.
  • Lisuje se zastudena buď suchým způsobem (z usušené dužniny), nebo způsobem mokrým (z čerstvé dužniny). Nastrouhaný ho známe jako kokosovou moučku, surovinu nezbytnou při přípravě vánočního pečiva zvaného kokosky. ¨
  • Panenský kokosový olej je univerzální. Dá se využít nejen jako potravina nebo doplněk stravy, ale také jako přírodní tělová i vlasová kosmetika. Namasírujte si s ním ztuhlé svaly, uvolní je.
  • Kokosový olej můžete použít do těsta i na smažení, což z něj činí všestranný produkt. Je tepelně stabilní až do 200 °C.


Pečuje o pokožku i vlasy

  • Panenský kokosový olej je velmi oblíbeným masážním přípravkem, jeho výhodou je dobrá vstřebatelnost.
  • Zklidňuje pokožku po delším pobytu na slunci a regeneruje spálenou kůži. Obsahuje velké množství antioxidantů, které bojují proti působení volných radikálů, pomáhají tak předcházet předčasnému stárnutí kůže a tvorbě vrásek.
  • Můžete ho využít i jako balzám po holení. Je ideální pro citlivou pokožku, která se holením narušuje.
  • Zkuste použít panenský kokosový olej na rty místo balzámu. Zvláčňuje popraskané rty, chrání je před mrazem.
  • Při pravidelném používání reguluje vypadávání vlasů, dodává jim lesk, změkčuje a vyživuje vlasovou pokožku a dokáže zmírnit problémy s lupy. Nejlépe působí jako zábal vlasů před jejich umytím, ale můžete ho také vetřít do vlasové pokožky.

Článek vyšel v časopise Moje Zdraví

Další články z rubriky

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Dnes | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Dnes | Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty…

Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

21. 2. | 3 | Čtyřicítka se u žen bere jako zlomový věk. Větší únava, zpomalující se metabolismus, proměna…

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

20. 2. | Svíčková je klasika, kterou milujeme, a málokdo ví, že její příprava je velmi jednoduchá. Blýskněte…