Co má vliv na naše zdraví

| Autor: Dana Alsherová | Rubrika: Zdraví

O zdravé výživě bylo popsáno mnoho papíru. Pravdou však zůstává, že zdravá výživa má obrovský vliv na naše dobré zdraví. Jak by měla taková zdravá výživa vypadat podle nejnovějších výzkumů?

Co má vliv na naše zdraví


O zdravé výživě bylo popsáno mnoho papíru. Pravdou však zůstává, že zdravá
výživa má obrovský vliv na naše dobré zdraví. Jak by měla taková zdravá výživa
vypadat podle nejnovějších výzkumů? Měla by obsahovat málo tuků a hodně vlákniny.


Měli bychom:


- omezit konzumaci červeného a konzervovaného masa

- není nutno omezovat příliš vejce, neboň jsou zdravá

- eliminovat umělé tuky, nejsou tělu moc prospěšné, je dobré smíchat 450 g másla
a 185-250g slunečnicového oleje a uchovat v malých nádobách v chladu, směs má
dobrou chuň, hezky se roztírá a obsahuje o polovinu méně živočišného tuku než máslo

- v umírněnějším množství konzumovat sýry, konzumovat nízkotučné mléko, které
je vhodné dávat i do čaje a kávy a užívat i při vaření

- vyhýbat se šumivým nápojům, obsahují hodně chemických látek

- konzumovat celozrnné potraviny pro vysoký obsah vlákniny, především celozrnný chléb,
u alergiků na pšeničný lepek nahradit pečivo ovesným, žitným nebo rýžovým
chlebem, dochází k návratu pečení chleba doma podle starých ověřených receptur

- ke slazení ( pokud opět nejste alergici) používat med, nebo přírodní šňávy (
javorový sirup), nerafinovaný cukr namísto bílého a umělých sladidel

- nekonzumovat žluklé tuky a oleje, potraviny nakupovat často a konzumovat je čerstvé

- zařadit do jídelníčku hodně ovoce a zeleniny, oleje do salátů nepoužívat ke smažení,
znehodnocují se, místo nich používat stabilní tuky jako olivový olej dochucený
kouskem másla

- zařadit do naší stravy i nutriční doplňky, neboň potraviny neobsahují všechny
potřebné živiny, jak se tradovalo dříve ( zemědělská půda je vyčerpaná,
potravinové řetězce jsou zamořeny toxickými látkami...), nutriční doplňky zahrnují
vitamíny, minerální látky a další látky, působí především jako antioxidanty (
působí proti rozvoji aterosklerózy, zhoubných nádorů, artritidy a dalších onemocnění)


Autor: Dana Alsherová

Zdroj: Peter Albright, Alternativní terapie


Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…