Co (ne)víte o žloutenkách

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Virová hepatitida může pro člověka znamenat výrazný zásah do života. V některých případech může dokonce dojít k trvalému poškození zdraví. Jednotlivé typy žloutenek se ale liší v průběhu, komplikacích i prognóze. Zjistěte, co o nich (ne)víte.

www.virova-hepatitida.cz



Hepatitida A

* Virus hepatitidy A je nejčastějším vyvolavatelem infekčního zánětu jater.
* Žloutenka typu A je v naprosté většině případů onemocnění s nezávažným průběhem.
* Po prodělání onemocnění vzniká celoživotní imunita; to znamená, že se člověk nemůže nakazit opakovaně.
* K vážnému poškození jater dochází pouze výjimečně. Komplikací hepatitidy A může být ve vzácných případech i jaterní selhání. Naprostá většina nemocných však po léčbě a rekonvalescenci netrpí žádným trvalým poškozením jater.

Hepatitida B

* Celosvětově bylo virem hepatitidy B nakaženo okolo 2 miliard lidí, přibližně 350 miliónů pacientů žije s diagnózou chronické hepatitidy B.
* Virus hepatitidy typu B je padesátkrát až stokrát nakažlivější než virus HIV.
* Riziko vzniku chronické hepatitidy B dosahuje u dospělých 5–10 %.
* Žloutenka způsobená virem hepatitidy B může přecházet do chronického stadia.
* Pacienti s touto infekcí jsou ve vyšším riziku vzniku cirhózy či karcinomu jater.

Hepatitida C

* Hepatitida C má až 60% riziko přechodu do chronicity.
* Podobně jako pacienti s chronickou hepatitidou B jsou i nemocní se žloutenkou typu C ohroženi vznikem cirhózy a karcinomu jater.
* Chronická hepatitida typu C někdy může souviset i s jinými mimojaterními chorobami, jako jsou například různá onemocnění krve či autoimunitní onemocnění.

Virová hepatitida může v některých případech způsobit velmi závažné poškození jater. Jedná se v první řadě o infekci vyvolanou viry hepatitidy B a C. Žloutenka typu A většinou nezanechá následky v podobě trvalého poškození jater.




KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!




ČTĚTE TAKÉ:
Jak chodit na vysokých podpatcích?


Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…