Co (ne)víte o žloutenkách

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Virová hepatitida může pro člověka znamenat výrazný zásah do života. V některých případech může dokonce dojít k trvalému poškození zdraví. Jednotlivé typy žloutenek se ale liší v průběhu, komplikacích i prognóze. Zjistěte, co o nich (ne)víte.

www.virova-hepatitida.cz



Hepatitida A

* Virus hepatitidy A je nejčastějším vyvolavatelem infekčního zánětu jater.
* Žloutenka typu A je v naprosté většině případů onemocnění s nezávažným průběhem.
* Po prodělání onemocnění vzniká celoživotní imunita; to znamená, že se člověk nemůže nakazit opakovaně.
* K vážnému poškození jater dochází pouze výjimečně. Komplikací hepatitidy A může být ve vzácných případech i jaterní selhání. Naprostá většina nemocných však po léčbě a rekonvalescenci netrpí žádným trvalým poškozením jater.

Hepatitida B

* Celosvětově bylo virem hepatitidy B nakaženo okolo 2 miliard lidí, přibližně 350 miliónů pacientů žije s diagnózou chronické hepatitidy B.
* Virus hepatitidy typu B je padesátkrát až stokrát nakažlivější než virus HIV.
* Riziko vzniku chronické hepatitidy B dosahuje u dospělých 5–10 %.
* Žloutenka způsobená virem hepatitidy B může přecházet do chronického stadia.
* Pacienti s touto infekcí jsou ve vyšším riziku vzniku cirhózy či karcinomu jater.

Hepatitida C

* Hepatitida C má až 60% riziko přechodu do chronicity.
* Podobně jako pacienti s chronickou hepatitidou B jsou i nemocní se žloutenkou typu C ohroženi vznikem cirhózy a karcinomu jater.
* Chronická hepatitida typu C někdy může souviset i s jinými mimojaterními chorobami, jako jsou například různá onemocnění krve či autoimunitní onemocnění.

Virová hepatitida může v některých případech způsobit velmi závažné poškození jater. Jedná se v první řadě o infekci vyvolanou viry hepatitidy B a C. Žloutenka typu A většinou nezanechá následky v podobě trvalého poškození jater.




KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!




ČTĚTE TAKÉ:
Jak chodit na vysokých podpatcích?


Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…