Co nevíte o kmínu: mírní menstruační bolesti nebo podporuje laktaci

Co nevíte o kmínu: mírní menstruační bolesti nebo podporuje laktaci

Kmínem voněla „outdoorová“ kuchyně doby kamenné i pokrmy starých Římanů, Řeků a Egypťanů. Kmín nebyl ale jen kořením, ale i skvělým léčebným prostředkem, zvláště ženské lékařství jej velmi milovalo.

Kmín kořenný je velmi rozšířená rostlina; roste jak na u nás, tak v oblastech okolo Středozemního moře a třeba i v západní a střední Asii. Kmín patří mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější koření na světě; miluje o španělská i mexická kuchyně – najdeme ho třeba v pochoutkách, jakými jsou taco i enchilada.

Úplná bez něj není ani chuť středovýchodního humusu, křupavého falafelu nebo některé holandské sýry a aromatické alkoholické nápoje. Ostatně co by si bez kmínu počal český chléb!? Možná ale nevíte, že kmínová silice bývá též součástí některých parfémů a k léčebným účelům je používána i v aromaterapii.

Samotné plody – semínka, jsou bohatým zdrojem minerálů (vápníku, hořčíku, železa, zinku) a vitamínů řady B. Hlavními účinnými látkami jsou však aromatické silice, které kmínu propůjčují nejen vůni a chuť, ale stojí i za většinou jeho kladných účinků na naše zdraví.

Pro maminky, miminka i tatínky – aneb „provětrejte se“

Ve skvělém a nestárnoucím českém herbáři Naše rostliny v lékařství od MUDr. J. Korbeláře a Z. Endrise se uvádí: „Účinné látky v kmínu povzbuzují činnost žaludečních a střevních žláz, zklidňují pohyblivost žaludku, zabraňují nadměrné plynatosti a potlačují křeče hladkých svalů…Silice zvaná karvon má bakteriostatický účinek.“ Což v praxi znamená, že kmín pomáhá bolavým (dětským i dospělým) bříškům od bolestí a křečí, omezuje hnilobné procesy ve střevech, jemně desinfikuje, např. při průjmech a také vyhání parazity. Kmín se v těchto souvislostech používá nejen v českém léčitelství, ale například i ve světově uznávané indické ajurvédě.

Kmínový čaj: Kmínový čaj je jednoduchý. Připravíte jej tak, že dvě lžičky pomletých plodů zalijete 2 – 3dcl vroucí vody, necháte 4 až 5 minut vylouhovat a nakonec nálev přecedíte. Čaj si připravíte 2 – 3x denně. Pro nejmenší čaj uvaříme z třetinového množství koření. Nápoj lze lehce dosladit medem.

Speciálně pro maminky

Kojící maminky, jejichž děti trpí na bolesti bříška, mohou tento naprosto jednoduchý a neuvěřitelně levný čaj zařadit do svého pitného režimu – účinné látky totiž částečně přecházejí i do mateřského mléka. Čaj lze samozřejmě podávat i přímo dětem (snižte množství kmínu!).

Naše babičky a dokonce i výše uvedený herbář a mnohé další publikace doporučují čaj užívat i na podporu laktace jako takové! Vzhledem ke schopnostem kmínu potlačovat křeče hladkého svalstva je též skvělým tišícím nápojem při bolestivé menstruaci.

Proti rakovině, cukrovce i kašli: Aneb, 5 věcí, které možná nevíte

1. Kmínový čaj je vhodným doplňkem pitné kůry při nachlazení, skvěle totiž podporuje vykašlávání.

2. Kmín velmi prospívá při chudokrevnosti a nechutenství (ideálně mletý) – obsahuje totiž železo a podporuje chuť k jídlu.

3. Fytolátky (ftalidy a polyacetylény) obsažené v kmínu vykazují ochranné účinky proti rakovině.

4. Uvedené fytolátky disponují prokazatelnými protizánětlivými vlastnostmi, kmín je tedy vhodné konzumovat jako podpůrně působící koření při všech zánětlivých onemocněních.

5. Zajímavá látka obsažená v kmínu, terpen cuminaldehyd, má léčebné účinky v případě onemocnění cukrovkou.

Doporučujeme

Články odjinud