Co nevíte o pomerančích: Fresh vypít do 15 minut, bílou slupku vykousat

Co nevíte o pomerančích: Fresh vypít do 15 minut, bílou slupku vykousat

Pomeranč je nejen dobrým zdrojem vitamínu C, ale i skvělým zdrojem vápníku a draslíku! Víte, že v pomerančích obsažený limonen dokáže chránit plíce před škodlivým ozonem a pomerančová vůně prospívá astmatikům?

„Pomeranč jako přirozená potravina je lepším zdrojem vitaminu C než kterýkoliv farmaceutický přípravek. Dnes víme, že kromě vitaminu C pomeranče obsahují téměř 170 fytochemikálií, které umocňují a doplňují jeho působení v organismu. Toto vše, spolu s pocitem duševní pohody, který navozuje jeho konzumace, vyvolává mnohem silnější zdravotní účinky, než by se očekávalo od 53 mg/100 g vitaminu C, “ uvádí ve své knize Encyklopedie léčivých potravin lékař a autor mnoha publikací o výživě George D. Pamplona-Roger.

Samozřejmě, že existuje celá řada plodů, které jsou na vitamín C ještě bohatší, avšak pomeranč patří k těm nejchutnějším, nejdostupnějším a nejoblíbenějším.

Pomeranč v číslech

1 středně velký oloupaný pomeranč váží v průměru 150 g. Následující údaje odpovídají 100 g pomerančové dužiny.

87% vody

9 g jednoduchých sacharidů

50 – 60 mg vitaminu C

30 – 40 mg vápníku

200 mg draslíku

0,4 mg železa

0,08 mg mědi g

170 druhů fytochemikálií

20 druhů karotenoidů

1 větší pomeranč obsahuje 15 % denního doporučeného množství vlákniny!

Pomeranč jako zdroj vápníku? Proč ne!

Pomeranče, a samozřejmě i další citrusy, jsou velmi populární díky specifické chuti a hojnému obsahu čerstvé osvěžující šťávy. Oblibě se těží i vzhledem k vcelku vysokému obsahu vitaminu C. V pomerančích je však přítomné i malé množství vitaminu B1 a B2, dále pak karotenoidy a v populaci často deficitní kyselina listová. Milovníky pomerančů dále jistě potěší značné množství draslíku a u ovoce vcelku nezvyklého vápníku a také menší množství hořčíku a železa.

Pomeranč, silný antioxidant

„Pomeranče obsahují i čtyři vysoce účinné antioxidanty, které vzájemně posilují svůj účinek: vitamin C, kvercetin (žluté přírodní barvivo), provitamin A a kyselinu listovou. Díky tomu mají silný antioxidační vliv na všechny buňky organismu, čímž částečně zabraňují vzniku arteriosklerózy a brzdí proces stárnut,“ tvrdí Pamplona-Roger.

Pomeranče se tak právem řadí mezi plody s velmi vysokou tzv. antioxidační kapacitou. Za zmínku dále stojí v pomerančích obsažené ovocné kyseliny, které dle odborníků omezují tvorbu ledvinových kamenů, zvyšují účinek vitaminu C a podporují vylučování toxických látek z těla (např. kyseliny močové).

Pomeranče dále obsahují zajímavé fytochemikálie zvané flavonoidy a limonoidy (propůjčují pomerančům citrusovou vůni). Flavonoidy disponují silným antioxidačním, protizánětlivým a antikarcinogenním účinkem. Limonoidy patří mezi látky, které snižují riziko vzniku rakoviny.

„Fresh“: Co byste měli vědět

Čerstvá pomerančová šťáva je lahodným tekutým zlatem, v němž najdeme všechny skvělé látky obsažené v pomeranči. Pokud vypijete 3 dcl čerstvé šťávy (přibližně 3 pomeranče), mnohonásobně překročíte doporučenou denní dávku vitaminu C! „

Fresh“ je ideální připravovat z oloupaného pomeranče, na němž se díky okrájení nožem, zachová alespoň část bílé slupky (mezokarpu). I ta totiž obsahuje některé zdraví prospěšné látky (např. vitamin P a pektin).

Šťávu je vhodné vypít do 15 minut po vylisování, neboť rychle oxiduje a ztrácí mnohé cenné látky. V případě, že jste příznivci krátkodobých (jednodenních) půstů, je silně alkalická pomerančová šťáva skvělou volbou! Doporučuje ji například autorka knihy Džusy pro zdraví, Caroline Wheater či odborník na výživu, lékař a autor knihy Džusový půst, Paavo Airola.

Co možná nevíte: Pomerančem proti astmatu

• Výzkumný tým doktora Ehuda Keinana z Institutu technologie v Izraeli zjistil, že limonen (látka obsažená v citrusech) dokáže ochránit plíce před škodlivým ozonem, který podporuje rozvoj zánětů a astmatu.

• Není-li astmatik na citrusy alergický, neměl by se vyhýbat jejich loupání a cílenému čichání citrusové vůně! Během loupání dochází k uvolňování léčivých esencí, zejména limonenu, do ovzduší.

Doporučujeme

Články odjinud