Co nevíte o třešních: Snižují cholesterol, ulevují při artritidě a pomáhají hubnout

| Autor: MM | Rubrika: Zdraví

Třešně obsahují nejen vitaminy a minerály, ale i cenná přírodní barviva s překvapivými účinky na lidské zdraví…

Co nevíte o třešních: Snižují cholesterol, ulevují při artritidě a pomáhají hubnout

V současnosti lze u nás třešně považovat za takřka původní ovoce (třešně v Česku zdomácněly pravděpodobně již ve 12. století). Třešní je u nás řada druhů lišících se chutí, velikostí, strukturou dužiny i barvou. Třešně zaujímají nezastupitelné místo i v lidových tradicích a léčitelství. Třešeň je stromem lásky a štěstí. Dá-li mladá dívka na svátek sv. Barbory do vázy větvičky třešní, a ty do Vánoc vykvetou, dívka se do roka vdá. Pokud nevykvetou, může zkusit štěstí v lásce probudit dalším způsobem; přiváže pramínek vlasů svého vyvoleného na rozkvetlou třešni a čeká…

1 kg třešní má stejně kJ jako 100 g čokolády!

Třešně jsou snadno stravitelným ovocem. Obsahují vysoké procento vody a zanedbatelné množstvím tuku. 100 g třešní v sobě ukrývá pouhých 250 kJ (100 g čokolády 2200 – 2500 kJ). Z vitaminů je v třešních zastoupen především provitamin A, vitaminy skupiny B a menší množství vitaminu C, z minerálních látek fosfor, vápník, železo, jód a draslík. Třešně obsahují cennou rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a také velmi unikátní přírodní barviva – antokyany. Ty jsou již řadu let pod drobnohledem vědeckých výzkumů, neboť se zdá, že je v nich ukryt neobyčejný léčebný potenciál.

Antokyany, přírodní léčitelé budoucnosti

Antokyany jsou přírodní barviva obsažená v některých druzích ovoce a zeleniny. Tato barviva zatím nejvíce proslula svým extrémně silným antioxidačním efektem – antokyany omezují škodlivé účinky nebezpečných volných radikálů (ze stravy, z ovzduší apod.), a tak pomáhají v prevenci mnoha civilizačních chorob. Například studie provedená na univerzitě v americkém Ohiu naznačila, že antokyany zpomalují nebo dokonce zastavují růst rakovinných buněk. V dalších výzkumech se ukázalo, že antokyany jsou účinné zejména v případě karcinomu střev. Antokyany mají ochranný účinek na cévní systém. Zabraňují poškození cév cholesterolem. Velmi zajímavá je též schopnost stabilizovat krevní cukr při diabetu. Další studie naznačily, že přírodní barviva z třešní pomáhají eliminovat zánětlivé procesy i bolest při artritidě. Cenné antokyany obsahuje nejen čerstvé ovoce, ale i kvalitní třešňová šťáva a třešně sušené.

Třešně a alternativní medicína

Přírodní (alternativní) medicína doporučuje pojídání třešní i dalších chemicky neupravovaných potravin vyrobených z třešní (šťávy, džusy, džemy apod.) při nemocích ledvin, jater a střev. Skvěle se třešně osvědčují například i při léčbě dny. Zajímavé je i jejich užití v péči o pleť: „Proti vráskám je nejlepším a naprosto chemicky čistým kosmetikem čerstvá šťáva z třešní, která se na pokožku nanese poklepem a nechá se zaschnout,“ radí ve svém několikadílném herbáři přední čeští bylináři Janča a Zentrich.

4 „třešinky“ na dortu: Další zdravotní benefity

• Třešně jsou bohaté na antioxidant kvercetin, ten se vyznačuje pozitivními účinky na imunitu a také brzdí rozvoj dýchacích infekcí.
• Strava bohatá na třešně snižuje cholesterol.
• Třešně mohou být skvělými pomocníky při redukčních dietách, kdy pozitivně ovlivňují úbytek tuku v těle.
• Konzumace třešní podporuje protizánětlivé procesy v organismu.

POZOR na výraznou bobtnací schopnost třešní – skutečně není úplně optimální zapíjet velké množství třešní značným objemem tekutin. Následky by sice nebyly vážné, ale zcela jistě nepříjemné (plynatost, bolesti břicha a silný průjem).

(zdroj: www.agronavigator.cz – Informační centrum pro bezpečnost potravin)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Dnes | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

18. 9. | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…