Co se děje s tělem při stresu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

V situaci, která působí stresově, se cítíme ohroženi. Podle toho se chová i naše tělo a spustí stresovou reakci. V první řadě zajišťuje zvýšené prokrvení orgánů nezbytných pro okamžité přežití (svaly, mozek, srdce) tak, aby tělo bylo připraveno "bojovat nebo utíkat".



Tato změna prokrvení je samozřejmě možná pouze na úkor ostatních tělních struktur, včetně trávicí soustavy. Proto při stresu pociťujeme příznaky podobné nevolnosti – okamžitě se nám "svírá " žaludek, někteří z nás pak nejsou schopni např. před důležitou schůzkou jíst vůbec. Proč?

Ve stavech mimořádného vypětí dochází k vyplavení zvýšeného množství stresových hormonů – adrenalinu a noradrenalinu. Jejich vyplavení sice připraví tělo "bojovat nebo utíkat", zároveň však zpomalí střevní činnost – útěk nebo boj o život a zrychlená střevní činnost k sobě zkrátka nepatří.

Pokud stres přetrvává dlouhodobě, začnou se projevovat i poruchy chuti k jídlu a příjmu potravy. Navíc, právě stav chronického stresu jde vždy ruku v ruce s nedostatkem času. Proto jídlo začneme buď zanedbávat, nebo rovnou vynechávat. Výsledkem je pak nevolnost, špatné trávení nebo zácpa. "Řešením mohou být některé léky, např. prokinetika, které upravují činnost trávicí trubice," vysvětluje gastroenterolog MUDr. Jakub Chudý z FN v Motole.

Stres může působit i zcela opačně – může se projevovat pocitem extrémního hladu. "Vyhládlí" jedinci se naopak neobejdou bez čokolády, limonády nebo jiných sladkostí. Mají tendenci se přejídat a následně je může pálit žáha nebo trápit říhání.

Oba tyto chuťové protipóly má na svědomí zpomalená činnost žaludku. Pokud tyto problémy dobře znáte, můžete si od nich ulevit například pomocí vhodně zvolených léků ze skupiny tzv. prokinetik. Sem patří například přípravek Motilium®, Ganaton nebo Domperidon. Tyto přípravky zabezpečují, aby sousto, které spolknete, bylo optimálně posunováno do dalších partií trávicí trubice, a tím se zmírní nepříjemné pocity.
"Jenže toto řeší následky, nikoliv příčinu, kterou je stres," upozorňuje MUDr. Jakub Chudý.

Naučte se vypnout

Dlouhodobé vystavení stresu nikomu neprospívá. Mnoho vrcholových manažerů trpí nespavostí, žaludečními obtížemi a jedná neustále podrážděně. Ovšem nejsou sami.

Napětí a stres zažíváme všichni. Každý den. Pokud máte náročné zaměstnání nebo prožíváte všechny větší nebo menší neúspěchy intenzivně, musíte se naučit relaxovat. Začněte sportovat a věnujte se ve volném čase koníčkům, které vám pomohou zbavit se psychického vypětí. Dopřejte svému tělu rovněž dostatek spánku. Rozhodně nezapomínejte důsledně dodržovat přestávky určené na jídlo. Naučte se odcházet od pracovního stolu. Nic neškodí vašemu zažívání tolik jako podvědomá konzumace vystydlého jídla (nebo "čehosi"), zatímco vaše pozornost je plně vytížena vyřizováním neodkladných telefonátů a urgentní emailové pošty. Naučte se zkrátka najít si čas pro sebe.




ČTĚTE TAKÉ:
Horoskop na květen 2012






ČTĚTE TAKÉ:
Princ Harry "utlumil" vztah se zpěvačkou Mollie King: prý moc mluvila




Komentáře

Komentářů celkem: 1
To je zajímavý reskator 25. 5. 2012 | 22:37

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…