Co se děje v menopauze

Co se děje v menopauze

Přechod – už samotný název tohoto období napovídá, o jak významný mezník v životě ženy se jedná. Jaká přináší zdravotní rizika a co od něj čekat?

Porušený cyklus Až dosud stačilo podívat se do diáře a věděla jste, kdy přijdou měsíčky. Najednou je menstruace nejen nepravidelná, ale i různě dlouhá. Mezi 40. a 50. rokem totiž přestane vysílat hypotalamus – "dirigent" systému žláz s vnitřní sekrecí – signály k pravidelným změnám v tvorbě estrogenu a progesteronu. Důsledkem není jen nepravidelný cyklus a ztráta možnosti otěhotnět. Receptory na estrogen má mnoho dalších orgánů v našem těle. Pohlavní hormony ovlivňují celé tělo

Pohlavní hormony v pubertě zastaví růst kostí do délky. V plodném věku ženy však brzdí odbourávání kostní tkáně a chrání tak ženu před osteoporózou. Samotné estrogeny by však nestačily. Nutný je dostatek vápníku, vitamínu D a pohybu.

Estrogeny významně zasahují i do metabolismu tuků. Estrogeny zpomalují ukládání tuků v tepnách – aterosklerózu. A právě tukové pláty stojí v pozadí anginy pectoris, infarktů, cévních mozkových příhod (mrtvice) nebo ischemické choroby dolních končetin. Muži mají mnohem vyšší riziko rozvoje těchto nemocí než ženy před menopauzou. Po přechodu žen se rizika oběhových chorob srovnávají.

Konec výhod Pokud máte nadváhu nebo jste obézní, nadbytečná kila jsou nejspíš vidět na bocích. Jde o ženský typ obezity – tzv. "hrušku". Po menopauze se bude tuk více ukládat na břiše – tedy stejně jako u mužů. Špatné je, že tento typ obezity (tzv. "jablko") je statisticky spjat s vyšším rizikem cukrovky a srdečně-cévních nemocí. Výkyvy v hladinách hormonů jsou provázeny i změnami psychiky. Častěji přichází deprese a změny nálad. Dochází i k ovlivnění termoregulace a návalům horka.

Má se menoupauza – přirozená součást života – léčit? Dnes jsou pohlavní hormony dostupné i v tabletách. Je to ale spásné řešení? Mnohé studie prokázaly vyšší riziko nádoru prsu a gynekologických nádorů při jejich užívání.

zdroj: http://www.osteoporoza.cz>http://www.osteoporoza.cz

Doporučujeme

Články odjinud