Co se skrývá za čajovým aroma?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Hned po vodě je čaj nejoblíbenějším nápojem na světě. Každý den se vypije asi osm miliard šálků čaje. Zejména v zimě zaznamenává tento horký nápoj svoji konjunkturu. V trendu jsou především „aromatizované“ druhy čaje.

Čaj představuje především nápoj pro chladná období. Není tedy divu, že právě v zimě přicházejí na pulty obchodů čaje v nových chuťových variantách a se zvučnými jmény. Vedle klasického černého čaje existuje také stále více variant zeleného čaje. Na celé řadě obalů těchto kreací bývá často uvedeno „aromatizováno“. Za tímto označením se skrývá postup s dlouholetou tradicí: v zemích, v nichž má čaj svůj původ, tedy v Indii, Číně nebo v Japonsku, byl čaj zjemňován již před 800 lety růžovými lístky či květy jasmínu.

Základním principem při aromatizování je dopomoci základním směsím s nepříliš charakteristickou vlastní chutí k větší chuťové plnosti.
Přidávány jsou přitom přírodní nebo přírodně identické aromatické látky přírodní, v odborném jazyce zvané "Flavor".

Podle potravinových expertů z TÜV CZ jsou přírodní aromatické látky získávány ohříváním, lisováním, rozmělňováním, mletím, mícháním, filtrováním, destilací a kvašením a přimíchávány do čaje. Kousky vanilkových lusků nebo éterickým olejem bourbonské vanilky se například na přírodní bázi zjemňuje černý nebo zelený čaj. Přírodně identické aroma je vytvářeno v laboratořích, se svým přírodním vzorem se však musí po chemické stránce naprosto shodovat. Protože jsou aromatické látky vyráběny ve velkých množstvích a jejich výroba je často levnější než by bylo získávání z přírodních substancí, bývají používány zejména u levnějších čajů.
Ke zjemnění celé řady čajových směsí se používají také kousky ovoce, květů nebo koření. Naproti tomu nesmí být používány syntetické aromatické látky.

Ačkoliv aromatické látky činí v čaji maximálně tři procenta, přesto mohou výrazně ovlivnit jeho charakter. Velmi oblíbené je dnes především vanilkové, pomerančové nebo jablečné aroma. Také exotické příchutě, jako je například zázvor nebo ženšen, se stále častěji objevují v regálech supermarketů.


Zdroj: TÜV CZ

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Hubněte při chůzi: Každý týden půl kila dolů

Hubněte při chůzi: Každý týden půl kila dolů

Včera | 1 | Řekla byste, že spíš než běh, plavání nebo jóga vám k tomu, abyste zhubla těch pár kilo nabraných…

Syndrom vyhoření: Zjistěte, jestli hrozí i vám

Syndrom vyhoření: Zjistěte, jestli hrozí i vám

19. 1. | Vyhoření je v současné době častá diagnóza. Jenže je ještě horší než vyčerpání. Nejvíc se syndrom…

11 druhů jógy: Která vás zbaví stresu a která nadbytečných kil?

11 druhů jógy: Která vás zbaví stresu a která nadbytečných kil?

18. 1. | Vinyasa, Jivamukti, Hathajóga, nebo Bikram jóga? Typů jógy je nepřeberné množství. A stejně…

5 návyků, které škodí vašemu zdraví víc než kouření

5 návyků, které škodí vašemu zdraví víc než kouření

17. 1. | 1 | Ano, všichni víme, že kouření škodí zdraví. Jenže jsou tu ještě další činnosti, které běžně často…