Co se skrývá za čajovým aroma?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Hned po vodě je čaj nejoblíbenějším nápojem na světě. Každý den se vypije asi osm miliard šálků čaje. Zejména v zimě zaznamenává tento horký nápoj svoji konjunkturu. V trendu jsou především „aromatizované“ druhy čaje.

Čaj představuje především nápoj pro chladná období. Není tedy divu, že právě v zimě přicházejí na pulty obchodů čaje v nových chuťových variantách a se zvučnými jmény. Vedle klasického černého čaje existuje také stále více variant zeleného čaje. Na celé řadě obalů těchto kreací bývá často uvedeno „aromatizováno“. Za tímto označením se skrývá postup s dlouholetou tradicí: v zemích, v nichž má čaj svůj původ, tedy v Indii, Číně nebo v Japonsku, byl čaj zjemňován již před 800 lety růžovými lístky či květy jasmínu.

Základním principem při aromatizování je dopomoci základním směsím s nepříliš charakteristickou vlastní chutí k větší chuťové plnosti.
Přidávány jsou přitom přírodní nebo přírodně identické aromatické látky přírodní, v odborném jazyce zvané "Flavor".

Podle potravinových expertů z TÜV CZ jsou přírodní aromatické látky získávány ohříváním, lisováním, rozmělňováním, mletím, mícháním, filtrováním, destilací a kvašením a přimíchávány do čaje. Kousky vanilkových lusků nebo éterickým olejem bourbonské vanilky se například na přírodní bázi zjemňuje černý nebo zelený čaj. Přírodně identické aroma je vytvářeno v laboratořích, se svým přírodním vzorem se však musí po chemické stránce naprosto shodovat. Protože jsou aromatické látky vyráběny ve velkých množstvích a jejich výroba je často levnější než by bylo získávání z přírodních substancí, bývají používány zejména u levnějších čajů.
Ke zjemnění celé řady čajových směsí se používají také kousky ovoce, květů nebo koření. Naproti tomu nesmí být používány syntetické aromatické látky.

Ačkoliv aromatické látky činí v čaji maximálně tři procenta, přesto mohou výrazně ovlivnit jeho charakter. Velmi oblíbené je dnes především vanilkové, pomerančové nebo jablečné aroma. Také exotické příchutě, jako je například zázvor nebo ženšen, se stále častěji objevují v regálech supermarketů.


Zdroj: TÜV CZ

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Včera | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

20. 3. | 7 | Bolestmi kloubů trpí v České republice více než 2 miliony lidí, každý pátý člověk. A nejde jen o…

Nejlepší recepty z červené řepy, které vás vyjdou na pár korun

Nejlepší recepty z červené řepy, které vás vyjdou na pár korun

17. 3. | 1 | Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu…