Co se skrývá za čajovým aroma?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Hned po vodě je čaj nejoblíbenějším nápojem na světě. Každý den se vypije asi osm miliard šálků čaje. Zejména v zimě zaznamenává tento horký nápoj svoji konjunkturu. V trendu jsou především „aromatizované“ druhy čaje.

Čaj představuje především nápoj pro chladná období. Není tedy divu, že právě v zimě přicházejí na pulty obchodů čaje v nových chuťových variantách a se zvučnými jmény. Vedle klasického černého čaje existuje také stále více variant zeleného čaje. Na celé řadě obalů těchto kreací bývá často uvedeno „aromatizováno“. Za tímto označením se skrývá postup s dlouholetou tradicí: v zemích, v nichž má čaj svůj původ, tedy v Indii, Číně nebo v Japonsku, byl čaj zjemňován již před 800 lety růžovými lístky či květy jasmínu.

Základním principem při aromatizování je dopomoci základním směsím s nepříliš charakteristickou vlastní chutí k větší chuťové plnosti.
Přidávány jsou přitom přírodní nebo přírodně identické aromatické látky přírodní, v odborném jazyce zvané "Flavor".

Podle potravinových expertů z TÜV CZ jsou přírodní aromatické látky získávány ohříváním, lisováním, rozmělňováním, mletím, mícháním, filtrováním, destilací a kvašením a přimíchávány do čaje. Kousky vanilkových lusků nebo éterickým olejem bourbonské vanilky se například na přírodní bázi zjemňuje černý nebo zelený čaj. Přírodně identické aroma je vytvářeno v laboratořích, se svým přírodním vzorem se však musí po chemické stránce naprosto shodovat. Protože jsou aromatické látky vyráběny ve velkých množstvích a jejich výroba je často levnější než by bylo získávání z přírodních substancí, bývají používány zejména u levnějších čajů.
Ke zjemnění celé řady čajových směsí se používají také kousky ovoce, květů nebo koření. Naproti tomu nesmí být používány syntetické aromatické látky.

Ačkoliv aromatické látky činí v čaji maximálně tři procenta, přesto mohou výrazně ovlivnit jeho charakter. Velmi oblíbené je dnes především vanilkové, pomerančové nebo jablečné aroma. Také exotické příchutě, jako je například zázvor nebo ženšen, se stále častěji objevují v regálech supermarketů.


Zdroj: TÜV CZ

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

18. 9. | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…