Co se skrývá za čajovým aroma?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Hned po vodě je čaj nejoblíbenějším nápojem na světě. Každý den se vypije asi osm miliard šálků čaje. Zejména v zimě zaznamenává tento horký nápoj svoji konjunkturu. V trendu jsou především „aromatizované“ druhy čaje.

Čaj představuje především nápoj pro chladná období. Není tedy divu, že právě v zimě přicházejí na pulty obchodů čaje v nových chuťových variantách a se zvučnými jmény. Vedle klasického černého čaje existuje také stále více variant zeleného čaje. Na celé řadě obalů těchto kreací bývá často uvedeno „aromatizováno“. Za tímto označením se skrývá postup s dlouholetou tradicí: v zemích, v nichž má čaj svůj původ, tedy v Indii, Číně nebo v Japonsku, byl čaj zjemňován již před 800 lety růžovými lístky či květy jasmínu.

Základním principem při aromatizování je dopomoci základním směsím s nepříliš charakteristickou vlastní chutí k větší chuťové plnosti.
Přidávány jsou přitom přírodní nebo přírodně identické aromatické látky přírodní, v odborném jazyce zvané "Flavor".

Podle potravinových expertů z TÜV CZ jsou přírodní aromatické látky získávány ohříváním, lisováním, rozmělňováním, mletím, mícháním, filtrováním, destilací a kvašením a přimíchávány do čaje. Kousky vanilkových lusků nebo éterickým olejem bourbonské vanilky se například na přírodní bázi zjemňuje černý nebo zelený čaj. Přírodně identické aroma je vytvářeno v laboratořích, se svým přírodním vzorem se však musí po chemické stránce naprosto shodovat. Protože jsou aromatické látky vyráběny ve velkých množstvích a jejich výroba je často levnější než by bylo získávání z přírodních substancí, bývají používány zejména u levnějších čajů.
Ke zjemnění celé řady čajových směsí se používají také kousky ovoce, květů nebo koření. Naproti tomu nesmí být používány syntetické aromatické látky.

Ačkoliv aromatické látky činí v čaji maximálně tři procenta, přesto mohou výrazně ovlivnit jeho charakter. Velmi oblíbené je dnes především vanilkové, pomerančové nebo jablečné aroma. Také exotické příchutě, jako je například zázvor nebo ženšen, se stále častěji objevují v regálech supermarketů.


Zdroj: TÜV CZ

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Včera | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

Včera | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

18. 5. | Trápí vás často křeče v břiše, nadýmání a pocit opuchlosti? Příčin může být hned několik. Některé…