Co se ženou dělá kouření?

Co se ženou dělá kouření?

Možná neexistuje elixír mládí, existuje ale způsob, jak si zaručeně urychlit příchod stáří a zkrátit život. Pro nalomení zdraví a zhoršení vzhledu stačí pár cigaret denně.

Navzdory velmi dobře známým rizikům, která s sebou kouření přináší, u nás pořád po cigaretě sahá až 23 procent žen. Nejvíce pravidelných kuřaček přitom patří do produktivního věku 33-44 let, kdy také umírá až čtvrtina všech kuřáků. V České republice je to ročně až 23 tisíc lidí.

Zdraví v ohrožení

Zdravotní rizika vlivem tabákového kouře nejsou přitom omezena pouze na kuřáky. Na následky nedobrovolného vdechování kouře pak umírá každý rok dalších 3000 osob. Jak trpí naše tělo v případě kouření?

Nádorová onemocnění

Rakovina je tím nejznámějším a největším strašákem, a to především rakovina plic, která je z téměř 90 % právě následkem pravidelného tabákového zlozvyku. Kuřáky však ohrožují i jiné typy nádorového onemocnění. V případě žen je vyšší třeba riziko vzniku rakoviny dutiny ústní, a to až 5x ve srovnání s nekuřačkami, nebezpečí fatální formy rakoviny prsu je pak podle odborných studií u kuřaček vyšší až o 75 %. Počet vykouřených cigaret denně může mít navíc v případě nádorového onemocnění vliv na pravděpodobnost přežití. Samozřejmě čím víckrát si přes den zapálíte, tím nižší je vaše šance.

Horší zrak

Kouřením překvapivě trpí také zrak. S věkem se přirozeně zhoršuje, s cigaretou v ústech ale navíc hrozí i další problémy. Samotný kouř dráždí oči a způsobuje praskání žilek, častým projevem bývá zanícení spojivek a ztráta „jiskry v oku“. Při dlouhodobém pravidelném kouření hrozí vznik šedého zákalu. Praktická lékařka Barbara Čvančarová vysvětluje: „Šedý zákal postihuje normálně čirou čočku, která je uložena za duhovkou v oku a umožňuje ostré vidění bez brýlí na vzdálené předměty, televizi i čtení. Zakalování čočky vlivem kouření vede postupně k zamlžení a někdy zdvojení vidění, a tak i k častým změnám brýlí. Výrazné zhoršení vidění za šera je pak rizikem zejména u řidiček.“

Hormonální problémy

Ačkoli se menopauza obvykle objevuje u žen kolem 50 let, u kuřaček je to podle výzkumů dříve, zejména u těch, které začaly s kouřením v brzkém mládí. Navíc problémy související s menopauzou jsou pak u kouřících žen výraznější. Kuřačky mohou také zaznamenat problémy s menstruací, jako je abnormální krvácení nebo absence menstruace, protože nikotin často snižuje hladinu estrogenu v těle. Velkému riziku se vystavují ženy, které kouří a zároveň užívají hormonální antikoncepci. Výraznější mohou být vedlejší účinky, vyšší krevní tlak a riziko projevů ohrožujících život, jako je ucpání cév a infarkt. Nejrizikovější skupinou jsou podle odborníků ženy nad 35 let.

Srdeční potíže

Kardiovaskulární nemoci postihují kuřačky až 2x více než nekuřačky. Tepny se totiž vlivem dlouhodobého kouření zužují a zároveň dochází ke zvýšení krevního tlaku, a to až o 30 %. Toto spojení může vést k blokování krevního oběhu a tím k nebezpečí infarktu nebo mozkové mrtvice. „Většina kuřaček dnes neumírá na rakovinu plic, přestože asi 90 procent onemocnění rakovinou plic je zaviněno kouřením, ale na kardiovaskulární choroby, zejména na infarkt myokardu, a to především ve středním věku, tedy mezi 35 a 65 lety,“ upozorňuje lékařka. S potížemi se srdcem souvisí také zhoršení fyzické kondice a přibírání na váze. Kuřáci totiž mívají rychlejší pulz, horší cirkulaci krve a zkrácený dech, a tak často nezvládají ani zcela nenáročné sportovní aktivity.

Oslabené kosti

I když nejvíce u kuřáků trpí plíce, nedávné studie prokázaly, že ve stejné míře jsou ohroženy také kosti. Kouření totiž zvyšuje obsah kortizolu a snižuje množství estrogenu v těle. A tato nerovnováha hormonů způsobuje odbourávání kostní hmoty a celkové oslabení kostí. K tomu ještě přičtěte nedostatečnou výživu tkáně a pomalejší vstřebávání vápníku a vitaminu D potřebného k obnově kostní hmoty. Výsledek? Vyšší riziko osteoporózy a častější výskyt zlomenin, které se navíc hůře hojí. S oslabením kostí souvisí také oslabení páteře, která není schopná udržet tělo vzpřímené a více se ohýbá. Podle odborníků trvá organismu až 10 let, než se po skoncování s kouřením vrátí stav kostí k normálu.

Neplodnost

Ženy, které kouří, prokazatelně hůře přicházejí do jiného stavu - problémem je narušení procesu ovulace a schopnosti dělohy přijmout vajíčko, kterých mají kuřačky v těle obvykle méně, než je běžné u ostatních žen. Nebezpečné je samozřejmě také kouření v těhotenství, které podle Barbary Čvančarové zvyšuje riziko mimoděložního těhotenství, potratu, předčasného odtoku plodové vody a následně předčasného porodu, nízké porodní váhy novorozence a dalších komplikací. „Silné kuřačky rodí plody s průměrnou váhou až o půl kila nižší než nekuřačky. U těchto dětí je vyšší riziko časného úmrtí a syndromu náhlého úmrtí novorozence. Určité riziko však podstupují i těhotné pasivní kuřačky. Těm hrozí stejné zdravotní komplikace jako ženám, které vykouří 1-5 cigaret za den.“

Viditelné následky

Negativní dopad kouření na naše zdraví i vzhled je zřejmý i bez početných odborných studií. Stačí jen pohledem srovnat dvě ženy stejného věku - jednu kuřačku a druhou nekuřačku. Která bude vypadat lépe? Život bez cigaret už na první pohled znamená mladší vzhled, lepší barevný tón pokožky, méně vrásek, lesklejší vlasy. Naopak, každodenní kouření vám za 10 let přidá 14, což znamená rychlejší stárnutí až o 40 %! Jaký vliv má kouření na náš vzhled konkrétně?

Pokožka

Nikotin okrádá pleť o kyslík a výživné látky, zejména o vitamin C, hlavní zdroj kolagenu a elastinu, které tvoří všechny tkáně v těle a zajišťují jejich pružnost, pevnost a mladistvý vzhled. Prokazatelné je také zpomalení regeneračních procesů v pleti a snížení schopnosti odvodu škodlivých látek z pokožky ven. Pleť kuřaček bývá proto často nepřirozeně našedlá, běžné jsou různé pigmentace a barevné nerovnosti. Tyto negativní změny přitom mohou nastat už v relativně nízkém věku. Kouření, ale i pobyt v zakouřeném prostředí degradují strukturu pokožky, což vede k prohlubování vrásek a k ochabování pleti. U příznivců cigaret jsou přitom projevy stárnutí pleti odlišné i v typu vzniklých vrásek. Při kouření se totiž zapojují do činnosti svaly, které nekuřáci moc často nevyužívají. Proto u nich v oblasti kolem očí a rtů najdeme poněkud atypické vrásky, které se s věkem a počtem cigaret neustále prohlubují. Kouření ale nezhoršuje jen vzhled obličeje, má negativní vliv také na tělo. Když kůže ztratí elasticitu, projeví se to třeba na povislých prsou nebo na povolené kůži ve vnitřní části paží.

Zuby

Zažloutlé zuby jsou typickým projevem dlouhodobého kouření. Vlivem chemikálií z cigaret, snížené absorpce živin a nedostatku některých důležitých látek v těle se ale v ústní dutině objevují i další potíže. Navíc se snižuje produkce slin, které zajišťují čistotu ústní dutiny a pomáhají chránit zuby před kazy. Když slin ubude, zuby jsou náchylnější k nežádoucímu zabarvení a také se více kazí. „U kuřáků se dvakrát častěji objevuje parodontóza a vypadávání zubů, běžné jsou nemoci dásní i různé hygienické potíže. Dech je nepříjemně cítit po cigaretách či tabáku a sliznice v ústní dutině a krku může doznat změn od zánětlivých až po nádorové,“ jmenuje lékařka Barbara Čvančarová. V případě dlouhodobého kouření hrozí také oslabení některých smyslů, zejména chuti a čichu.

Vlasy a nehty

S věkem jsou vlasy přirozeně jemnější, a to jak u mužů, tak u žen. Kouření ale tento proces značně urychluje. Totéž platí i o nehtech, které se u kuřáků častěji lámou a třepí. Zcela běžné je pak jejich zažloutnutí, které se stejně jako pigmentace na prstech velmi stěží eliminuje. Celková kvalita vlasů i nehtů je u kuřáků nízká. Vlasy obvykle postrádají lesk, jsou pórovité a kvůli narušení struktury vlivem tabáku se často lámou. Cigarety navíc přispívají i k rychlejšímu šedivění. To ale zdaleka není všechno. Pokud kouříte, můžete podle odborníků počítat také s možností, že o své vlasy zcela přijdete. Tabák totiž významně redukuje prokrvení a okysličování vlasových kořínků, takže rostou pomaleji nebo začnou kvůli nedostatečné výživě odumírat a vypadávat.

ČTĚTE TAKÉ:
Další potomek brazilské bohyně?

ČTĚTE TAKÉ:
Orgasmus: předstírat, nebo nepředstírat?

Doporučujeme

Články odjinud