Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

| Autor: Ivana Štědrá | Rubrika: Zdraví

Čtyřicítka se u žen bere jako zlomový věk. Větší únava, zpomalující se metabolismus, proměna svalové hmoty v tukové tkáně i první zdravotní potíže. Cítit se můžete ale pořád dobře. Jak? Vnímejte svoje tělo, svůj vnitřní svět a připravte se na to, co vás může čekat.

Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

Deprese a krize středního věku

„Obvykle se mění naše priority a hodnoty i s věkem,“ říká psycholožka PhDr. Andrea Mládková z Psychosomatické ordinace a vysvětluje: „Zjišťujeme, že to, co se nám dříve jevilo jako lákavé a nezbytné, ve skutečnosti nepotřebujeme.“

Toto období se projevuje jako tzv. krize středního věku. „Člověk, který zůstane trvale orientován na vnější svět a jeho hodnoty (úspěch, společenské postavení, materiální hodnoty), ztrácí kontakt se svým vnitřním světem. Stává se pouhou prázdnou atrapou a ve stáří žije s pocitem nenaplněnosti a marnosti,“ říká psycholožka.

Deprese po čtyřicítce může souviset právě s krizí středního věku, kdy jsme obvykle na vrcholu kariéry, založili jsme rodinu, postavili dům, ale co dál? „Pokud nedojde v duchu procesu individualizace k revizi hodnot a změně priorit, přichází deprese a pocit prázdnoty,“ popisuje Mládková. Její slova dokazuje i psychosomatický lékař a terapeut R. Dahlke: „Žil do sedmdesáti, ale umřel ve čtyřiceti.“

Co dělat:

Najděte si nějaké relaxační cvičení, které navodí fyzickou kondici i psychickou pohodu – jogging, nordic walking, tanec, plavání, jóga, tai-či…

Následující »

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…